VIDEO: ‘Vesni Pusić i Milanki Opačić prijeti godinu dana zatvora jer zlorabe položaj i sotoniziraju referendum’

Autor: I. M.

A da političari sugerirajući građanima za što na glasuju doista krše zakon govori i članak 116. Kaznenog zakona u kojem stoji da tko silom, ozbiljnom prijetnjom ili na drugi protuzakonit način utječe na birače da na izborima ili prigodom glasovanja glasuju za ili protiv određenog kandidata, odnosno glasuje za ili protiv opoziva ili glasuje za ili protiv određenog prijedloga u referendumu ili uopće ne glasuje kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora od jedne godine.

Kao što je već poznato javnosti ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić voli se dičiti svojom demokratičnošću i borbom za prava svih manjina u Lijepoj našoj. Osim ako u tu manjinu ne spadaju oni koji su podizali kredite u švicarcima. Nedavno se ministrici na sjednici Vlade omaklo ‘Najosjetljiviji koji imaju kredit u švicarcima. Neš’ ti osjetljive’. Po svemu sudeći prvoj dami HNS-a često se omiče. Tako je prije nekoliko mjeseci uoči ulaska Hrvatske u Europsku uniju građane pozvala da izađu na referendum i glasaju za budućnost ove zemlje. “Ne bi htjela biti preokrutna, ali ako ne uđemo u Uniju nećete dobiti mirovinu. Mogu vam ja biti antipatična, ali nemojte da vam bude antipatičan vlastiti život. O tome se radi. O glavu nam je ljudi.”, zaprijetila je ministrica građanima. Nakon što se oglasila o referendudu za Europsku uniju ministrica se oglasila i oko novog referenduma na kojem inzistira inicijativa U ime obitelji. Pozvala je građane da bez obzira na to što mislimo o konkretnom pitanju na referendumu glasujemo protiv. Na ovaj njen poziv oglasili su se iz spomenute inicijative. “Ova izjava ministrice Pusić samo se nastavlja na uvrede stranačkog kolege Kolmana i prijetnje ministra Jovanovića koji je poslao pisma školama prijeteći našim učiteljima, nastavnicima i profesorima. Ovakvom jednostranom kampanjom vladajućih svima nam je još jasnije koliko je važno izaći na referendum. Izađite i glasajte onako kako mislite da je najbolje za vas i za zemlju za koju ste odgovorni.”, poručuju iz građanske inicijative.

No, nije čelnica HNS-a jedina koja se oglasila o referendumu. I članovi njene stranke na svoje saborske klupe nedavno su postavili narančaste ploče na kojima piše protiv, a iznad natpisa stajao je logo stranke. Dio HNS-ovaca na Facebooku je objasnio ovaj potez kazujući da su protiv zato što svatko od nas pripada određenoj manjini.

Da se u Hrvatskoj osjeća netolerancija i zato valja izaći na referendum i glasati protiv smanjenja dosegnutih standarda ljudskih prava izjavila je i Gordana Sobol u ime Foruma žena SDP-a. Saša Dujić iz Foruma mladih SDP-a podsjetio je da su promjene u društvu proces i da prije 20 godina nismo smjeli reći da u nekoj obitelji ima zlostavljanja. Danas je to moguće pa se ti problemi mogu i rješavati. Pozvao je sve građane bez obzira na političku pripadnost da izađu na referendum, one koji žive u izvanbračnim zajednicama, samohrane roditelje, razvedene te one koji žive u drugom braku pa čak i pripadnike demokršćanskih stranaka koji su u drugom ili trećem braku da se na referendumu izjasne u skladu sa životom kakvog uistinu žive. “Ajmo prestat biti licemjeri! Ljudi žive kako hoće i nitko se ne bavi životima ljudi, koji žive u neprincipijelnim odnosima, jedno propagiraju javno, drugo u nedjelju ujutro a treće u kasnim noćnim satima u vrlo neprincipijelnim odnosima. Novci za referendum nepotrebno se troše, a čak ako se i izglasa referendumsko pitanje, za manjinu se ništa neće promijeniti, a formalno će nas Europa vrlo brzo prisiliti da stvari mijenjamo, jer se u EU radi na zakonodavstvu koje će izjednačiti bračnu zajednicu i izvanbračne zajednice. Postoji i presuda Europskog suda za ljudska prava koja kaže da je homoseksualna zajednica ustvari obiteljska zajednica, i samo ćemo pokazati Europi da smo jedna netolerantna zemlja i da idemo korak unatrag, umjesto da smo barem zadržali standarde koje imamo. Žalosno je da od 90. godine do danas nisu u većini shvatili da nijedno manjinsko pravo ne ugrožava pravo većine i zato je ovaj referendum bespotreban i štetan”, izjavila je potpredsjednica Vlade Milanka Opačić. Naglasila je da referendum ima drugu pozadinu, a to je ponovna podjela nacije. Svoju poruku SDP-ovci su uobličili u spot u kojem pozivaju građane da glasaju PROTIV.

Zelena stranka također je pozvala sve građane RH da izađu na referendum i glasaju protiv toga da se u Ustav ugradi definicija braka kao zajednice muškarca i žene. “Smatramo sramotnim da se ovakav referendum uopće održava u Republici Hrvatskoj jer njegov sadržaj smatramo zadiranjem u temeljna ljudska prava.”, kaže čelnik Zelene stranke Aljoša Babić. Cilj referenduma je, smatra Zelena stranka, da se ograniče prava homoseksualaca. Također, strahuju da bi ovo mogao biti samo uvod u druge moguće diskriminacije.

No, kako nam je nedavno objasnio pravnik i HSP-ovac Pero Kovačević svi koji građane pozivaju na referendum moraju se pridržavati zakona, a ovo što vladajući čine je zlouporaba položaja. “Nedopustivo je da zlorabe položaj. Što si oni zamišljaju? Ima elemenata prema kojima Vesna Pusić krši zakon. Oni moraju shvatiti da vlast pripada narodu. Vlada ima nultu stopu političke kulture, a ono što im ne paše sotoniziraju pa su tako i referendum sveli na ideološke sukobe.”, zaključio je Kovačević. A da političari sugerirajući građanima za što na glasuju doista krše zakon govori i članak 116. Kaznenog zakona u kojem stoji da tko silom, ozbiljnom prijetnjom ili na drugi protuzakonit način utječe na birače da na izborima ili prigodom glasovanja glasuju za ili protiv određenog kandidata, odnosno glasuje za ili protiv opoziva ili glasuje za ili protiv određenog prijedloga u referendumu ili uopće ne glasuje kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora od jedne godine. Što onda očekivati od građana kada Vlada koja ih vodi krši zakone koje bi trebala provoditi? Vrlo je vjerojatno da nitko za ove postupke neće snositi posljedice jer to je ipak Hrvatska, zemlja u kojoj zakoni funkcioniraju na papiru, ali ne i u praksi. No, ono što još uvijek na sreću djeluje su izbori na kojima će građani političarima jasno dati do znanja što o njihovim politikama misle.




Autor:I. M.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.