Wikimedia

VELIKA OPASNOST ZA SVE HRVATE! Izrečena bolna istina: Jeste li svjesni što vas očekuje?

Autor: dnevno.hr

“Za primjenu Zakona o zdravstvenoj zaštiti (ZZZ), koji je na snagu stupio prije godinu dana, trebalo je donijeti četrdesetak podzakonskih akata, a do danas je jedva zaživjelo njih šest.

Istekli su svi rokovi, provođenje zakona se opstruira, a primarna zdravstvena zaštita sve više propada”, izjavio je na konferenciji za medije predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić. Njegova kolegica, potpredsjednica HLK doktorica Vikica Kroko upozporila je kako je broj obiteljskih liječnika u PZZ u posljednjih nekoligo godina u padu. S 2359 liječnika njihov broj u zadnjih je tri godine manji za 130, a za pet godina u mirovinu odlazi 628 liječnika obiteljske medicine. Specijalizaciju će pak završiti njih svega 185. Statistika također pokazuje da u mreži PZZ-a nedostaje više od 230 timova, od čega u obiteljskoj medicini 117, u ginekologiji 61, a u pedijatriji 53. Svako deveto predškolsko dijete nema pedijatra.

“Čak 628 liječnika u PZZ-u ima više od 60 godina, a njih 151 više od 65”, upozorila je Ines Balint uz opasku da problem postaje sve veći, a tome doprinosi i neprimjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti. U samo tri županije Koprivničko-križevačkoj, Međimurskoj i Osječko-baranjskoj omogućeno je da zakon zaživi, a u drugima njegove primjene nema, točnije liječnicima se onemogućuje da rade kao privatnici.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.