Screenshot EnergyPress

(VIDEO) Iskusni djelatnik Ine pohvalio Vladu! ‘Donijeli su povijesno dobru odluku’

Autor: Dnevno

Gost nedjeljne emisije EnergyPress na N1 televiziji bio je Želimir Šikonja, dugogodišnji djelatnik INA-e na upravljačkim pozicijama u proizvodnji nafte i plina, a danas predsjednik Hrvatske udruge naftaša i geologa.

Govorio je o energetskoj strategiji, hrvatskoj proizvodnji i istraživanju, INA-inoj strategiji, investicijama u rafineriju Rijeka, LNG terminalu i Zakonu o INA-i. Pohvalio je donošenje energetske strategije te izrazio nadu kako će ovo biti prva strategija koja će dobiti izvedbeni plan.

Pohvalio je rješenje unutar strategije koja idu za diverzifikacijom i energetskom sigurnosti te naglasio kako Hrvatska i u obnovljivim izvorima energije dobro stoji. Izrazio je žaljenje što Hrvatska ne proizvodi dovoljno, te svake godine udio proizvodnje u potrebama opada. Kod plina je to osobito vidljivo, pa smo ovisni samo o jednom dobavnom pravcu, tj o jednom izvoru plina, što funkcionira dobro.

Izrazio je čuđenje protivljenju istraživanja ugljikovodika u nekim krajevima, pogotovo u turistički nerazvijenim krajevima, jer istraživanja i proizvodnja gospodarski osnažuju kraj gdje se istražuje. Pohvalio je povijesno dobrom odluku Vlade da shvati LNG terminal kao infrastrukturni objekt, jer se time dobiva novi dobavni pravac, prvenstveno za američki, a onda i sredozemni plin.

Posebno je ovdje zanimljiv katarski plin, rekao je Šikonja, jer Katar je izašao iz OPEC-a i u budućnosti će se baviti plinom. Što se tiče zakupa, izrazio je optimizam, jer kada država i EU naprave terminal i osposobe brod, rizik zakupa će se značajnije smanjiti. Pohvalio je MOL-ovu eru u INA-i, posebno posljednje dvije godine, rekavši kako je INA kontinuirano kompanija s najboljim rezultatima po svim pokazateljima.

Ako izuzmemo emocije, posve je logično da se u Sisku ukida rafinerijsko poslovanje, rekao je Šikonja te izrazio nadu kako će nova investicija u rafineriju u Rijeci dodatno osnažiti rafinerijski posao u toj rafineriji te je učiniti dugoročno konkurentnom za dobavu mediteranske nafte. Zaključio je kako promatra sa zanimanjem rasprave o zakonu o INA-i i kako se čudi potpuno neargumentiranim raspravama oko tako važnog pitanja. Nada se kako će se naposljetku, sa zakonom ili bez, odnos među vlasnicima relaksirati na dobrobit kompanije.

Autor:Dnevno
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.