fbpx

Velikosrpsko ‘Jandrino jato’ ipak nastupa u Udbini!

Autor: T. P.

Službeni vojni orkestar sjeverno-dalmatinskog korpusa vojske RSK 'Jandrino jato' ipak nastupati u Udbini. Nastojanja da se nastup spomenute grupe zabrani propala su.

Odgovor PU Ličko-senjske zaprimljen je 16. 8. 2013. godine, a njime su potvrđena nagađanja da će službeni vojni orkestar sjeverno-dalmatinskog korpusa vojske RSK 'Jandrino jato' ipak nastupati u hrvatskoj Udbini.

S obzirom na to da je zahtjev za zabranu nastupa skupine 'Jandrino jato' došao i do Ministra unutarnjih poslova RH-a, isti je navedeni nastup i odobrio. Donosimo čitav dopis PU Ličko-senjske:


'REPUBLIKA HRVATSKA

MINISTARSTVO UNUTARNJIH POSLOVA

POLICIJSKA UPRAVA LIČKO-SENJSKA

S L U Ž B A P O L I C I J E

Broj: 511-04-03/03-7564-13.
Gospić, 14. kolovoza 2013. g.

Poštovani,
vezano za Vaš podnesak kojeg ste uputili putem e-pošte Ministarstvu unutarnjih poslova kojim zahtijevate zabranu održavanja javnog okupljanja zakazanog za dan 19. kolovoza 2013. godine u Udbini, Mutilić bb, povodom proslave srpskog „Preobraženja“ uz nastup grupe „Jandrino jato“, obavještavamo Vas da je člankom 42. Ustava RH zajamčeno da se svakom priznaje pravo na javno okupljanje dok je člankom 1. Zakona o javnom okupljanju („NN“ broj128/99, 90/05, 139/05, 150/05, 82/11 i 78/12) propisano da svatko ima pravo na javno okupljanje pod uvjetima utvrđenim citiranim Zakonom.

Isto tako, citiranim Zakonom propisana su ograničenja prava na javnom okupljanju koja su nužna u demokratskom društvu radi zaštite sloboda i prava drugih ljudi, pravnog poretka, javnog morala i zdravlja.

Sloboda govora i javnog nastupa ograničena je na svakom javnom okupljanju zabranom svakog pozivanja i poticanja na rat ili uporabu nasilja, na nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju ili bilo koji oblik nesnošljivosti pa tako i na javnom okupljanju koje je sukladno Zakonu o javnom okupljanju, nadležnoj policijskoj postaji prijavljeno za dan 19. kolovoza 2013. godine u mjestu Mutilić, općina Udbina.

U slučaju kršenja odredbi Zakona o javnom okupljanju policija će postupiti sukladno ovlastima propisanim Zakonom o policijskim poslovima i ovlastima (NN 76/09), Zakonom o javnom okupljanju i drugim pozitivnim propisima RH, te će se poradi osiguranja dokaza u eventualnim daljnjim postupcima pred nadležnim tijelima koristiti i snimljeni video materijal sa navedenog javnog okupljanja.

Nadalje, poštovani gsp. Adrinek, vezano za Vaše navode da „djelatnici policije nisu postupali sukladno Zakonu o javnom okupljanju,članak 22 t.5, a posebno kada je gažena i pljuvana Hrvatska zastava“, izvješćujemo Vas da ta konstatacija ne stoji, budući je u našim evidencijama evidentirano počinjenje kaznenog djela iz čl. 151 Kaznenog zakona opisano kao „Povreda ugleda Republike Hrvatske“. Navedeno kazneno djelo počinjeno je dana 20. kolovoza 2008. godine na javnom okupljanju „Preobraženja“ u mjestu Mutilić od strane dvadesetogodišnjaka koji je na mjestu događaja po policijskim službenicima uhićen i priveden u nadležnu Policijsku postaju, te nadalje procesuiran prema Županijskom državnom odvjetništvu u Gospiću.

S poštovanjem'

Valja naglasiti da su potporu u nastojanjima da se zabrani nastup grupe “Jandrino jato“ pružile krovne udruge branitelja te jedna županijska udruga, kao i udruge iz Zadarske županije. Oni koji zahtijevaju nastup “Jandrinog jata“ znaju jako dobro da je zbog ideje koju na sav glas propagira ta ista grupa, poginulo oko 15 000 Hrvata, a 1702 Hrvata se još vode kao nestali. Sramotno je da se takvim osobama dozvoljava gaženje po žrtvama Domovinskog rata, a sve kako bi se zadovoljili apetiti mizernog dijela srpske nacionalne manjine. Isto tako, onima koji su zbog ove situacije htjeli pokupiti jeftine političke poene treba poručiti da, imaju li savjesti, neka se suoče s njom ma kojoj partiji pripadali.

Hoće li se nešto promijeniti i mijenjati ostaje nam vidjeti 19. 8. kada očekujemo i ostale institucije koje bi trebale izvršiti provjeru radnih dozvola i ostale inspekcijske nadzore, a sukladno zakonima RH-a.

Autor:T. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.