Foto: Marko Todorov / CROPIX

VILI BEROŠ NAJLOŠIJE JE PLAĆEN MINISTAR: Moglo bi vas iznenaditi tko su najplaćeniji članovi Vlade

Autor:

Nakon zagrebačkog potresa premijer Andrej Plenković i članovi njegove Vlade odlučili su se solidarizirati s građanima tako što će se odreći plaće za ožujak. To znači da će se Plenković oi ministri odreći više od 611.600 kuna bruto mjesečnog prihoda za ožujak, odnosno 390 tisuća kuna neto iznosa.

Pogledate li pak plaće ministara tada dolazite do zaključka kako je ministar zdravstva Vili Beroš najslabije plaćeni ministar s plaćom od 15.620 kuna, čime je ujedno i jedini ministar s primanjima manjima od 16 tisuća kuna. Plaća premijera Plenkovića iznosi 21.656 kuina, dok je najplaćeniji ministar obrane Damir Krstičević s plaćom od 21.223 kuna. Ministar branitelja Tomo Medved mjesečno zaradi 20.400 kuna, a uz to ostvaruje i dodatnih 459 kuuna koji su u imovinskoj kartici zavedeni primitkojom koji se ne smatra dohotkom.

U skupinu najplaćenijih ministara ulazi i Predrag Štromar s plaćom od 19.051 kunom, a slijedi ga Davor Božinović s primanjima od 18.964 kune. Plaću od 18.710 kuna prima ministar gospoidarstva Darko Horvat, dok plaća ministra pravosuiđa Dražena Bošnjakovića iznosi 18.100 kuna, on pak primanja podebljava i sa 32.992 kune godišnje od kapitala te sa joj 35.348 kuna također od kapitala. Ministar turizma Gari Cappelli prima plaću u iznosu od 17.211 kuna, a tu je i dodatnih 115 tisuća kuna godišnje od iznajmljivanja apartmana koje je naslijedio. Ministar Marko Pavić na plaći je od 16.256 kuna, a njegov kolega Butković zaradi oko 16.093 kune, slično kao i Ćorić te Nina Obuljen.

Inače, mjeselne plaće dužnosnika hrvatske Vlade osjetno su iznad prosjeka, a određuju se množenjem osnovice za obračun plaće s koeficijentom utvrđenim za određene dužnosnike. Tako predsjednik Vlade ima koeficijent 7,86, potpredsjednici 7,14, a ministri 6,42, na visinu plaće naravno utječe i radni staž. Naime, plaća dužnosnika uvećava se za 0.5 posto za svaku navršenu godinu staža, a najviše za 20 posto.

Veliki raspon ministarskih plaća proizlazi iz razlika u neoporezivom djelu dohotka, ali i visini prireza u prijavljenom prebivalištu, odnosno boravištu, a većina ministara ima preboivalište izvan Zagreba, na plaće osim toga utječu i dodaci na plaću poput primjerice prekovremenog rada, a uz to dužnosnici ostvaruju pravo i na naknadu materijalnih troškova što uključuje naknade za odvojeni život, kao i naknadu troškova prehrane, te naknadu troškova za službena putovanja.

NITKO U DRŽAVI OVO NI NE SLUTI: Tajni Plenkovićev plan za Vilija Beroša

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.