VIDEO: Suzama svetog Lovre mjesečina ove godine neće ukrasti svjetla pozornice

Autor: Ana Babić

Najbolje ih je promatrati neposredno prije svitanja uz što je moguće tamnije nebo jer se zbog svjetlosti ne mogu vidjeti meteori manjeg sjaja. Samim time što neće biti mjesečine moći ćemo vidjeti veći broj meteora, kaže Ivan Romštajn iz Zvjezdarnice Zagreb.

Ovog ćemo tjedna uživati u jednome od najspektakularnijih pogleda na Perzeide, odnosno Suze svetog Lovre jer će uvjeti za gledanje biti gotovo savršeni.

Naime, meteorska kiša, koja je i inače najjasnija za promatranje, ove će godine biti još spektakularnija jer će se mladi mjesec pojaviti prije nje, te svjetlost mjesečine neće ometati pogled.

Suze svetog Lovre biti će najbrojnije između srijede i subote, a amaterski astronomi u četvrtak će moći vidjeti i do 90 meteora na sat.

– Maksimalan broj Perzeida bit će moguće vidjeti u noći 12. i 13. kolovoza. Pritom ih možemo vidjeti 60, pa čak i 90 po satu. Ipak, nije precizno odrediti u koliko sati i točno koji dan će biti maksimum – kaže Ivan Romštajn iz Zvjezdarnice Zagreb, te preporučuje da se zainteresirani upute što dalje od grada, uzmu vreće za spavanje i na livadi daleko od svjetlosti promatraju ovu pojavu.

– Najbolje ih je promatrati neposredno prije svitanja uz što je moguće tamnije nebo jer se zbog svjetlosti ne mogu vidjeti meteori manjeg sjaja, pa samim time što neće biti mjesečine će biti moguće vidjeti veći broj meteora – objašnjava Romštajn.
Perzeidi su ustvari ostaci prastarog kometa čija se putanja jednom godišnje presreće sa Zemljinom. Ostaci kometa velikim brzinama udaraju u Zemljinu atmosferu, te se pritom na putanji meteora pojavljuju svijetle trake.

– Ostaci kometa, odnosno zrnca pijeska i prašine, ostaju po strani kako se Zemlja giba, te je upravo 12. i 13. najbolje ih promatrati jer im je Zemlja tada najbliže – kaže Romštajn.
Autor:Ana Babić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.