Facebook/Petar Malbaša

(VIDEO) HRVAT S MLADIĆEM OČI U OČI: ‘Odmah sam shvatio da je psihopat’

Autor: Snježana Vučković

Petar Malbaša, jedan od najboljih ratnih snimatelja, ujedno je i jedan od najvjerodostojnijih sugovornika kada su u pitanju akcije iz Domovinskog rata koje je upravo on popratio, a velikim dijelom i snimio svojim oružjem koje se u posljednje vrijeme pokazalo vrlo moćnim – kamerom. Malbaša je u posjedu vrlo vrijedne kolekcije snimaka koje pobijaju ili potvrđuju mnoge teze proizašle u poraću, pa se tako njegove snimke mogu koristiti kao dokazi. Izvrstan Malbašin uradak pri čemu Ratko Mladić uslijed jednih pregovora sa hrvatskom stranom, pokazuje lice hvalisavca i “opasnog vojničine”, priskrbio mu je tužbu za ratni zločin počinjen na brani Peruča. Cijelu situaciju vrlo nam je slikovito opisao Petar Malbaša osobno:

“Doživio sam ga kao psihopatu koji potpuno kontrolira situaciju”

— Sjećam se kao danas kada je Ratko Mladić 26.09.1991 došao na pregovore, ali i prvu razmjenu zarobljenika u Hrvacama, ispod Alebića kule. U našem timu za pregovore, osim mene koji sam snimao, bio je general Petar Šimac, Jerko Vukas i Ivo Čović. Uz Mladića su bili, osim novinara Radovana Brankova, snimatelj i oficir JNA Jojić. Mladića sam doživio kao psihopatu koji je ipak jako razumio moć medija i važnost kamera. Apsolutno je dominirao i prvih pola sata isključivo je vrijeđao našu ekipu. Kada je došao, prvo što je rekao bilo je da se trebaju likvidirati svi oni koji nisu pripadnici vojske u našem timu. Nije mi bilo svejedno, a onda smo naknadno doznali da je bio bijesan jer je na putu do pregovaračkog mjesta njegov transporter napadnut i oštećen u selu Potravlje, i to od strane Kotromanovića i tamošnjih mještana – doznajemo od srčanog snimatelja koji kaže da susret s Mladićem nikad neće zaboraviti, i to iz ovog razloga:

– Kao što sam kazao, nastupio je bahato i s uvredama… Potpuno je kontrolirao situaciju i razgovarao na način da bi s lakoćom svakoga uvjerio u ono što priča. Međutim, njegov je egoizam prevladao, pa je kazao i ovo:

Mladić: “Brana će biti minirana! Što ja uradim to je efikasno! Ja kontroliram situaciju u Dalmaciji!”

“Pod tim vašim gardistima živjet ću još hiljadama godina jer sam za njih nevidljiv i neuništiv. Brana će biti minirana, a vi znate da sam ja vojnik. Ja kad vučem poteze, vučem poteze koji nešto znače – da matiraju protivnika. Vi znate da je miniran i Maslenički most. I to vi znate da sam ja lično uradio sa mojim ljudima i proverio. Što ja uradim, znači da je efikasno i kvalitetno i u to ne treba sumnjati. Da su potezi vrhunski izvedeni, energično i odlučno i da ja zato diktiram situaciju u Dalmaciji”, pričao je Mladić Malbaši u kameru.

Pregovori su potrajali nekoliko dana, a zarobljenici razmijenjeni. O toj situaciji, Petar Malbaša kazao je ovo:

– Dali smo mu 24 četnika, a on nama par civila, dvojicu branitelja i sedam leševa. Jedan od ubijenih bio je i nesretni Petar Hrgović, otac nogometaša Mirka Hrgovića, za čiju smrt do danas nitko nije odgovarao, pa čak niti posebno istražio okolnosti pod kojima je Petar ubijen. Jedan četnik ga je zgrabio kraj Peruče i zavezanog ga pitao: Koliko imaš dece? Međutim, nije sačekao odgovor, već mu je pucao u srce i poslije ga bacio u neko grmlje – kazao je Malbaša.

Generali Mladić i Novaković izdali su 28. siječnja 1993. nalog Đukiću i Korici o postavljanju velike količine eksploziva za rušenje brane Peruča. Postavljeno je oko 30 tona eksploziva, a zbog eksplozije je došlo do urušavanja i oštećenja brane. Zahvaljujući pravovremenoj intervenciji radnika HEP, spriječen je, prema optužnici, cilj rušenja brane – potpuno potapanje i dovođenje u opasnost života više od 50.000 stanovnika Sinja, Trilja i Omiša.

Mladićeva “ispovijest” može se vidjeti na 8:17 minuti video zapisa:

 

Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.