Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

(VIDEO) BARTULICA POZDRAVIO ODLUKU USTAVNOG SUDA: ’Važno je da Sabor drži do sebe’

Autor: Matea Vidić

Saborski zastupnik Domovinskog pokreta, Stephen Nikola Bartulica komentirao je Odluku Ustavnog suda o ukidanju epidemioloških izmjena Poslovnika Hrvatskoga sabora. Istaknuo je pritom i kako Domovinski pokret pozdravlja ovu odluku jer kako tvrdi, ova je stranka i ranije upozoravala na ove izmjene.

“Mislim da treba još više rasprava u ovom Domu, a ne manje. Svjesni smo da koronakriza zahtjeva određene izmjene, međutim u ovoj situaciji mislim da je i dalje važno da Sabor drži do sebe, da osigura svim zastupnicima mogućnost svakodnevnog rada i u skladu s tim pozdravljam ovu odluku”, rekao je.

“Znamo da ne ulazimo i ne dobivamo mandat po istim uvjetima tako da je to nešto što i dalje smatramo neriješenim pitanjem i pozivamo i dalje da se to riješi u odnosu na način izbora nekih zastupnika koji možda po specifičnim uvjetima ulaze u ovaj Parlament”, dodaje.

Osvrnuo se naposljetku i na to je parlamentarna demokracija izuzetno zahtjevna te da je važno omogućiti saborske rasprave.

“Već tri tjedna nismo vidjeli na dnevnom redu Izvješća o radu sudova i državnog odvjetništva. Mislim da je to jasna zloupotreba mogućnosti većine da određuju dnevni red i dalje ćemo ustrajno inzistirati da nam se pravodobno omogući da raspravljamo o svim mogućim temama, a ne na ovaj način da se odgađa u nedogled”, zaključuje.

Podsjetimo, Ustavni je sud na temelju prijave 35 zastupnika/ica ocijenio neustavnim “epidemiološke” izmjene Poslovnika Hrvatskog sabora zaključivši da postoje tehničke mogućnosti kojima bi se moglo zaštiti zdravlje, uz istovremeno neograničavanje prava i dužnosti zastupnika na sudjelovanje u raspravama.




Autor:Matea Vidić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.