Vesna Vuković u Genevi ugošćuje Topića kojeg je zdušno prijavljivala DORH-u i USKOK-u

Autor: Darko Petričić

Nova vlast je ustrajna u nakaradnom pokušaju da ustoliči Željka Topića protiv kojeg je podignuto desetak ozbiljnih kaznenih prijava koje ne samo da koincidiraju jedna s drugom i vremenski su vrlo disperzirane, već imaju i širok spektar u svim poglavljima i člancima Kaznenog zakona RH, a po kojima DORH i USKOK do danas samo iz njima poznatih razloga nisu postupali.

Posljednjih mjesec dana svjedoci smo pokušaja nove vlasti nakaradnog ustoličenja mnogih državnih dužnosnika počevši od slučaja Ferenčak u JANAF-u i Kovačevića u HEP-u pa sve do čuvenog Željka Topića u DZIV-u.

DZIV – locirano ali neistraženo mjesto međunarodne korupcije u RH

U tome ne bi bilo ništa čudno da se iza svega toga ne krije i jedan mali ali vrlo zanimljiv detalj u činjenici da je protiv Željka Topića podignuto desetak ozbiljnih kaznenih prijava koje ne koincidiraju jedna s drugom i koje su vremenski vrlo disperzirane, te imaju širok spektar u svim poglavljima i člancima Kaznenog zakona RH, a po kojima DORH i USKOK do danas samo iz njima poznatih razloga nisu postupali iako je mišljenje mnogih upućenih u poslovanje i problematiku DZIV-a i ravnatelja Ž. Topića, da bi se USKOK pod hitno trebao useliti s najboljim kadrom u tu državnu instituciju dok se ne okonča detaljna istraga o svim teškim malverzacijama.

Među podnesenim kaznenim prijavama protiv Topića ali u ovom slučaju i predstavnika međunarodne tvrtke Lufthansa u Republici Hrvatskoj nalaze se i dvije prijave vlasnika međunarodnog žiga AirPlus. Zanimljivost u cijeloj priči je da je trenutna veleposlanica RH pri UN-u u Genevi sukreatorica tih kaznenih prijava protiv ravnatelja DZIV-a Željka Topića i odvjetnika Andreja Matijevića, zastupnika Lufthanse u RH. Osim toga, ona je čak i putem telefona davala upute pojedinim pravnim zastupnicima vlasnika žiga Airplus, dakle, odvjetnicima, što im je činiti. Dalo bi se zaključiti da joj je bilo stalo da se taj više nego očit kriminal pri DZIV-u procesuira. Nadalje, Vesna Vuković u ljeto 2010. godine osobno je kontaktirala zamjenika Glavnog državnog odvjetnika, gospodina Dubravka Palijaša u smislu požurnice u procesuiranju već prijavljenih kaznenih djela. Dakle, više je nego očito da je Vesna Vuković involvirana u procesuiranje Ž. Topića i da joj je osobno bilo stalo da se to i učini. Međutim, to nije sve. Ona je također zajedno s vlasnikom žiga Airplus sukreatorica dopisa DORH-u, USKOK-u i Nacionalnom vijeću za praćenje i suzbijanje korupcije RH u ljeto 2010. godine, te je dala pravni okvir prijave za smjenom tadašnjeg direktora Croatia Airlinesa, Ivana Mišetića temeljem objavljenih vijesti da isti sjedi na dvije upravljačke stolice od kojih je jedna u Buzinu, a druga u Frankfurtu na Maini i to u Nadzornom odboru Lufthanse. Da podsjetimo, novinar Josip Bohutinski je prvi objavio vijest o ovom slučaju u tjedniku Business, a to je kasnije prenijelo i nekoliko drugih medija.

Nakon te prijave Ivan Mišetić je u jesen 2010.godine smijenjen, a sve drugo, posebno u obliku njegove javne izjave o sporazumnom raskidu radnog odnosa s Croatia Airlinesom je trivijalna i podmetnuta priča za javnost. Međutim, s kaznene strane odgovornosti za nastalu štetu nacionalnoj zrakoplovnoj tvrtki se od tada ništa ne događa u za to nadležnim institucijama RH isto kao ni podatak da li je imenovani za višegodišnje protuzakonito nadzorovanje u njemačkoj Lufthansi platio porez u RH ili je taj prihod ostao “nevidljiv” našoj poreznoj upravi. Isto tako, do danas nisu razjašnjene ozbiljne sumnje i moguće indicije koje vode prema političko – korupcijsko – privatizacijskom skandaloznom pitanju: Da li je Lufthansa prikriveni vlasnik Croatia Airlinesa i tko im je to omogućio?

