Facebook/Za Šimunov kutak

(VIDEO) MAJKA U SUZAMA: Hrabri Šimun vršnjake može gledati samo preko ograde vrtića!

Autor: Dnevno

Dvogodišnji Šimun je rođen s dvije teške dijagnoze, više od pola godine je proveo na operaciji i rehabilitaciji u SAD-u kako bi mogao hodati s protezom, a onda je morao u samoizolaciju zbog korona virusa. I kako to ne bi bilo sve što je život nametnuo ovom malo borcu, došao je novi udarac – odbijen mu je upis u vrtić.

Njegova majka Martina Stojanović Sve je mogućnosti iscrpila; od župana, gradonačelnika, do pravobraniteljice za djecu invalide, a onda sam se odlučila okrenuti medijima i javnosti.

Naime, dvogodišnji Šimun jedini je kojega vrtić nije primio na upis. Jedino je dijete koje glasove svojih vršnjaka i njihovu igru, može gledati i čuti jedino preko ograde, jer vrtić ga usprkos pisanju pravobraniteljicu, ali i pozivima župana na kraju nije primio u vrtić.

Majka je u suzama ovo šokantno iskustvo podijelila putem društvene mreže, te moli sve da njen video podijele, kako bi se izvršio pritisak kako bi i Šimun mogao imati djetinjstvo ispunjeno druženjem s vršnjacima koje mu je toliko potrebno, a ne da njihove vesele glasove sluša na deset metara s druge strane ograde.

”Jel’ biste se vi bojali da moje dijete bude u blizini drugog djeteta? Ja se ne bih bojala. To je strah od nepoznatog. Od ovakve djece. Oni nisu zarazni, nemaju drugačije potrebe od druge djece. Trenutno je Šimunova najveća potreba društvo, vršnjaci. Toliko je vremena proveo izoliran, po bolnicama. I onda smo naišli na zatvorena vrata. U našoj Županji. U našem gradu. U vrtiću koji je odgojio moje dvoje djece i na tome sam im beskrajno zahvalna – priča Šimunova mama Martina Stojanović u live videu koji je objavila kako bi istaknula koliko je sustav zakazao.
Ovo nije samo Šimun, ovo su sva djeca u Hrvatskoj, sva djeca s posebnim potrebama. Ne drugačija, posebnija. Ovo je sramota našeg grada, naše države. I nije politički’‘, priča mama.

Stručno objašnjenje zašto jedino njen sin nije primljen u vrtić  je bilo da je on rizičan za sebe i sigurnost druge djece.

”Danas je to moje dijete. Sutra može biti vaše, unuče, kumče, prijatelj. Probudite se ” pozvala je Šimunova mama sve koji žele da podijele video i pomognu.
”Ovdje piše ‘Dobro došli u vrtić mali moji prijatelji’. Šimun očito nije prijatelj. Njemu je potrebna pomoć, to je neosporno, ali pomoć da ga se pridigne. Njegov broj je danas bio sam. Sam. Na listi djece koja nisu primljena”’, očajna je mama.

”Ravnateljica me zvala i rekla da će za nekih sat i pol vremena ići na razgovor i ona i svi odgajatelji da nam objasne zašto ga nisu jedinog primili u vrtić”, dodala je Martina.

Video zaključuje u suzama i s riječima:

”Još malo ćemo nastaviti biti u društvu djece iza ograde. Upiti to malo dječjeg smijeha. Ja neću dozvoliti da više plače. Jer to Šimun nije zaslužio. Hvala vam svima i nadam se da ćete ovaj video podijeliti.”
Odgovor ravnateljice

Ravnateljica vrtića Terezija Nemetz koji nije primio Šimuna navodi kako su se postrožili kriteriji upisa u vrtić zbog prekomjernog broja zaprimljenih zahtjeva, dodavši kako ”članovi vrtićke komisije smatraju da je on premali za grupu, da je rizičan u smislu nedavne operacije koju je imao i katetera koji nosi te da bi mu pogodnija bila rehabilitacija sa majkom još neko vrijeme.”, pišu 24sata.

Iako je ravnateljicu, prije konačne objave upisane djece, kontaktirao i župan i gradonačelnik koji su istaknuli kako nema nikakve prepreke da Šimun bude primljen u vrtić, dječaka na objavljenom popisu nije bilo.

(VIDEO) OVO JE NAJLJEPŠI VIDEO KOJEG ĆETE VIDJETI U SKORIJE VRIJEME: Hrabri Šimun napravio svoje prve korake. Nemojte susprezati suze!

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.