ured predsjednice

VELIKI PROPUST PREDSJEDNICE: Posjetila je Ahmiće, no… Što je zaboravila?

Autor: Snježana Vučković

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar – Kitarović, posjetila je danas Ahmiće, selo suza u kojem je na najužasniji način život okončalo 116 bošnjačkih civila.

Osim što je riječ o čistoj ljudskosti i suosjećanju, ovaj postupak predsjednice, obzirom na zaoštrenu retoriku između BiH i Hrvatske te njihovih poljuljanih odnosa, možemo ocijeniti i kao pametan diplomatski potez.

Za strašan zločin i razaranje u Ahmićima 16. travnja 1993. odgovorni su pripadnici HVO-a, a zločine su prepričali neki od 130 preživjelih civila:

“Okrenula sam se i vidjela sina kako stoji na nogama dignute desne ruke. U tom momentu nisam vidjela gdje je rana. Zatim sam povikala: ‘Ne pucajte, dijete mi je ranjeno!’ Moj muž je povikao: ‘Dijete mi je ranjeno, ne pucajte!’ Vidjela sam cijev od puške kroz prozor. Jedan od bojovnika je rekao da izađem napolje. Muž je uzeo sina u naručje i pošao prema vratima. Čula sam pucanj i vidjela kako padaju. Pokušala sam izaći napolje. Prišla sam sinu, uzela ga u naručje i vidjela da je mrtav. Ponijela sam ga u kuću, položila na pod i zatvorila oči. Lice mu je bilo krvavo. Uzela sam mokru krpu i umila ga. Pokušala sam nekoliko puta izaći vani da vidim što mi je sa mužem. Nisu mi dali rafali. Zovnula sam ga, a on mi se odazvao. Tražila sam nešto kako bi pomogla mužu. Kada sam se vratila, bio je mrtav”, svjedočila je Bošnjakinja o smrti svog malog djeteta i supruga. Njeno smo svjedočanstvo izdvojili kao jedno od najblažih opisa brutalnih egzekucija pri kojima se nije birao spol niti dob.

Masakr u Križančevom Selu

U Križančevom Selu Armija BiH počinila je okrutnu likvidaciju 44 pripadnika HVO-a i civila, koja je potom selo spalila do temelja.

Suočavanje s prošlošću u kojoj nije nedostajalo surovih zločina, neophodno je za sve nekoć zaraćene strane. Priznanje grijeha koji su počinjeni u krvavim 90-tim i naklon žrtvama, jedini je ispravan put za normalan nastavak suradnje s okolnim državama. Tako bi bilo neophodno pokloniti se hrvatskim žrtvama u Buhinim kućama u kojima se Armija BiH, po mnogima pak, “osvetila” za žrtve u Ahmićima. Zločini koji su se događali u BiH gotovo su redovito činjeni po principu “oko za oko, zub za zub”. Niti 25 godina nakon tih teško opisivih zločina, Tužiteljstvo BiH ne smatra shodnim pokrenuti istrage i procese protiv počinitelja.




Svjedočanstvo preživjeloga u Buhinim kućama:

“Iz te kuće moja supruga je pokošena rafalom, a ja sam pogođen u lijevu nadlakticu, na koju mi je dijete bilo naslonjeno. Ubili su mi dijete u naručju. Bezglavo sam trčao po dvorištu, pobješnjeli muslimanski vojnici trčali su u smjeru dječjeg plača. – Poklati! Spaliti sve! Allahu ekber! – čuo sam povike bijesnih vojnika.. . Čuo sam i bolno deranje jednog čovjeka kojeg su muslimanski vojnici uhvatili. U dvorištu jedne kuće vidio sam ubijenu A. V. (ležala je na lijevom boku). Vidio sam još tri ubijene žene. Lica su im bila okrenuta prema zemlji… Nekoliko muslimanskih boraca tjeraju ženu iz kuće. Izlazi pred vrata. Viču – Marš dalje! – Gleda ih zbunjeno. Uzmiče polako, nesigurna što da čini. Počnu je gađati ciglama, zaostalim od neke građevine. Najprije u tijelo, jedanput, pa drugi put. Jaukne – Nemojte mene! – Oveći je komad pogodi u glavu. Padne, a oni u nju istresu rafal. I odvale – Mater ti ustašku, idi svojima! Malo dalje, uz cestu za Vitez, bude cijelu obitelj: Miru Vidovića Pitalu, njegovu ženu, sina i snahu, njihovu djecu te drugog sina i kćer. Tjeraju ih u dvorište. Ubijaju ih.”

Kolinda Grabar – Kitarović propustila je priliku




Donosimo samo mali dio svjedočanstava koje opisuju surovost bošnjačko-hrvatskih sukoba u BiH kako bi bilo jasnije zašto je potez hrvatske predsjednice za pohvalu. No, teško je ne zamijetiti da je prilikom posjete Ahmićima, propustila priliku od bošnjačkog političkog vrha zahtijevati naklon hrvatskim žrtvama, kako u Križančevom Selu, tako i u Buhinim kućama te selu Trusini u kojem je istog dana kada i u Ahmićima, od strane Bošnjaka počinjen pokolj nad 24 Hrvata. Jer, samo se tako može dalje. Obostranim naklonom, isprikom, a onda i podizanjem optužnica.

Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.