fbpx
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

(VIDEO) ZBOG NJE ZAPLJESKALI SVI ZASTUPNICI! Sabina Glasovac zatražila stanku u ime HDZ-a. Oporba oštro o reformi sustava socijalne skrbi

Autor: Dnevno

Hrvatski sabor u četvrtak je nastavio sjednicu raspravom o konačnom prijedlogu Zakona o socijalnoj skrbi, a na dnevnom redu je i paket pratećih šest zakona iz reformskog paketa za područje socijalne skrbi.

Sjednica Sabora počela je traženjem Klubova za stankama. Stanku je zatražila i zastupnica SDP-a Sabina Glasovac, ali ‘u ime Kluba HDZ-a za te je dobila pljesak cijele Sabornice.

“Lapsus, dogodi se svakome”, kazala je Glasovac te poručila predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću da joj vrati vrijeme dozvoljeno za obraćanje na što joj je Jandroković rekao: “Neću vam vratiti vrijeme, poklonit ću vam deset sekundi zbog ovoga”.


Saborska oporba oštro je  kritizirala reformski paket zakona za područje socijalne skrbi navodeći da nije uvaženo mišljenje struke, da se sustav nepotrebno centralizira te da će dugoročno imati negativne posljedice.

Glasovac je potom kazala: “Vi znate da se ja ne uklapam ni u vaš Klub ni u vašu stranku, to bi bila tuga i za vas i za mene”.

U prvom čitanju izmjena zakona o socijalnoj skrbi predviđala je uvođenje cenzusa na osobnu invalidninu za primanja veća od 4 tisuće kuna. No u Konačnom prijedlogu cenzus je ukinut, a invalidnina čak i povećana. Uz konačni prijedlog Zakona o socijalnoj skrbi, u drugom čitanju i konačni prijedlozi zakona o udomiteljstvu te zakoni koji reguliraju djelatnosti psihoterapije, socijalnog rada, edukacijsko-rehabilitacijske djelatnosti, psihološke djelatnosti i socijalno-pedagoške djelatnosti.

“Reforma sustava rezultirat će transparentnim, učinkovitijim i profesionalnijim sustavom. Sustavom koji će biti na usluzi našim korisnicima i koji će jačati kapacitete sustava, ali i stručnjaka koji u njemu rade”, rekao je ministar Josip Aladrović.

Mostova Marija Selak Raspudić poručila je kako nije bilo dogovora oko osnovnih pojmova te upitala: “Što je to uopće pružanje pomoći i unapređenje kvalitete života? Što znači da se to ostvaruje putem socijalne skrbi kada znamo da toliki broj ljudi u Hrvatskoj živi u riziku od siromaštva?”. Na statistiku je podsjetila i Katarina Peović iz Radničke fronte koja je kazala kako je “Hrvatska treća najsiromašnija zemlja u EU” te poručila da se u zakonu vidi tendencija razaranja svih mogućih institucija”.
“Na zakone stiglo je 2400 stručnih primjedbi koje su ignorirane, oni koji bi trebali provoditi reformu nisu zadovoljni i nisu ju spremni provoditi”, rekla je Vesna Vučemilović (Hrvatski suverenisti).

Anka Mrak Taritaš (Klub Centra i Glasa-a) ustvrdila je kako bi cilj promjene zakona trebao biti olakšati život korisnicima, a  da se ovdje govori o formi a ne sadržaju. Sandra Benčić (Klub zeleno-lijevog bloka ) rekla je da su od 2003. dignuta dva kredita Svjetske banke za decentralizaciju usluga i reformu sustava socijalne skrbi te povučeni  deseci milijuna eura iz EU-a za istu namjenu pitajući koji su bili učinci toga i zašto se sada drastično mijenja smjer.

“Podiže se zajamčena minimalna naknada i osobna invalidnina, a ukidaju se i cenzusi za osobe s invaliditetom”, poručila je Vesna Bedeković (HDZ).
Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović predstavljajući set zakona o socijalnoj skrbi istaknuo je da je cilj unaprijediti organizaciju i koordinaciju sustava, ojačati centre za socijalu skrb, povećati dostupnost usluga, ujednačiti postupanje ali i povećati naknade.

Renata Sabljar- Dračevac (NZ) upitala je ministra hoće li podnijeti ostavku ako reforma ne bude učinkovita i funkcionalna na što je ministar odgovorio kako on nije u fokusu zakona već korisnici i kvalitetnija skrb za korisnike.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.