MORH

(VIDEO) PRVE REAKCIJE! Nakon što je propala kupovina izraelskih zrakoplova, javnosti se obratio ministar Krstičević

Autor: Hina

Izrael je službeno izvijestio hrvatsko ministarstvo obrane da ne može dobiti odobrenje Sjedinjenih Država za isporuku zrakoplova F-16 Barak Hrvatskoj, rekao je u četvrtak ministar obrane Damir Krstičević, čime je službeno potvrđeno da je propao posao oko kupnje tih aviona.

Nakon razgovora s izraelskim kolegama “mogu vas izvijestiti da je Država Izrael službeno izvijestila ministarstvo obrane da, suprotno preuzetoj odgovornosti, ne može ishoditi odgovarajuće odobrenje SAD-a za isporuku izraelskih aviona F-16 Barak Hrvatskoj”, kazao je ministar Krstičević na konferenciji za medije.

“Obzirom na tu činjenicu, ministarstvo će predložiti vladi donošenje odgovarajućih odluka”, poručio je ministar i dodao kako nije potpisan nikakav sporazum između dvije države i da nema financijske štete za Zagreb.

Krstičević je zaključio kako je Hrvatska “sve napravila ispravno” i da za “ovu neočekivanu komplikaciju” nema nikakve odgovornosti s hrvatske strane, niti je Zagreb mogao utjecati na nju.

Uoči sjednice vlade o problemima s nabavom izraelskih borbenih aviona, govorio je ministar obrane Damir Krstičević i rekao da njegove odgovornosti – nema.

“Moje odgovornosti nema. Moja je odgovornost da sam ja i tim MORH-a učinio sve da Hrvatska kroz međunarodni natječaj, dobije avion koji treba Hrvatskoj. Ova vlada je sve napravila, ali nema ugovora, nismo ga potpisali, nema financijske štete niti obaveze. “, rekao je Krstičević.

“Delegacija Izraela dolazi danas, sastanak počinje u 12:30, pripremio sam se i vidjet ćemo što će Izrael reći po tom pitanju. To je bila njihova odgovornost, dobili su predodobrenje, trebali su dobiti konačno odobrenje”, kazao je Krstičević dodavši kako se Izrael mora izjasniti jesu li u stanju ispuniti dogovor ili ne.

Iako je dokument u kojem SAD upozorava na problem s kupovinom zrakoplova objavljen, Krstičević ponavlja da ga nije vidio.

“Govorio sam istinu, mi smo ozbiljna država, Hrvatska posjeduje službenu usmenu i pismenu korespondenciju, ona je za mene relevantna i ima težinu”, zaključio je Krstičević.

Prema najavama, Udi Adam će se navodno ispričati hrvatskim vlastima jer Izrael ne može realizirati 500 milijuna dolara vrijedan kupoprodajni ugovor za eskadrilu borbenih zrakoplova tipa F-16 Barak.

Izraelci poručili: Za Hrvatsku nema nikakve financijske štete!

Država Izrael službeno izvijestila MORH da ne može ishoditi odgovarajuće odobrenje SAD-a za isporuku izraelskih aviona F-16 Barak Hrvatskoj čije priopćenje prenosimo u cijelosti.

Izaslanstvo Države Izrael predvođeno generalnim direktorom Ministarstva obrane Države Izrael Udijem Adamom boravilo je u službenom posjetu Republici Hrvatskoj u četvrtak, 10. siječnja 2019. godine.

Izraelsko izaslanstvo u Ministarstvu obrane razgovaralo je s visokim predstavnicima Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH predvođenim potpredsjednikom Vlade i ministrom obrane Damirom Krstičevićem i načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga generalom zbora Mirkom Šundovom.

Službeni razgovori vođeni su na temu projekta nabave višenamjenskog borbenog aviona i bilateralne obrambene suradnje Republike Hrvatske i Države Izrael.

Podsjetimo, Ministarstvo obrane Republike Hrvatske zatražilo je od Države Izrael da se očituje do 11. siječnja 2019. godine je li Država Izrael u mogućnosti isporučiti avione koji su ponuđeni na međunarodnom natječaju, a koje je Republika Hrvatska odabrala u transparentnom postupku. Naime, obveza Države Izrael je ishoditi odobrenje Vlade Sjedinjenih Američkih Država za isporuku aviona u odgovarajućoj konfiguraciji Republici Hrvatskoj.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević u službenoj izjavi rekao je: „Nakon razgovora s izraelskim izaslanstvom, mogu vas izvijestiti da je Država Izrael službeno izvijestila Ministarstvo obrane da suprotno preuzetoj odgovornosti nažalost, ne može ishoditi odgovarajuće odobrenje Sjedinjenih Američkih Država za isporuku izraelskih aviona F-16 Barak Republici Hrvatskoj. S obzirom na tu činjenicu Ministarstvo obrane predložit će Vladi donošenje odgovarajućih odluka.

Ugovor između Hrvatske i Izraela nije potpisan i nema nikakve financijske štete za Hrvatsku.

Hrvatska je ovaj vrlo složen proces od početka do kraja vodila sustavno i odgovorno vodeći se isključivo hrvatskim nacionalnim interesima.

Proveden je transparentan međunarodni natječaj za odabir višenamjenskog borbenog aviona s jasnim kriterijima i jednakim uvjetima za sve zainteresirane strane. Sve smo napravili ispravno i za ovu neočekivanu komplikaciju nema nikakve odgovornosti s hrvatske strane, niti je Hrvatska na nju mogla utjecati. Postavili smo sva prava pitanja i dobili odgovarajuća jamstva.

Ministarstvo obrane i dalje je otvoreno za suradnju i razvoj odnosa s Ministarstvom obrane partnerske Države Izrael.

Još jednom naglašavam da Hrvatska i dalje ima političku volju da se zadrži sposobnost borbenog zrakoplovstva, koju smo razvili tijekom Domovinskog rata. Uvjeren sam kako će ova Vlada naći način kako to realizirati“.

Generalni direktor Ministarstva obrane Države Izrael Udi Adam u službenoj izjavi Države Izrael istaknuo je: „Ministarstvo obrane pridaje najveću važnost unaprjeđenju naših bilateralnih odnosa. U ovom kontekstu, inicirali smo projekt lovaca F-16 nadograđenih izraelskim znanjem i tehnologijom. Ovaj projekt proveli smo u skladu s profesionalnim standardima u okviru ugovora Vlade s Vladom između naše dvije države. Nažalost, uvjeti nisu bili spremni i nismo bili u mogućnosti osigurati odgovarajući TPT i provesti projekt zbog nepredviđenih okolnosti izvan naše kontrole.

Kroz čitav projekt, Hrvatska i Izrael bili su u otvorenom i profesionalnom dijalogu. Hrvatska je pokazala profesionalizam i ispravnu prosudbu na svakom koraku procesa. Hrvatska nije mogla utjecati na ovaj ishod i ne može biti odgovorna.

Izraelsko ministarstvo obrane očekuje daljnji razvoj plodnih odnosa s Hrvatskom i učinit će svaki napor da produbi naše odnose na širokom području suradnje“.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.