Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

VELIKA ČAST: Hrvatska šalje tajnovitu postrojbu na veliku vježbu NATO-a

Autor: Dnevno.hr

Za desetak dana u Norveškoj počet će (od 31. listopada do 7. studenoga) najveća vojna vježba od 2002. godine. Vježba golemih razmjera planirana je kao upozorenje ambicijama Rusije i odgovor je na rusku aneksiju Krima 2014., kada je na teritoriju Europe i započeo ponovno hladni rat.

Na vježbi nazvanoj “Trident Juncture 18” NATO će okupiti vojne snage tridesetak zemalja članica saveza, a u njoj će sudjelovati i Šveđani koji formalno nisu u NATO-u, kao i Finska koja za vježbu daje dio svoga morskog i zračnog prostora. Saveznici već upućuju postrojbe u Norvešku gdje će se okupiti prava armija od 50.000 vojnika, s 10.000 vojnih vozila, 150 zrakoplova i 60-ak brodova. NATO će tako na hladnom sjeveru, očekuje se u zimskim uvjetima, testirati svoje planove razvijene nakon aneksije Krima, nakon čega je i počelo jačanje obrane članica NATO-a. Najviše vojnika šalju SAD i Njemačka koja ozbiljno pridonosi “Združenom trozupcu”, čak s 8000 vojnika.

Tako velika NATO-ova vježba neće proći bez sudjelovanja Hrvatske i HV-a. Istina, ovaj put u Norvešku HV neće uputiti neku postrojbu veličine satnije ili veću, niti svoj tenkovski oklop ili kopnene snage na Patriama, ali šalje svoju tajnovitu postrojbu koja djeluje na zagrebačkom Plesu, a riječ je o komunikatorima, posebno obučenim stručnjacima za vezu koji su NATO certificirani, a čiji je zadatak osigurati neprekinuto, šifrirano i neometano komuniciranje zapovjednih stožera i postrojba na terenu.

Kako saznaje Večernji list, Glavni stožer OSRH i MORH u Norvešku šalju 25 naših vojnih komunikatora koji su već dokazali svoje znanje i mogućnosti u nekim drugim operacijama NATO-a, primjerice u Afganistanu i Turskoj. Prošli su specijalnu obuku, NATO je za razvijanje tih sposobnosti Hrvatske vojske investirao u nabavu najmodernije opreme i uređaja, a zauzvrat HV, kada to NATO zatraži, šalje naše veziste u misije ili operacije u svijetu. Pripadnici te postrojbe s Plesa, čiji jedan dio odlazi sada u Norvešku, obučeni su, kako kažu u našem vojnom vrhu, da uspostave sigurnu i neprekinutu satelitsku ili UHF vezu u pustinjama, prašumama, u svim uvjetima. No, to nisu jedini Hrvati koji će sudjelovati u velikoj vježbi na sjeveru. U združenom zapovjednom stožeru bit će i jedan hrvatski general, Darko Pintarić, koji je već dulje od tri godine u komandi NATO-a u Napulju. Za tako veliku vježbu vrlo je važna logistička potpora, a general Pintarić imenovan je za zapovjednika tzv. Joint Logistic Support Group (JLSG TRJE18), što je veliko priznanje i za njega i za HV. Uz to, HV šalje u Norvešku još dva naša logističara.

Uoči vježbe, glavni tajnik NATO-a je pred ministrima zemalja članica objasnio da “vidimo nametljivu Rusiju… koja je voljna primijeniti silu protiv svojih susjeda”. Kazao je i da su vježbe razmjerne postojećem zahtjevnijem sigurnosnom okruženju Saveza. Nizozemci bez jakni NATO pak naglašava da vježba “Trident Juncture” nije usmjerena ni protiv jedne zemlje te da je odgovor na izmišljeni scenarij. – To su, kao što Rusija dobro zna, obrambene vježbe, kazao je američki ministar obrane James Mattis. Dodao je da je planirano “da vježbe budu prikaz našeg zajedništva u održavanju mira i napretka ovdje u Europi, i ne treba nam više ničije loše ponašanje”. Načelnik norveškoga glavnog stožera general Rune Jakobsen bio je još jasniji i poručio da se “Rusi ne trebaju plašiti”, pogotovu što je središnje područje održavanja vježbe udaljeno više od tisuću kilometara od ruske granice.

Očekuje se da će vježbu “uveličati” i dolazak američkog nosača zrakoplova “Harry S. Truman”. Kako planeri očekuju dolazak hladnoće, Nizozemci su priredili gotovo anegdotalni događaj. Naime, “previdjeli” su da je u Norveškoj zima i uputili su tisuću svojih vojnika bez zimskih odora. (!?) Problem je riješen tako da će nizozemski vojnici stoga dobiti svaki po tisuću eura kako bi si sami kupili dodatnu toplu odjeću u Norveškoj. Za razliku od rastresenih Nizozemaca, Britanci su reagirali u pravom “ekspedicijskom” stilu te su odlučili dopremiti većinu svoje opreme i vozila iskrcavanjem preko Engleskog kanala u Francusku te dalje kopnom do Norveške.




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.