VIDEO: Crnim fondom je HDZ ‘kupio’ i Ivanu Kindl, Jacquesa, Hoyku, Vrdoljaka…

Autor: M.S.

Kad istražitelji USKOK-a sve to provjere, spisi će biti prvi dokaz da je HDZ Kosoričinu predsjedničku kampanju vodio ilegalno stečenim novcem. Sve bi to mogli biti dovoljno da se pokrene sudski spor protiv vladajuće stranke kao pravne osobe.

Evo i novih detalja iz spisa blagajnice HDZ-a Branke Pavošević, donedavno zakopanih u blagajničinom vrtu. Pedantna gospođa Pavošević je u spise bilježila imena osoba i iznose koji su im pripali iz takozvanog crnog fonda HDZ-a. Naknadno je blagajnica, piše Večernji list, dodavala pored nekih imena napomenu da je riječ o troškovima kampanje Jadranke Kosor.

Nemam kaj reći. Ja kad sam prije šest ili sedam godina napravio posao za HDZ, izdao sam im račun, i nitko mi ništa nije ostao dužan

Damir Hoyka

Kad istražitelji USKOK-a sve to provjere, spisi će biti prvi dokaz da je HDZ Kosoričinu predsjedničku kampanju vodio ilegalno stečenim novcem. Sve bi to mogli biti dovoljno da se pokrene sudski spor protiv vladajuće stranke kao pravne osobe.

Pavošević je navodno istražiteljima detaljno objasnila svaku isplatnicu na kojoj je navedeno ime osobe kojoj je novac išao, kao i iznose te datum isplate. To su sve već poznata imena, i nekoliko novih. Tu su Ratko Maček, Darko Milinović, Bianca Matković, Antun Vrdoljak, ali i fotograf Damir Hoyka te pjevači Jacques Houdek i Miroslav Škoro, i još mnoštvo drugih.

Riječ je o iznosu od 13 milijuna kuna koji je otišao na financiranje kampanje Kosor 2004. i 2005. godine za njenu kampanju u I. izbornoj jedinici za parlamentarne izbore 2007. godine. Kako je HDZ objavio, na kampanju 2004. godine je otišlo 4,2 milijuna kuna, ali druge procjene govore o 12 milijuna.

Što se tiče konkretnih iznosa, Pavošević je navodno isplatila Antuna Vrdoljaka s 1,1 milijuna kuna. Hoyka je dobio 12.000 eura, a Ivana Kindl i Jacques Houdek 10.500 kuna. Na tim stavkama je bivša blagajnica dopisala ‘Kosor’, ‘predsjednička’ ili ‘kampanja Kosor’, a osobe kojima su ispostavljene su se potpisale na njih.

Kad je Mladen Barišić uhićen zbog Fimi medije, Pavošević je odlučila upisati svrhu isplate iz straha od gubitka posla. Iz istog razloga je i sakrila dokumente o isplatama.







Autor:M.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.