Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Vijeće HRT-a odbilo Izvješće o ostvarenju obveza iz Ugovora s Vladom u 2015. godini

Autor: dnevno.hr

V. d. glavnoga ravnatelja HRT-a Siniša Kovačić upozorio je članove Vijeća i na poslovanje javnoga servisa, navodeći da bivša uprava nije uspjela opravdati 13,3 milijuna kuna iz državnoga proračuna namijenjenih za proizvodnju i emitiranje međunarodnih programa.

Programsko vijeće Hrvatske radiotelevizije na današnjoj sjednici nije dalo pozitivno mišljenje o Izvješću o ostvarenju ciljeva i obveza iz Ugovora između Hrvatske radiotelevizije i Vlade Republike Hrvatske u 2015. godini. Od šestero nazočnih članova Vijeća njih je četvero bilo protiv davanja pozitivnoga mišljenja, jedan je bio za pozitivno mišljenje, a jedan je bio suzdržan. Pojedini su vijećnici tijekom rasprave istaknuli kako je riječ o opsežnome materijalu, ali i naveli niz razloga zbog kojih ga nisu mogli podržati.

Član Vijeća Zdravko Kedžo među razlozima je naveo „neprofesionalizam, nepismenost i neobjektivnost” u izvješćivanju Hrvatske radiotelevizije, posebno zamjerajući način na koji je Hrvatska radiotelevizija pratila parlamentarne izbore te odluku o otkazivanju sučeljavanja kandidata pojedinih stranaka. „Onaj tko je to naložio, posve pogrešno razumije ulogu javnoga servisa”, rekao je Kedžo. Zamjerio je i stav bivše uprave o zabranjenim komentatorima na Hrvatskoj radioteleviziji. Među ostalim razlozima svojega odbijanja Kedžo je također naveo i HRT-ovo potpisivanje Aneksa Ugovora s Vladom Republike Hrvatske sklopljenoga u studenome prošle godine, koji je predviđao i pokretanje novoga regionalnog radijskog programa HRT – Radio Sjever.

Član Vijeća Ivica Maštruko rekao je kako se iz predočenoga materijala vidi da se Hrvatska radiotelevizija u osnovi pridržavala obveza iz Ugovora s Vladom Republike Hrvatske, ali da će unatoč tomu pri glasovanju ostati suzdržan iz političkih i pragmatičkih razloga. Josip Jelić zamjerio je što je količina programa koji bi se bavio promicanjem zdravlja te rekreacijskoga sporta nedovoljna, dodajući kako komercijalnoga vrhunskog sporta ima dovoljno.

Vršitelj dužnosti glavnoga ravnatelja Hrvatske radiotelevizije Siniša Kovačić upozorio je članove Vijeća i na poslovanje javnoga servisa, navodeći da bivša uprava nije uspjela opravdati 13,3 milijuna kuna iz državnoga proračuna namijenjenih za proizvodnju i emitiranje međunarodnih programa.

Kovačić je naglasio kako je to obveza Hrvatske radiotelevizije iz Ugovora s Vladom Republike Hrvatske opisana u člancima 98. i 99. „Ni nakon provedene revizije nemamo jasnu sliku kako je utrošen taj novac”, rekao je Kovačić.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.