VIDEO: Život djece s poteškoćama u razvoju u Vukovaru: Pokrenimo se i napravimo nešto!

Autor: A.P.

Međutim, kako to u našem iskvarenom društvu obično biva, njihov najveći dio energije odlazi na borbu sa moćnicima, sustavom, nemarom nadležnih i na slične, krajnje iscrpljujuće stvari. Ove majke su se potrudile, bez obzira što same imaju djecu s najtežim invaliditetom, te su u kratkom vremenu ostvarile respektabilne rezultate.

U zadnje vrijeme se kroz medije sve češće i glasnije može čuti vapaj roditelja djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom za normalan i dostojanstven život.

Isto tako, već dugo vremena cijela Hrvatska zna da život u Vukovaru nije lak, da svi žive teško, mnogi na rubu egzistencije. Sada zamislite kako je kada se te dvije teme spoje u jednu? Ne možemo ni zamisliti koliko je loše stanje i težak život djeci s teškoćama u razvoju u Vukovaru i njegovoj okolici. Ovo je današnjica Vukovara! 

Djeci s teškoćama u razvoju uskraćeno je pravo na medicinsku habilitaciju koje im je zagarantirano Ustavom Republike Hrvatske i Konvencijom o pravima osoba s invaliditetom. U izvješću OB Vukovar navodi se da bolnica pruža potrebnu fizikalnu terapiju, iako se radi samo Vojta terapija, koju većina djece ne provodi te su roditelji prinuđeni voziti ih po cijeloj Slavoniji i to uglavnom jednom u tjednu, što je nedostatno za bilo kakav pozitivan pomak. Druge struke koje su također neophodne za rad nema, nisu niti spomenute.

Unatoč tako katastrofalnom stanju ministar zdravlja ministar Ostojić zaključio je da je stanje zadovoljavajuće i time vukovarskim majkama ubio sve nade da bi se neki pomaci na bolje, u dogledno vrijeme, mogli dogoditi. Dakle, majke u Vukovaru ne mogu očekivati da će rehabilitaciju koja je neophodna njihovoj djeci u skoroj budućnosti biti sustavno riješena jer na ovaj problem oglušilo se i Ministarstvo socijalne politike i mladih.
Stoga su vukovarske majke sa svojom djecom primorane tražiti rehabilitaciju na drugim mjestima, a osim privatnih, ujedno i preskupih načina pomoći, jedino što im ostaje su udruge za djecu s teškoćama u razvoju.

U gradu Vukovaru djeluje udruga Vukovarski leptirići koja se skrbi o rehabilitaciji pedesetak djece s najtežim oblicima invaliditeta. Udrugu vode dvije majke koje su i same roditelji djece s najtežim oštećenjem mozga. 
Međutim, kako to u našem iskvarenom društvu obično biva, njihov najveći dio energije odlazi na borbu sa moćnicima, sustavom, nemarom nadležnih i na slične, krajnje iscrpljujuće stvari.

Ove majke su se potrudile, bez obzira što same imaju djecu s najtežim invaliditetom, te su u kratkom vremenu ostvarile respektabilne rezultate. Tako sada, zahvaljujući požrtvovnom osobnom angažmanu, vukovarska djeca imaju moderne, suvremene terapije, radionice, rehabilitaciju i socijalizaciju kroz organiziranu igraonicu u trajanju od tri sata dnevno itd.

Udruga kao takva i njena funkcionalnost, nažalost nekima su trn u oku i pojedinci vođeni svojim privatnim interesima trude se svim silama ubiti majkama volju za borbom te udrugu dovesti do gašenja.
Kako od lokalne tako i od državne vlasti u Vukovaru se provodi konstantna diskriminacija i marginalizacija djece s teškoćama u razvoju,oduzima im se pravo na normalan život svaki dan.
Ova tema se u gradu u potpunosti ignorira, a i ono malo traženja koja pak čuju uspiju zanemariti.
Vukovar između ostalog nema ni uvjete za primanje djece s teškoćama u vrtiće i škole pa su tako djeca zakinuta i za njihovo zakonsko pravo na školovanje.

