VIDEO: Vulkanska prašina u Hrvatsku dolazi sutra

Autor: Hina/P.R.

Otkazani su i letovi Croatia Airlinesa, a riječ je o letovima iz Zagreba u Frankfurt (dva leta), Pariz, Amsterdam, Kopenhagen, London i Bruxelles, kao i letu iz Dubrovnika u Frankfurt.

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) priopćio je danas da se oblaci s vulkanskom prašinom premještaju sjevernom i sjeverozapadnom Europom, a u subotu pred jutro vjerojatno i do sjeverne granice Hrvatske.

– Prema trenutačno raspoloživim prognozama tijekom sljedeće noći, s petka na subotu, gotovo sigurno će dio tih oblaka doći iznad Austrije i Mađarske, a u drugom dijelu iste noći vjerojatno i do sjeverne granice Hrvatske – navodi u priopćenju Državni hidrometeorološki zavod i dodaje da za sada nemaju spoznaja o koncentraciji čestica u tim oblacima.

Ističu kako će Zrakoplovna meteorološka služba Hrvatske kontrole zračne plovidbe pravovremeno izdati zrakoplovno meteorološko upozorenje na način propisan u zrakoplovstvu.

Prizemljena i Croatia Airlines

U DHZM-u navode da su tu obavijest izdali slijedom mnogobrojnih vijesti o poteškoćama u zračnom prometu u Europi, analizom prognostičkih izračuna atmosferskih modela, te posebice praćenjem informacija Met-Officea (Nacionalne meteorološke službe Velike Britanije, koja je jedna od međunarodno odgovornih za savjetovanje zrakoplovnog prometa) te informacija EUMETSAT-a (Europske organizacije za korištenje meteoroloških satelita) kao i informacija Europske svemirske agencije.

Golemi oblak pepela iz islandskog vulkana koji je prekrio sjever Europe uzrokovao je u četvrtak najveći prekid letova od terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001. i na zemlji ostavio putnike na šest kontinenata.

Oblak pepela postao je prijetnja zračnom prometu kada je otišao istočno prema sjevernoj Europi na visini između 6000 i 11000 metara, gdje pepeo mogu usisati motori zrakoplova i blokirati se. Pored toga dim i pepeo ometaju vidljivost.




Veći dio današnjih jutarnjih međunarodnih letova Croatia Airlinesa (CA) otkazan je zbog zatvorenosti dijela europskoga zračnog prostora koji je uzrokovalo širenje vulkanskog pepela s Islanda, izvijestili su iz te zrakoplovne tvrtke.

Zasad su otkazani letovi u europska odredišta tvrtke na sjeveru i sjeverozapadu Europe, a riječ je o letovima iz Zagreba u Frankfurt (dva leta), Pariz, Amsterdam, Kopenhagen, London i Bruxelles, kao i letu iz Dubrovnika u Frankfurt.

U navedena europska odredišta zrakoplovima Croatia Airlinesa trebalo je letjeti oko 800 putnika, navode iz tvrtke.




Ističu i kako su tijekom jutra obavljeni svi planirani letovi u domaćem redovitom prometu, kao i međunarodni letovi iz Zagreba u Beč, Muenchen i Zuerich.

Kompanija očekuje kako će danas obaviti redovite letove iz Zagreba u Rim, Sarajevo, Podgoricu, Prištinu i Skoplje, dakle u dijelu jugoistočnoga europskoga zračnog prostora.

S obzirom na to da erupcija islandskog vulkana i dalje traje te da se vulkanski oblak širi Europom, moguće je otkazivanje i većine današnjih redovitih letova Croatia Airlinesa u države zapadne i sjeverozapadne Europe, navodi se u priopćenju.

– Zračna luka red letenja u ovoj izvanrednoj situacija formira prema napucima Eurocontrola koji donosi odluke o zabrani letova – rekao je koordinator prometa zagrebačkog aerodroma Denis Pandaković za Jutarnji list napominjući da će raspored sutrašnjih letova bit poznat sutra ujutro.

Kako je na Islandu i kako izgleda nebo iznad Europe pogledajte u videozapisima:


Autor:Hina/P.R.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.