fbpx

VIDEO: Evo zašto Linića zovu ekonomskim ubojicom, kao i ljude koji za novac uništavaju države

Autor: Damir Kramarić

Ova Vlada će do svibnja morati podnijeti ostavku jer ne samo što su odnarođeni, već i rade protiv vlastitog naroda, zbog čega ne bih volio biti na njihovom položaju kad se stvori kritična masa ljudi. Milanović, Linić i ekipa odgovarat će jer su radili po diktatu velikih, a na štetu vlastitog naroda – ističe dr. Zlatko Miliša.

– Nakon što nam je kreditni rejting završio u smeću, izvjesno je da će se Hrvatskoj dogoditi državni bankrot pod protektoratom MMF-a i uz veliku pomoć 'ekonomskog ubojice' Slavka Linića, ističe između ostalog u svojoj kolumni ekonomski i politički analitičar dr. Zlatko Miliša, koji je tako prvi stavio znak jednakosti između poznatog američkog 'ekonomskog ubojice' John Perkinsa (o svojoj misiji uništavanja malih naroda uvlačenjem u dužničko ropstvo napisao je nekoliko autobiografskih knjiga) i hrvatskog ministra Slavka Linića.
Stoji li ta Milišina tvrdnja, koje su sličnosti između Perkinsa i Linića, te što nas čeka ako dopustimo 'ekonomskim ubojicama' da nam i dalje vode privredu i državu, istražili smo analizirajući Perkinsonove tvrdnje (u prilogu je video), te u razgovoru s dr. Milišom i drugim hrvatskim analitičarima.

Perkins je nagovarao političare da se zaduže, kako bi zemlje ušle u dužničko ropstvo

Perkinsov posao se, da podsjetimo, sastojao od uvjeravanja šefova država i vlada zemalja trećeg svijeta (najčešće uz davanja mita) da pozajme dovoljno novca od globalnih financijskih institucija kako bi se njihove zemlje našle u dužničkom ropstvu. Nakon toga, korumpirana elita u toj državi znatno bi se obogatila, a resursi tih zemalja u potpunosti prepustili stranim korporacijama. 'Perkinsov svijet' uključuje i Međunarodni monetarni fond i Svjetsku banku, koji su odigrali značaju ulogu u novom ekonomskom porobljavanju država.


– Uspoređujući ono što je Perkins radio kako bi pojedine države uvukao u dužničko ropstvo, s onim što čini Slavko Linić, lako je vidjeti velike sličnosti i mnoge poveznice. Perkins je opisao svoj doprinos porobljavanju naroda uz pomoć nametanja kredita. Priznao je i da je cilj te njegove djelatnosti otimanje imovine pojedinom narodu.

Miliša: Linić provodi plan otimanja svega vrijednog od naroda

'Ekonomski ubojica' Slavko Linić u medijima opet najavljuje novo Vladino zaduživanje, ubrzanu privatizaciju brodogradilišta, Croatia osiguranja i Hrvatske poštanske banke, te 'restrukturiranje željeznica' i (pre)ostalih državnih tvrtki. Pored toga, ne odustaje od poreza na nekretnine, čime će samo produbiti krizna stanja, povećati nikad veći broj nezaposlenih i potaknuti iseljavanja iz Hrvatske. On tako u djelo provodi pakleni plan života na dug, plan kojega su stvorili bankarski centri financijske moći, a o kojima je opširno pisao Perkins. Ministar financija se nije i neće suprotstaviti bankarskim lobijima, jer su Banski dvori produžena ruka tih lobija – napominje u uvodu svoje analize dr. Miliša, pa potom primjećuje da Slavko Linić od prvog dana priziva Međunarodni monetarni fond.

– Krajnji cilj ovog plana je otimanje svega vrijednog od naroda. To se postiže ciljanim stvaranjem depresije, kako ekonomske, tako i psihološke. Želi se ljude natjerati u očaj, kako ne bi vidjeli nikakav izlaz te kako bi sve što imaju rasprodali u bescjenje. Odnedavno imamo i materijalni dokaz da postoji plan porobljavanja malih naroda Europe. Kao dokaz može poslužiti svjedočanstvo Joseph Eugena Stiglitza, jednog od vodećih svjetskih ekonomista i bivšeg potpredsjednika Svjetske banke, koji je s tog mjesta odstupio kada je saznao za takozvani 'Plan spasa europskih zemalja u četiri koraka', a u stvari plan koji u četiri koraka male narode Europe vodi u prokletstvo.

I Hrvatska s 'četiri koraka' grabi putem u prokletstvo

– Prvi korak na tom putu je snimanje zemlje žrtve i njenih resursa, odnosno onoga što u toj zemlji najviše vrijedi. Drugi korak je uvlačenje tvrtki, države i stanovništva u što veće kredite. Treći korak je izazivanje dirigiranih nereda, kakvi su se dogodili u Libiji, Tunisu, Egiptu…, a četvrti korak je nuđenje vlade koja će raditi za MMF, a ne za dobrobit naroda te zemlje. Svježi primjer imamo u Grčkoj, a ni Hrvatska nije daleko od kulminacije tog scenarija. No, varaju se socijalni nojevi u Vladi ako misle da će im to proći bez reakcija građana. Tvrdim da neće! Sam pogled na bujanje brojnih akcija i inicijativa na internetu dokazuje da se hrvatski narod budi, zbog čega će ova Vlada najkasnije do svibnja morati podnijeti ostavku. Jer oni nisu samo odnarođeni, već rade protiv vlastitog naroda, zbog čega ne bih volio biti na njihovom položaju u trenutku kad se stvori kritična masa ljudi. Milanović, Linić i ekipa morat će odgovarati jer su radili po diktatu velikih, a na štetu vlastitog naroda – zaključuje dr. Zlatko Miliša.
Vrlo slične zaključke na istu temu nudi i mr. Karino Hromin Sturm, član Znanstvenog ekonomskog vijeća i predsjednik ekonomskog pokreta 'Zajedno'.

