Photo: Dubravka Petric/PIXSELL

(VIDEO) VELIK DAN ZA VUKOVAR! Ranjeni Vodotoranj je obnovljen, svi opet mogu razgledati ovaj simbol grada heroja!

Autor: Daniela Delale

Radovi na vukovarskom vodotornju započeli su u svibnju 2017. godine, a sada su konačno i gotovi pa je svečanim programom uz nastupe brojnih umjetnika u konačnici i otvoreno memorijalno područje “Vukovarski vodotoranj-simbol hrvatskog zajedništva” u sklopu kojega središnje mjesto zauzima obnovljeni Vodotoranj, simbol obrane grada u Domovinskom ratu.

Čitava svečanost počela je himnom Republike Hrvatske koji je izvela klapa Hrvatske ratne mornarice sv. Florijan, a potom je državni stijeg na vrh vodotornja, na koji je u agresiji bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi 1991. godine palo 640 projektila, podigao Krešimir Đalto, sin pokojnog vukovarskog branitelja Hrvoja Đalte koji je s, također pokojnim braniteljem Ivanom Ivanikom, podizao zastavu na Vodotornju svaki put kada bi ona za vrijeme napada na Vukovar bila srušena.

Projekt obnove izradili su arhitekti zagrebačke „Radionice arhitekture”, a uloženo je ukupno 46 milijuna kuna, većim dijelom donacije dobrovoljaca iz Hrvatske i svijeta. No, kako sada izgled ai što sve nudi vodotoranj, građani nisu ipali prilike vidjeti uživo, ipak, prijenos uživo brojni su pratili na lokalnim televizijskim postajama i na društvenim mrežama.

U svakom slučaju, građani će Vodotoranj moći posjetiti od subote, 31. listopada uz pridržavanje propisanih epidemioloških mjera pa će tom prilikom, memorijalnim stubama kojima se penje do memorijalne sobe u kojoj je postavljeno šest interaktivnih ekrana s multimedijalnim sadržajem koji govore o Domovinskom ratu, žrtvi Vukovara i povijesti Vodotornja. Iz memorijalne sobe memorijalnom stazom uspinje se do vidikovca, a sama staza simbolizira teški uspon Republike Hrvatske u borbi za slobodu i neovisnost.

Na vidikovcu, pokraj jarbola s hrvatskim državnim stijegom postavljene su stope pokojnih vukovarskih branitelja s Mitnice Ivana Ivanike i Hrvoja Đalte. Uređeno je i područje oko Vodotornja s amfiteatrom s 100 sjedećih mjesta, dječjim igralištem i caffe barom.

Na svečanosti otvorenja nisu održani govori, a nastupili su brojni estradni umjetnici među kojima Vladimir Košić-Zec, Najbolji hrvatski tamburaši, Ivana i Marija Husar, Jacques Houdek i drugi.

VIDEO POGLEDAJTE OVDJE:




Postao je simbol otpora i hrvatskog zajedništva

Vukovarski vodotoranj izgrađen je 1968. godine, kao zamjena za dotadašnji vodotoranj koji nije bio dovoljnog kapaciteta za sve veće potrebe grada koji se širio. Visok je 50 metara, a u to vrijeme, s kapacitetom rezervoara od 2.200 kubnih metara, bio je među najvećim građevinama te vrste u Europi.




Na vrhu je bio restoran-vidikovac, kavana “Vodotoranj”, iz kojega se vidio Vukovar, Dunav i okolica. Restoran je zatvoren 1970. godine, a nakon toga tu je bilo računovodstvo Vodovoda.

Godine 1991. vodotoranj su, tijekom bitke za Vukovar, teško oštetile srpske snage. Bio je pogođen s više od 600 neprijateljskih projektila i postao je simbol stradanja i otpora toga grada.

Tijekom opsade grada, tada 23-godišnji, Ivica Ivanika s Mitnice prvi je stavio te je uvijek iznova, pod granatama, na vodotoranj dizao hrvatsku zastavu, a kasnije je s njim išao i Hrvoje Džalto.

Autor:Daniela Delale
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.