Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

VELIKI DEBAKL PLENKOVIĆEVE MEGA REFORME: Obećanja pala u vodu! Ovo nikoga ne iznenađuje

Autor: Iva Međugorac

Iako na političkoj sceni godinama progovaraju o radikalnom smanjenju broja dužnosnika na lokalnoj razini, ta govorenja u praksi nikada nisu primjenjena. Upravo je smanjenje broja lokalnih dužnosnika bila jedna od najvažnijih reformi čiju je provedbu premijer Andrej Plenković najavljivao u godini koja je pred nama.

Godina je to u kojoj Hrvatsku uz ostalo očekuju i lokalni izbori pa je očigledno šef HDZ-a na vrijeme detektirao kako bi režući broj lokalnih dužnosnika srezao granu na kojoj godinama egzistira njegova stranka jer nije tajna da u lokalnim jedinicama uz vrijedne i marljive ljude radi i vojska stranačkih podobnika. Osim toga, kada se govori o ovoj temi, valja imati na umu i drugu najveću stranku u zemlji  – SDP, ni socijaldemokrati nisu cijepljeni od ove prakse zapošljavanja podobnih, onih koji se u narodu kolokvijalno nazivaju uhljebima.

Od radikalnog smanjenja broja zamjenika načelnika i gradonačelnika neće biti ništa, a dvije velike stranke u posljednjem su trenu uvidjele da bi reforma ovog tipa mogla uzrokovati probleme u njihovim unutarnjim redovima pošto bi i veliki broj njihovih kolega tom mjerom ostao bez državog posla. Prvotni plan Vlade bio je da svi gradovi i općine s manje od 35 tisuća stanovnika imaju samo gradonačelnika ili načelnika, a da ta osoba nema nikakva zamjenika.

SVE PO STAROM, DAN ZA DANOM

Amandmanom kluba zastupnika HDZ-a ta je brojka smanjena na 10 tisuća kada su u pitanju gradovi, dok je SDP promptno uletio s amandmanom kojim bi se smanjenje ove brojke odnosilo na općine. Udruženi oko ove teme lideri dvaju najvećih stranaka odlučili su nastaviti po starom, a pridružili su im se i zastupnici manjina pa su Pupovac i Radin osmislili rješenje po kojem će se u predstavničkim tijelima, ako u njima nema dovoljno vjećnika nacionalnih manjina oni birati na dopunskim izborima, a ne skidati s lista stranka koje su prešle izborni prag,.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.