Hromin Sturm: Ono što je u Južnoj Americi radio Perkins, to je u Europi činio Sachs

– Sličnosti između djelovanja John Perkinsa i Slavka Linića su velike. Najbolje se to može rasčlaniti kroz analizu projekta financijske oligarhije za sve istočnoeuropske zemlje, uključujući i Hrvatsku. Taj projekt je gotovo identičan onom kojega je u Latinskoj Americi gurao Perkins. Nakon raspada Varšavskog pakta Jeffrey Sachs je uime MMF-a, naime, obilazio sve istočnoeuropske zemlje i nametao im neoliberalnu 'šok terapiju' koja se sastojala u obećavanju velikih kredita, ali uz određene uvjete. Jedan od glavnih uvjete je bio da oni (MMF) odaberu ministra financija u vladi zemlje kojoj se krediti nude. Kasnije su uz pomoć tih ministara manipulirali tim zemljama, a to rade i danas. Vjerojatno su i Hrvatskoj nametali slične uvjete, jer je i više nego očito da hrvatske vlade sustavno rade u korist financijske oligarhije, a na štetu države i vlastitog naroda. Dokaz je i činjenica da je gotovo u potpunosti uništena hrvatska proizvodnja, kao i to što su u bescjenje rasprodane hrvatske banke. Već sada je uništeno oko 85 posto industrije koja je u Hrvatskoj postojala prije raspada Jugoslave, a uskoro bi mogla nestati i preostala proizvodnja, dok će prodajom Hrvatske poštanske banke i Croatia osiguranja praktički nestati i posljednje hrvatske financijske institucije. Ako znamo da su deindustrijalizacija i definancijacija osnovni koraci uz pomoć kojih 'elita' porobljava male narode, onda je jasno da je Hrvatska već sada gotovo potpuno porobljena. Nakon prodaje HPB-a i Croatia osiguranja, u hrvatskom vlasništvu ostat će samo Hrvatska narodna banka, koja nema nikakvog utjecaja na financijske tokove, premda bi po Ustavu morala kontrolirati i regulirati financijsko tržište – napominje mr. Hromin Sturm, te potom podsjeća da komercijalne banke koje danas djeluju u Hrvatskoj uopće ne žele financirati proizvodnju, već samo potrošnju.
Banke lako daju kredit za skupi auto, ali za stroj – vrlo teško

– Za Jeep od 200.000 eura lako se može dobit kredit, ali za neki stroj vrlo teško. I to je jedan od dokaza za tvrdnju da se proizvodnja u Hrvatskoj smišljeno i sustavno uništava. Zbog tako destruktivne politike banaka smanjuje se masa novca u opticaju, smanjuju se i prihodi države, nakon čega se država još više zadužuje. Istovremeno raste glavnica duga, ali i kamate, zbog čega se događa da država više nije u stanju vraćati svoje kredite. Svaka beba koja se rodi danas u Hrvatskoj dužna je čak 18.000 eura! Upravo tako nastaje dužničko ropstvo koje je promicao John Perkins, a u koje nas sve dublje uvlači i Slavko Linić. Poanta priče je da vrijednost svega pada i do deset puta, jer nitko nema novca ni za što. U takvoj situaciji i država i stanovništvo prodaju sve što vrijedi za pet do deset posto realne vrijednosti, kako bi preživjeli i vraćali dugove. Na taj nas način već dugo pljačkaju ekonomski ubojice, MMF, ali i hrvatske vlade koje već godinama rade u korist porobljivača, a suprotno interesu naroda u čije ime vladaju – podvlači mr. Hromin Sturm, te podsjeća da on već dvadeset godina ukazuje na taj problem, te za rješenje nudi 'Strategiju razvoja na bazi državnog intervencionizma', kao svojevrsni protuotrov neoliberalnom uništavanju domaće proizvodnje i domaćih financijskih institucija.

Tomasović: Jasno je da je uništavanje proizvodnje i dužničko ropstvo unaprijed smišljeno

Kratku i jasnu, te vrlo slikovitu dijagnozu stanja u Hrvatskoj nedavno je u intervjuu za naš portal dao i Hrvoje Tomasović, osebujni dalmatinski političar koji je Slavka Linića nazvao 'masončinom', 'jer otima siromašnima da bi dao milijarderima'.

– Ne treba ići u zemlje trećeg svijeta da bi se vidjelo kako djeluju ekonomski ubojice. Dovoljno je vidjeti koliko se ljudi u Hrvatskoj zadužilo kod kamatara i koliki su tako uništeni, te što nam je uopće ostalo od proizvodnje i poljoprivrede. Pri tom i banke smatram velikim kamatarima. Kada vidimo da nikome nije u interesu pokretanja proizvodnje, pa čak ni uzgoja hrane, premda smo zemlja koja bi mogla hraniti pola Europe, jasno je da su uništavanje proizvodnje i dužničko ropstvo unaprijed smišljeni – zaključuje i Hrvoje Tomasović, predsjednik HDSSD-a.

Jesu li naši sugovornici u pravu, procijenite sami kroz analizu video ispovijesti John Perkinsa, koje objavljujemo u prilogu.

Autor:Damir Kramarić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.