Ivica Galovic/ PIXSELL

(VIDEO) Francuzi snimili prilog o Hrvatskoj: Katastrofa! Pogledajte, sve je uništeno

Autor: dnevno.hr

Televizijska postaja France 24 snimila je prilog o hrvatskim problemima, progovarajući o ekonomskim problemima, a kao jednu od poteškoća ponajprije ističu iseljavanje mladih ljudi u inozemstvu. U uvodu se ističe kako Hrvatska privlači veliki broj europskih turista, međutim premda država s prirodom iz snova, ovdje se kriju veliki problemi. Radi toga, tvrde s ove francuske televizije traje veliki egzodus prema zapadnoj Europi. U prilogu se bave i konkretnim brojkama pa tako tvrde da je u Hrvatskoj 25 posto osoba mlađih od 25 godina bez posla. Ujedno, tek jedna od tri osobe s diplomom uspjeva pronaći posao, i zato sve više hrvatske mladeži posao nastoji pronaći u inozemstvu.

Na zagrebačkom Autobusnom kolovdoru, autori ovoga priloga porazgovarali su sa 29-godišnjom djevojkom Ivanom, koja se zaputila u Munchen, jer je fakultet privela kraju prije pet godina, ali posao nije uspjela naći. ”Diplomirana sam arheologinja, pa mi je posao teško pronaći”, objasnila je Ivana. U Njemačkoj je posao pronašlo 450 tisuća Hrvata, a jedan od njih je i Marko o kojem su u prilogu progovorili. On je u Berlin, koji je nakon Autobusnog kolodvora bio naredna destinacija Francuzima, sa suprugom preselio 2014.godine. U tome gradu radi kao električar, a potrdio je i da ondje zarađuje tri puta više nego bi zarađivao u Hrvatskoj. Šef je bio do te mjere zadovoljan ovim Hrvatom da je na njegovu preporuku zaposlio još jednoga Hrvata, koji mu je prijatelj, a koji se u Berlin također doselio sa suprugom. ”

Cijela regija se još oporavlja od ekonomske propasti. U gradu žive samo starije osobe”, tvrdi se u prilogu tijekom posjeta Petrinji. ”Sve je uništeno, sve se raspada, ovo je katastrofa i današnja Hrvatska ništa više nije ostalo”, govori u djelu priloga iz Petrinje žena koja je autoru pokazala Centar za mlade. Nakon posjeta Petrinji, francuski autor navratio je i na Sveučilište u Zagrebu pa zaključuje da je veliki broj mladih koji uče strane jezike, kako bi što brže pobjegli iz zemlje. ”Ako govorimo o javnom sektoru probleme imamo u zdravstvenom, mirovinskom i socijalnim sustavima. Svi ovise o mladim ljudima koji plaćaju poreze i rade”, objasnio je profesor Krešimir Ivanda za ovu francusku televiziju čiji je zaključak da u ovom trenutku ne postoji naznaka da će se odlijev mladih Hrvata prema zapadnim zemljama zaustaviti.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.