Vesna Vuković – moralan i profesionalan diplomatski ‘kameleon’ MVEP-a

Ono što danas upada u oči je vrlo neuobičajeno ponašanje kao i službeni stav naše veleposlanice u Genevi o spomenutom. Naime, ona je od dana imenovanja pa do danas najmanje u dva navrata primila u goste ravnatelja DZIV-a Željka Topića, budući joj je u opisu posla i djelovanja pokrivanje međunarodne institucije “World Intellectual Property Organization” (skraćeno: WIPO) sa sjedištem z Genevi, a čiji je DZIV član, kao institucije RH. Dokaz o navedenom može se vrlo lako naći na službenim internetskim stranicama DZIV-a ili WIPO-a.
Ona je znala, odnosno, morala je znati tko je Željko Topić i to odmah po njegovom prvom dolasku u Genevu. Sukladno ustroju MVEP-a kao i stupnju sigurnosti i informiranja centrale u Zagrebu ona je morala u tom trenutku sastaviti službenu bilješku i po službenoj dužnosti uputiti je barem nadležnom ministru a kopiju dostaviti VII. Upravi MVEP-a zaduženoj za informiranje i sigurnost.

Naime, prema Zakonu o vanjskim poslovima RH, općim aktima MVEP-a i profesionalnosti svakog veleposlanika, oni moraju funkcionirati isto kao i državni odvjetnici. U slučaju da se, npr. voze javnim prijevozom, i slučajno dođu u saznanje ili čuju neki razgovor koji opisuje radnje opasne za sigurnost RH ili neko kazneno djelo i imena osoba povezanih s time, isto po dolasku u svoj ured ili veleposlanstvo moraju prijaviti u pisanoj formi nadležnim državnim tijelima prema svom unutarnjem ustroju. Dokaz tome su tisuće depeša koje trenutno objavljuje Wikileaks a koji dobrim dijelom opisuje spomenutu problematiku na način da Wilileaks objavljuju povjerljive e-mailove zemalja nekih ambasada širom svijeta s njihovim centralama u zemljama odakle dolaze i obrnuto.

Zašto je to veleposlanica Vuković propustila učiniti? Obzirom da je u njezinom protupravnom i protuzakonitom imenovanju na mjesto veleposlanice u Genevi početkom prošle godine glavnu ulogu odigrala jedna od savjetnica predsjednika Josipovića, i to na štetu drugih kandidata, a predsjednik RH je, prema nama dostupnim informacijama, jedan od glavnih zaštitnika inkriminiranog ravnatelja DZIV-a, gospođica Vuković je vrlo zaključila da mora biti na raspolaganju i na usluzi svom novom “šefu” iako je on samo jedan od sukreatora vanjske politike RH. U prilog tome ide i podatak da je pravni zastupnik ravnatelja DZIV-a, Ž. Topića u jednom kaznenom postupku odvjetnički ured Silvija Hraste iz Zagreba, gdje je inače i prema nekim neslužbenim informacijama, bio smješten dio izbornog stožera Ive Josipovića u predsjedničkoj kampanji. Za sada je jedino nejasno zašto je u tu prljavu igru uvučen ministar Željko Jovanović i zašto već više od mjesec dana nema službenog izvještaja nadzora DZIV-a od strane njegovog nadležnog ministarstva, a provedenog unutar DZIV-a 2. veljače 2012. godine, dakle, prije više od mjesec dana. Nadzor u DZIV-u je proveden u samo jedan dan a nadzorom je rukovodio gospodin Saša Zelenika, pomoćnik ministra Ž. Jovanovića. Da li su vodeći ljudi međunarodne institucije World Intellectual Property Organization (WIPO) u Genevi upoznati s ovim prvorazrednim korupcijskim skandalom i njegovim epicentrom u Hrvatskoj, nije nam poznato. Međutim, prema našim izvorima, ovaj slučaj će vrlo brzo dobiti svoju međunarodnu dimenziju.
Ivo Josipović prije svoje predsjedničke funkcije je bio čest gost u DZIV-u i kod ravnatelja Topića a s kadrom iz ZAMP-a je popunjavao najvažnija mjesta u DZIV-u, zasigurno je vrlo zainteresiran da mu međunarodnu komponentu u Genevi glede intelektualnog vlasništva ali i drugoga, pokriva provjeren kadar u veleposlaničkoj “mreži”, kako je on sam, inače naziva. Sve navedeno je očiti dokaz o funkcioniranju paralelnog sustava vlasti kako u našoj zemlji tako i u međunarodnim okvirima.

Stiče se dojam da trenutni odnosi na relaciji Pantovčak – Geneva funkcioniraju po istom obrascu kao i već poznati tzv.”Čačićev aksiom” – “Ništa Vlada, od sad razgovaraš samo sa mnom! “, preskačući službeni protokol na zagrebačkom Zrinjevcu. Nije to ništa novo. I prvi predsjednik RH, Franjo Tuđman, volio je reći: “Veži konja gdje ti ja kažem”, a spomenuta uzrečica odnosila se uglavnom na postupanje u vanjskoj politici RH i na međudržavne istupe tadašnjeg ministra Mate Granića, kojem, dr. F. Tuđman nije nimalo vjerovao.

Autor:Darko Petričić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.