VIDEO: Veliki povratak političke ‘komesarke’ koja je 1990. bila protiv izvođenja ‘Lijepe naše’ u Saboru

Autor: B. D.

Nije teško zamisliti kako bi Gordana Grbić pomagala građanima da dobiju pravu, točnu informaciju od vlasti čovjeka za čiji je izbor na čelo SDP-a ona odigrala možda i presudnu ulogu proturivši zajedno sa Dragovanom tezu kako je osobno Račan (s kojim je bila bliska) kazao da je Milanović najbolji izbor za njegovog nasljednika!!!

Hrvatska bi ovog tjedna trebala dobiti prvog povjerenika za informiranje. Danas i sutra će o kandidatima raspravljati saborski odbori dok će konačnu odluku donijeti Hrvatski sabor najvjerojatnije u petak.
Prvotno se na javni natječaj javilo osam kandidata, no saborski odbor za medije je odbacio kandidaturu novinara Ivana Pandžića pa je ostalo sedam kandidatkinja, a tri novinarke su veliki favoriti za dužnost nove povjerenice – Ana Raić Knežević iz Novog lista, Sandra Križanec s HRT-a i Gordana Grbić, svojedobno i SDP-ova saborska zastupnica i glasnogovornica te stranke.
Iako će odbori saslušati i politologa Dubravka Marića, bivšeg pomoćnika ravnateljice REGOS-a, pravnu savjetnicu AZOP-a Miriam Lazić, docenticu na zagrebačkom Pravnom fakultetu Anamariju Musu te savjetnicu u jednom od ureda Predsjednika Republike Anu Subotić, politički krugovi spekuliraju kako je zapravo sve namješteno za nekadašnju urednica TV Zagreb Gordanu Grbić.
Jer u pitanju je unosna i važna funkcija. Povjerenik za informiranje neovisno je tijelo kakvo poznaju mnoge europske države, zadaća mu je pomoći građanima da lakše dobiju informacije od državnih i lokalnih tijela i institucija, da štiti i promiče ustavom zajamčeno pravo na pristup informacijama, a bira se na pet godina i može biti ponovno izabran.

Iako se dakle radi o demokratskoj funkciji koja traži ljude s priznatim etičkim i profesionalnim ugledom i iskustvom iz područja zaštite i unapređenja ljudskih prava, slobode medija i razvoja demokracije, koja nije član političke stranke, na natječaj se javila i Gordana Grbić, žena u čijem životopisu stoji da je bila prva žena koja je vodila Dnevnik TV Zagreb u bivšoj zajedničkoj državi, te saborska zastupnica Saveza komunista – Strane demokratskih promjena u prvom slobodnom sazivu Sabora 1990.

Ostala je upamćena po jed(i)noj svojoj raspravi u kojoj se usprotivila izvođenju hrvatske himne na plenarnoj sjednici, tražeći da se izvede i "Hej Slaveni" koju je ona prema vlastitim riječima doživljavala kao svoju himnu, odnosno himnu SFRJ, zemlje koju je ona i 1990. doživljavala kao svoju "jedinu domovinu" o čemu postoji i video zapis.

U međuvremenu bila je aktivni član Račanovog SDP-a, 2000. godine se neuspješno kandidirala za šeficu HINA-e, bila je i predsjednica Novinarskog suda časti Hrvatskog novinarskog društva koja je progonila mnoge hrvatske novinare za izrečene riječi zbog čega je HND napustilo nekoliko velikih novinarskih imena.

Kao glasnogovornica SDP-a s daleko većim ovlastima od uobičajenih, bila je jedna od najvažnijih osoba u političkom usponu aktualnog premijera Zoran Milanovića. Sada bi joj Zoki trebao uzvratiti uslugu. U novinarsku profesiju ušla je kao televizijska spikerica kojoj je prvi komentar kojeg je napravila bio uperen protiv čelnih ljudi kultnog "Starta" jer su se u komunističko doba usudili objaviti reportažu o izrezanom kipu Bana Jelačića u podrumu Gliptoteke. Proglasivši urednike nacionalistima, "Start" je potom bio zabranjen, a svoju demokratičnost pokazivala je i nakon propasti "njene" Jugoslavije, kao zastupnica SDP-a u Saboru i novinarka riječkog "Novog lista".




Kako tvrdi Denis Kuljiš, Gordana Grbić je uvijek bila dio komunističke nomenklature – otac Čedo, član Politbiroa SKH, bio je politički egzekutor Savke i Tripala, ugurao ju je na TV Zagreb još kao dijete. Ondje ju je "posvojio" generalni direktor Branko Puharić, izvršni sekretar za medije i čuveni teoretičar šuvarizma, koji je tražio da se ukine funkcija urednika te uvede tzv. polit-urednik (što je Tenžera komentirao krilaticom: Polit-urednika i zapalit!).

Jedan od njenih bisera iz doba neovisne Hrvatske je bila prijava protiv Gorana Milića koji je na svoj ležeran način u središnjem Dnevniku prikazao cannski festival, predstavljajući ga s toliko ozbiljnosti koliko on zaista i zaslužuje. U sklopu toga izgovorio je i rečenicu – «Ima tu poznatih. Ne pravim razliku jer sve su mi plavuše slične, kada su glumice, isto izgledaju, a isto i govore». Gordanu Grbić je zasmetao takvo neprimjereno «privatno mačističko stajalište iznositi u medijima, osobito u Dnevniku, glavnoj informativnoj emisiji javne televizije, ali srećom ta njena prijava nije prošla.

Nije teško i zamisliti kako bi takva jedna osoba pomogla građanima da dobiju pravu, točnu informaciju od vlasti čovjeka za čiji je izbor na čelo SDP-a ona odigrala možda i presudnu ulogu proturivši tezu kako je osobno Račan (s kojim je bila bliska) kazao da je Milanović najbolji izbor za njegovog nasljednika!!!




Autor:B. D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.