Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

VELIKI UDAR NA VLADU I SUDOVE! Kaos do kraja godine: Zapljusnut će ih sa svih strana

Autor: Iva Međugorac

Premda se već sada na okončanje sudskih procesa čeka godinama, čini se kako bi do konca ove godine ta situacija mogla biti još kompleksnija. Naime, do kraja godine hrvatske sudove mogle bi zapljusnuti mnogobrojne tužbe radnika javnih službi.

Sudskim putem javni službenici nastojat će od države zahtjevati isplatu duga za plaće koji se akumulirao od prosinca 2015. godine do siječnja 2017. godine kada je u obračun njihovih plaća za 14 mjeseci izostalo ugovoreno povećanje osnovice za šest posto. Da službenici doista misle ozbiljno potvrđuje to što su već 2016. godine sindikati sa svojim članovima podigli oko 400 probnih tužbi, a sve presude koje su do sada donesene išle su u korist radnika, što je za sindikate poticaj za novu, još veću akciju koju uskoro pripremaju prikupljajući potrebnu dokumentaciju te angažirajući čak osam odvjetničkih ureda koji će raditi na ovim slučajevima.

Uz to što bi se pred sudove mogle sliti brojne tužbe, sa sindikatima državnih službi uskoro bi problema mogli imati i vladajući pošto su nakon sastanka s predstavnicima Vlade njihovi predstavnici istaknuli kako im treba isplatiti božićnice, kao i dogovoreno povećanje osnovice od 2 plus 2 posto od 1. siječnja 2021. godine, smatrajući kako bi to bila svojevrsna nagrada radnicima u teškoj situaciji.

“S obzirom na situaciju s koronavirusom i generalno situaciju u proračunu, imamo razumijevanje. Međutim, s ozbirom na izloženost državnih službenika, policajaca i drugih koji cijelo vrijeme pandemije rade s povećanim opsegom posla, smatramo da bi ovo bila svojevrsna nagrada”, rekla je novinarima predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Iva Šušković.

Kao i sindikati javnih službi, sindikati državnih službi smatraju da božićnice treba isplatiti, a dogovoreno povećanje osnovice treba provesti od 1. siječnja. Šušković kaže da će Vladin prijedlog o neisplati božićnica biti tema na sljedećem sastanku, kada službeno dođe prijedlog u pisanom obliku, nakon čega će ga dati članstvu na razmatranje.

“Vidjet ćemo kakav je stav članova, ali mislim da se članstvo slaže s time da božićnice treba isplatiti”, poručila je Šušković. Ministar financija Zdravko Marić obrazložio je Vladine prijedloge stanjem u proračunu, padom BDP-a i proračunskim deficitom. “Nije rekao da nema novaca već da bi bilo razumno razgovarati o tome kao o eventualnoj suspenziji. O ostalim pravima nismo razgovarali”, kazala je Šušković. Predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a Zdravko Lončar rekao je kako je teško očekivati da će Vlada u trenutnoj situaciji ići u smjeru povećanja plaća i prava zaposlenih u državnim službama. “Mi ćemo pregovarati u dobroj vjeru. Nećemo se zaletavati, čekamo sljedeći sastanak i konkretnije stvari”, poručio je Lončar.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.