screenshoot

Video iz 1991: Dok četnici pozivaju na klanje, Pupovac poziva na mir i dogovor naroda?!

Autor: Marin Vlahović

Jedan redoviti komentator tekstova na našem portalu skrenuo nam je pozornost na zanimljiv materijal. U pitanju je kratki dokumentarac s više povezanih snimki iz 1991. Radi se i o prilozima koje je snimio tadašnji Yutel, ali ih nikada nije objavio jer bi se tako razotkrilo pravo lice pobunjenih Srba. Također, neovisno o sadašnjoj negativnoj političkoj ulozi Milorada Pupovca, na ovoj snimci možemo vidjeti i njegov govor u Kninu 15. travnja 1991. Inače, u to vrijeme hrvatske vlasti, novinari te predstavnici civilnog društva više nisu bili dobrodošli. Pobuna je bila u punom jeku, ali Miloradu Pupovcu i Zoranu Pusiću ipak je omogućeno da se obrate prisutnima.

Iz dijela govora koji je objavljen u ovom videu možemo čuti kako Milorad Pupovac poziva na mir i dogovor među narodima. Kao lukav političar Pupovac je vjerojatno mogao donekle predvidjeti kako će završiti ratna i zločinačka velikosrpska mašinerija. U to vrijeme, Hrvatska je bila slabo naoružana i rijetki promatrači vjerovali su da se može obraniti od tadašnje JNA. U tom kontekstu treba promatrati i ovaj javni nastup Milorada Pupovca. On je svakako nastupio mirnodopski, ali sama fraza dogovaranja između naroda de facto krši suverenitet Republike Hrvatske. Pupovac je tada, zapravo, zastupao istu politiku kao i danas. Umjesto integracije, on se zalaže za mirnu segregaciju i time onemogućava da srpski narod u cjelini postane dio hrvatske nacije.

Ipak, pobunjenim Srbima nikakva autonomija nije bila dovoljna. Kako 1991., tako i 1995. pred Bljesak i Oluju. Većina ih je prihvatila Svetosavski nacionalizam i četništvo. U kasnijem djelu snimke vidi se i pobunjeni Srbin, odnosno, četnik koji se hvali kako će poklati ustaše. O klanju govori pred kamerama novinara i okupljenim mnoštvom u Korenici. Materijal je objavljen pod naslovom „Serbian (in)sanity“ što je igra riječi, a u doslovnom prijevodu bi značilo ”srpski razum i ludilo”. Milorad Pupovac pritom predstavlja razum, a kada ga usporedimo s drugim akterima ovog filma, onda je to svakako i bio. Svi koji iznose optužbe na račun Hrvatske radi protjerivanja Srba iz Krajine trebali bi pogledati ovaj video i još jednom se prisjetiti svih zbivanja iz devedesetih.

 

Autor:Marin Vlahović
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.