fbpx

VIDEO: ‘Josipović je bio prisutan kad je Aleksandar Bogojević gazio hrvatski grb nogama’

Autor: P.M.

Od predsjednika države nije usljedila nikakva reakcija iako je po zakonu morao reagirati na oskvrnuće državnog simbola. Antić je posvjedočio kako su na dan Svetog Save bogoslovi na crkvi izvjesili srpsku zastavu na kojoj se nalaze četiri slova S, za koju tvrde da je zastava pravoslavne crkve. Na pitanje građana Kistanja gdje je tu hrvatska zastava bogoslovi su pozvali policiju koja je vrlo bahato pokušavala doznati tko je dobacivao bogoslovima.

Nedavni incident u Kistanju u kojemu je došlo do sukoba maloljetnika i učenika bogoslovije manastira Krka bio je tema emiisije Bujica voditelja Velimira Bujaneca. Branitelj Željko Huljev ustvrdio je da je predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović bio prisutan kada je iguman Aleksandar Bogojević bocom rakije udario hrvatski grb pa ga pljuvao i gazio.

Gosti Bujice bili su Željko Huljev, dragovoljac Domovinskog rata i novinar iz Drniša te Roko Antić, predsjednik HDZ-a iz Kistanja. U prilogu na početku emisije je prikazana izjava Zorana Milanovića koji je komentirajući događaje u Kistanjama izjavio da je netko na djecu koja su napala bogoslove imao pogani, patogeni utjecaj. Povjesničar Zlatko Hasanbegović smatra da je riječ o površnom djelovanju premijera. Pozvao je premijera i sve hrvatske političare kojima je stalo do pomirenja i hrvatsko-srpskih odnosa na zdravim temeljima, da pozovu predstavnike srpske zajednice u Hrvatskoj da se izjasne oko svoje uloge u ratnim i prijeratnim događanjima, ali i da objasne ulogu pravoslavne crkve u tim događanjima.

Hasanbegović je osudio i označavanje Hrvata iz Kistanja u medijima 'Janjevcima' čime se pokušava prikazati kako nije riječ o Hrvatima, nego uljezima na to područije.


– Uvidom u Facebook profile vidljivo je da se u ovom incidentu ne radi o bogoslovima, već da je riječ o sljedbenicima velikosrpske ideologije, promicateljima Karadžića, Mladića i ostalih zločinaca" istaknuo je Hasanbegović te pojasnio kako su sedmorica tzv. bogoslova u manastir došli iz tzv. Republike Srpske i pozvao ministra Ostojića da provjeri da li oni imaju uredne boravišne i radne dozvole.

Provokacije pod zaštitom policije

– Srpska pravoslavna crkva je bastion velikosrpske ideologije – zaključuje Hasanbegović i za tu tezu nudi nekoliko dokaza od kojih je onaj najzorniji snimka na kojoj vladika Tuzlansko-zvornički Vasilije Kačevenda zahvaljuje generalima vojske što su oslobodili Srebrenicu od nekrsta i križa, tj. od muslimana i katolika.

U prilogu je otkriven i pravi uzrok incidenta u Kistanjama, a koji nisu izazvali 'maloljetnici pod patogenim i poganim uticajem' kako tvrdi Milanović, nego su ga izazvali bogoslovi koji su došli iz tzv. Republike Srpske i koji su u središtu Kistanja ispijajući pivo ispred lokalne prodavaonice dizali tri prsta vičući da je to Srbija obučeni u majice na kojima je pisalo "srpsko Kosovo".

Huljev i Antić su u razgovoru s voditeljem posvjedočili u kakvoj atmosferi žive Hrvati u Kistanjama i kakvim sve provokacijama su izloženi. Ističu i da policija radi sve kako bi zaštitila Srbe koji gotovo svakodnevno izazivaju vješanjem srpskih zastava, natpisima kako je to Srbija, dizanjem tri prsta i mnogim drugim provokacijama.

Antić se osvrnuo i na medijski linč koji je uslijedio nakon što je javno progovorio o događanjima koji su prethodili incidentu, a Huljev koji je jedno vrijeme bio i čest gost u zidinama manastira je posvjedočio i o pijankama u manastiru, 'cajkama', pjevanju četničkih pjesama i mnogim drugim stvarima koje su različite od dojma bogomolje koji se stvara u medijima. Istaknuo da zna za još šokantnije stvari od Facebook stranica mladih bogoslova, a koje se događaju u manastiru i oko manastira. Onog trenutka kad je počeo o njima pričati i kad je prikazao fotografiju igumana Aleksandra Bogojevića kojoj nosi šajkaču s kokardom Dinarske četničke divizije na čijem je čelu bio Momčilo Đujić, onda ga je iguman pokušao ubiti, za što je i osuđen.
Huljev je otkrio i da je predsjednik Josipović na početku svog mandata nazočio kad je Aleksandar Bogojević udario bocom rakije hrvatski grb, a potom ga popljuvao i pogazio nogama. Od predsjednika države nije usljedila nikakva reakcija iako je po zakonu morao reagirati na oskvrnuće državnog simbola. Antić je posvjedočio kako su na dan Svetog Save bogoslovi na crkvi izvjesili srpsku zastavu na kojoj se nalaze četiri slova S, za koju tvrde da je zastava pravoslavne crkve. Na pitanje građana Kistanja gdje je tu hrvatska zastava bogoslovi su pozvali policiju koja je vrlo bahato pokušavala doznati tko je dobacivao bogoslovima.

Za pravoslavnu crkvu 'Hrvatska je zemlja koja se Srbijom zove'

Na kraju emisije je prikazan prilog u kome je paroh protojerej Duško Spasojević u središtu Zagreba pročitao poslanicu na pravoslavni Božić 07.01.2013. U njoj je rekao: 'Pozivamo vas da ne zaboravite svoju pravoslavnu vjeru i svoj jezik, da ne zaboravite bogomolje i grobove svojih predaka, da ne zaboravite svoje svetosavske korjene koji su ovdje u ovoj zemlji božjoj koja se Srbijom zove i drugim krajevima koji su vjekovima postojbina Srbinova'. Dakle, za pravoslavnu crkvu Hrvatska je zemlja koja se Srbijom zove!
Episkop Fotije se ogradio od bogoslova javno, ali voditelj ističe kako postoje informacije da sasvim druga retorika vlada privatno i da se ohrabruju nimalo pomirljivi postupci.
Antić je svjedočio kako je Fotije jednom prilikom izjavio: 'ovdje je do 1990.-e godine živeo jedan miran narod, ali slijedom istorijskih okolnosti i rata od 97-e godine ovdje su došli neki drugi ljudi kojima ništa nije sveto, koji ne znaju živjeti s ovim narodom'. Episkop je pritom mislio na Hrvate koji su s Kosova doselili u Kistanje protjerani od Srba.

Cijelu emisiju možete pogledati u priloženom videu.

Autor:P.M.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.