Foto: Screenshot / Facebook

(VIDEO) U OMIŠU RAZBIO PLOČU NA ĆIRILICI: ‘Držite je na drugoj strani Drine!’, vikao je i bacio ju u smeće

Autor: Dnevno.hr

U Omišu se u kolovozu održava 13. po redu umjetnički festival Almissa Open Art na kojem borave jedni od najistaknutijih hrvatskih suvremenih umjetnika.

Ove godine slogan je “Putanje. Singularitet. Mnoštvo.” i uz kustosku ideju Željka Marovića.

Za trajanja festivala izvedeno je 13 performansa, a pojedini umjetnici su ostavili svoje radove u javnom prostoru Omiša.

Ove godine reakcije nisu izostale, posebno na autorski rad Ananda Štambuka izvan službenog programa.

Naime, kako pišu na Facebook stranici festivala, Štambuk je ljubitelj umjetnosti i kolekcionar koji je dobio priliku izvesti autorski rad na renomiranom umjetničkom festivalu.

‘Kad se Srbin i Hrvat slože i olovo plivati može’

Želio je na zgradu gradske uprave instalirati dvojezičnu ploču s natpisom „Kad se Srbin i Hrvat slože i olovo plivati može“ na ćirilici i latinici, no za to nisu dobili komunalnu dozvolu.

Organizatori festivala navode da su se Štambuku zbog toga ispričali i vratili mu ploču uz objašnjenje da i dalje može manifestirati rad u vlastitom aranžmanu, na način koji on smatra odgovarajućim, bez podrške organizatora, osim u dokumentacijskom smislu.




Izložio je na trgu, mladić ju razbio i bacio u smeće

Autor se je odlučio izložiti ploču na „Stupu srama“ na Poljičkom trgu. Nekoliko minuta nakon početka izvedbe mladić koji se je slučajno tamo zatekao je reagirao razbijanjem umjetnine i bacanjem ostataka u smeće, uz zapovijed prisutnima:“ ćirilicu držite na drugoj strani Drine!“




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.