Foto: Jakov Prkic / CROPIX

VELIKI PROPUST VESNE BEDEKOVIĆ: Zna li ministrica da je i ona odgovorna za katastrofu u Splitu?

Autor: Iva Međugorac

HDZ-ovac koji je godinama vladao Omišem Ivan Škaričić preko noći postao je popularan, pa se tako javnim prostorom ponovno širi priča o tome kako je na čelo splitskog Doma za starije došao ne zahvaljujući stručnim kompeticijama, već eto zahvaljujući stranci koja je svoj kadar odlučila zbrinuti po gubitku lokalnih izubora u Dalmaciji.

Bio bi Škaričić još jedan od tisuću uhljeba da pandemija korona virusa nije uzela maha i u domu kojim ravna, i to kako se čini stoga što nadležni nisu reagirali na povišenu temperaturu štićenika, koju su detektirali prije desetak dana.

Kako se na povišenu temperaturu nije reagiralo, uslijedila je evakuacija štićenika, dok broj oboljelih puni medijske stupce nacija se prisjeća izjave proesora Škaričića da eto i on mora negdje raditi. Spletom okolnosti, baš u istom tjednu u kojem su se splitski štićenici evakuirali oglasio se i politički tajnik HDZ-a Ante Sanader prozivajući šefa oporbe Davora Bernardića koji je nešto prije toga prozvao vladajuće stoga što se nisu na vrijeme obračunali s epidemijom.

“Ovo nije vrijeme za zabavu niti politička nadmetanja, ovo je vrijeme ozbiljne epidemiološke krize koja zahtjeva zajedništvo i koncentraciju na te probleme”, objasnio je Sanader kolegi Bernardiću, i potom nestao iz javnosti, a baš on usred ove priče iz javnosti ne bi trebao nestati, jer je vidi vraga upravo Sanader bio čelnik županijskog HDZ-a u vrijeme kada se Škaričića zbrinjavalo u domu.

Je li Sanaderu sada u ovim dramatičnim trenucima palo na pamet ponuditi ostavku? Naravno da nije, zašto i bi kada to nije učinila niti njegova kolegica, ministrica socijalne politike Vesna Bedeković, koja devet mjeseci ravna ovim resorom, u kojem se propusti i katastrofe više ne uspjevaju niti pobrojati. Tako je primjerice u siječnju šest osoba izgorilo u zgradi Doma za umirovljenik u Andraševcu, radilo se o štićenicima smještenima u neadekvatnoj zgradi.

Zanimljivo, ministarstvo na čijem je čelu Bedeković u javnoj raspravi iz kolovoza odbilo je prijedlog Sindikata umirovljenika koji je zahtjevao da se uvedu strože inspekcije domova. I sada kada se javnim prostorom širi priča o splitskom Domu koja je posebno ozbiljna i stoga što se odvija u vrijeme epidemiološke krize, u domu u kojem je smješteno više od 300 umirovljenika ministrica se ponaša kao da ona s time nema veze, no lišava li je odgovornosti to što Škaričić nije reagirao?

Nije li barem djelić odgovornosti i na njoj?  Ako ne zna što se događa u Splitu, znači li to da nitko u državi zapravo nema pojma koliko je ovakvih domova u kojima ljudi leže s temperaturama po cijeloj državi?




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.