Grad Vukovar nema izrađenu Socijalnu strategiju i Strategiju za osobe s invaliditetom, niti poštuje Nacionalnu strategiju za izjednačavanje osoba s invaliditetom niti imaju ikakav konkretan plan pomoći čime direktno ukazuju na činjenicu kako im ne smeta diskriminacija ove populacije te kako s tom politikom misle i nastaviti.
Udruga Vukovarski leptirići za sada radi, no budući da za udrugu nema nikakve sustavne podrške od strane institucija, teško je moguće da će još dugo uspijevati funkcionirati s obzirom da ovise o donacijama, humanitarnim akcijama i sposobnosti majki da same napišu i guraju projekte, a i broj djece konstantno raste. Unatoč svemu udruga je ustrajna u radu i svjesna važnosti pokrenutih projekata za poboljšanje života djece s teškoćama u razvoju. Udruga postoji kako bi podigla nivo socijalnih usluga i spremna je participirati u izradi potrebnih strategija te širiti opseg potrebnih usluga koje su nužno neophodne u gradu Vukovaru.

S Gradom Vukovarom se dugo vremena pokušavala ostvariti suradnja kako pedesetak djece ne bi završilo na ulici bez ikakve rehabilitacije, no odgovorni odbijaju sve načine suradnje i bilo kakve pomoći udruzi. Zbog politike koju ova gradska vlast provodi i ponašanja kojima pogoduju svojim poznanicima po principu podobnosti lako je moguće da se Vukovarski leptirići u dogledno vrijeme zatvore. Time bi djeca ostala bez jedine konkretne pomoći, a njihovi roditelji očajni i u potpunosti zakinuti zapravo da traže svojoj djeci terapije koje bi im omogućile kvalitetniji život i dostizanje njihovih punih potencijala.
Utjecajem politike koja se kao korov uvlači u sve pore i segmente društva, udruga doživljava nevjerojatnu medijsku blokadu, bilo da pokušava apelirati na loše stanje ili pak onda kada učine nešto dobro i hvale vrijedno,mediji jednostavno ne žele priznati njihovo postojanje.

Ovim putem apeliramo i zadnjim atomima snage molimo za pomoć da se naš glas napokon čuje.
Udruga moli za pomoć da se napokon dozna pravo stanje o iznimno lošoj situaciji vukovarske djece s poteškoćama.

O stanju u Vukovaru obaviješten je predsjednik Vlade Zoran Milanović, svi saborski zastupnici, sva ministarstva, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom koja je i sve ove navode potvrdila u svom izvješću nakon posjeta Vukovaru, no nitko se još nije oglasio niti ponudio ikakvu pomoć ili sustavno rješenje.

Iako se već duže vrijeme piše raznim medijima zid šutnje i ignoriranja je iznimno jak  te je grupu požrtvovnih Pomozimo Djeci S Invaliditetom strah da oni koji lobiraju da ih se ušutka polako dobivaju bitku jer su na izmaku snage.

Stoga podignimo glas za one koji ne mogu govoriti, pružite ruku ovih hrabrim ljudima da  napokon ne budu sami žestokoj borbi sa bešćutnošću institucija, lokalne vlasti i moćnika.

S POTEŠKOĆAMA SE MOŽEMO NOSITI S NEPRAVDOM NE!!!

Udruga Vukovarski Leptirići osnovana je u svrhu uspostavljanja i održavanja suradnje sa roditeljima djece s poteškoćama u razvoju, stručnim osobama, institucijama i drugim udrugama u zemlji i inozemstvu.

Ciljevi udruge su poticanje edukacije i stručnog usavršavanja osoba koje rade s djecom, organiziranje stručnih skupova, savjetovanja i seminara, poticanje razvoja ustanova (vrtića, integracijskih i zdravstvenih ustanova), organiziranje programa za djecu sa teškoćama u razvoju u suradnji sa stručnjacima (kulturne i sportske radionice, igraonice…), prikupljanje i raspodjela humanitarne pomoći a sve u svrhu poboljšanja kvalitete rehabilitacije i življenja djece sa teškoćama u razvoju i njihovih obitelji.
Udruga trenutno broji 71 člana od čega je 45 nominalnih, odnosno redovitih korisnika u tretmanu Udruge.
Područje djelovanja Udruge je Grad Vukovar i okolica.

BROJ RAČUNA: 2500009-1101363619
IBAN: HR62 2500 0091 1013 6361 9

Autor:A.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.