VELIKA ANKETA DNEVNOG: Kako vide Dinamo poslije Mamića? Evo što kandidati za gradonačelnika kažu o novoj eri maksimirskog kluba!

Autor: Daniel Radman

Rezultatski, Dinamo je za vrijeme Zdravka Mamića ostvario najveće uspjehe od hrvatske neovisnosti. Uzastopni su prvaci Hrvatske, redoviti sudionici europskih natjecanja i bez ikakve dvojbe najuspješniji klub u regiji.

No, isto tako Dinamo je za vrijeme Mamićeve ere postao klub koji se odvojio od navijača. Izgubio je podršku velikog broja simpatizera, uključujući i one najvatrenije, Bad Blue Boyse.

Nakon pravomoćne presude od šest godina zatvora Zdravku Mamiću, izvjesno je da Dinamo prelazi u novu eru, stoga smo svim kandidatima za gradonačelnika Zagreba postavili identično pitanje: “Kako vidite budućnost GNK Dinamo nakon ere Zdravka Mamića i koliko grad treba imati utjecaja na funkcioniranje kluba?”, a ovako su nam odgovorili.

Tomislav Tomašević: Ukinuti problematični model upravljanja

Iz stožera najvećeg favorita za zagrebačkog gradonačelnika kratko su poručili da je postojeći model problematičan te da se zalažu za demokratizaciju kluba.

“U Gradskoj skupštini smo kao gradski zastupnici više puta isticali problematični postojeći model upravljanja u Dinamu u kojem jedan posto članova kluba ima mogućnost da se bira u upravni i nadzorni odbor te skupštinu umjesto demokratskog modela koji vrijedi za sve udruge građana, a to je princip jedan čovjek – jedan glas. Tako uvedeno demokratsko odlučivanje i mehanizmi nadzora bi najbolje spriječavali daljnje financijske malverzacije.

Jelena Pavičić Vukičević: Sigurno smo u budućnost Dinama

Obnašateljica dužnosti gradonačelnika kaže da se grad ne miješa u modele upravljanja, već da je uloga grada financirati programe kroz sustav javnih potreba u sportu.

“Rezultati GNK Dinamo su ponos zagrebačkog i hrvatskog nogometa ali i najveća promocija grada i države kroz vrhunske rezultat koje ostvaruje. Sigurni smo u budućnost GNK Dinamo i vjerujemo da će i u budućnosti nastaviti dalje sa kvalitetnim radom te samim time i kontinuitetom rezultata. Grad Zagreb se ne miješa u modele upravljanja klubova i saveza nego sufinancira programe klubova i saveza kroz Program javnih potreba u sportu Grada Zagreba koji donosi skupština Sportskog saveza Grada Zagreba.”




Miroslav Škoro:

Kandidat Domovinskog pokreta također je za model prema kojem će svi članovi imati pravo glasa, a smatra da je presuda dokazala da je model upravljanja bio loš.

“Presuda Vrhovnog suda ujedno je potvrdila da je dosadašnji model upravljanja GNK Dinamo bio loš i netransparentan. Nužno je ispitati zakonitost statuta, odnosno usklađenost sa Zakonom o udrugama te istim što skorije omogućiti svim članovima pravo glasa i sudjelovanje u radu Udruge.”

Joško Klisović: Politiku (i HDZ) treba maknuti iz sporta!

SDP-ov kandidat smatra da se politika treba maknuti iz sporta pa tako i iz Dinama. No, svjestan je da u stvarnosti to baš i nije tako…




“Budućnost Dinama mora biti provođenje izbora po modelu jedan član – jedan glas i potpuno provođenja Zakona o udrugama. Presudom Vrhovnog suda nedvojbeno je utvrđeno da su osuđene osobe svojim djelovanjem nanijele veliku materijalnu štetu klubu iako aktualno vodstvo Dinama to još uvijek odbija priznati. Grad Zagreb i politika općenito ne smiju se miješati u politiku sportskih klubova pa tako niti Dinama iako je nažalost i dalje vidljiv veliki utjecaj HDZ-a na sport u Hrvatskoj, pogotovo nogomet. Najbolji primjer toga je izvršni direktor Hrvatskog nogometnog saveza Marijan Kustić, koji je ujedno i bivši saborski zastupnik HDZ-a.”

Davor Filipović (HDZ): Uspjesni Dinama nisu vezani uz jednu osobu

HDZ-ov kandidat pak smatra da Dinamo treba dobiti podršku grada, kao što to imaju i drugi klubovi u srednjeeuropskim metropolama.

“Dinamo je simbol Grada Zagreba. Njegovi uspjesi u povijesti – poput ‘67. i osvajanja Kupa velesajamskih gradova ili ‘82. i titule prvaka bivše države – pa tako ni veličanstvena pobjeda  nad Tottenhamom, nisu i ne mogu biti vezani uz jednu osobu. Nikada nije bila niti će biti zaslužna samo jedna osoba. Dinamo je ponos našeg grada, simbol, tradicija, i u povijesti će u srcima navijača, Zagrepčana i hrvatskog naroda uvijek biti i ostati iznad bilo kojeg pojedinca. Grad Zagreb, kao što je slučaj s vodećim klubovima u drugim srednjoeuropskim gradovima poput Praga, Beča ili Budimpešte, treba biti partner Dinamu te mu pružiti podršku u razvoju infrastrukture. Dinamo je odličnim nastupima u Europskoj ligi ponovno pokazao da je nacionalni, gradski i sportski brend te promotor turizma u Zagrebu. Sva pitanja treba rješavati sukladno statutu nogometnog kluba, uz maksimalnu razinu uključivosti.

Anka Mrak Taritaš: Grad treba omogućiti Dinamu da prodiše

Anka Mrak Taritaš je jasna, smatra da se Dinamo što prije treba osloboditi Mamićevog utjecaja.

Dinamo treba potpuno osloboditi Mamićevog utjecaja, prije svega. Klub je snažno vezan za identitet Zagreba i ima veliki značaj za veliku većinu građana Zagreba i ono što Grad treba napraviti je omogućiti mu da konačno prodiše. A to znači što manje utjecaja na funkcioniranje Dinama i kad je Grad Zagreb u pitanju.”

Marina Pavković: Ako sudjeluje u vlasništvu, grad treba imati utjecaj na Dinamo!

Kandidatkinja platfmorme “Obnovimo Zagreb” Marina Pavković smatra da su skandali u Dinamu rušili ugled kluba, no napominje da klub, unatoč svemu, ima budućnost ukoliko se bude vodio u interesu nogometa, navijača i javnosti.

“Skandali, koji bi u svakoj pravnoj državi bili odavno okončani pravnim putem, u slučaju Dinama su eskalirali do krajnjih granica, nanoseći godinama štetu radu i ugledu GNK Dinamo. U konačnici su rezultirali sudskim presudama. Dinamo, kao sportska udruga koju su osnovali građani, ima budućnost, ukoliko se poštuje i sprovodi Zakon o udrugama, te ukoliko se klub vodi u interesu nogometa, navijača i javnosti. Grad Zagreb na funkcioniranje kluba može i mora imati utjecaj u onoj mjeri koliko participira u vlasništvu, kao i svi ostali članovi. Što se tiče infrastrukture, brand Dinamo obvezuje grad Zagreb na cjelovit pristup kojim će transparentno i svrhovito jačati njegov nacionalni i internacionalni značaj na nogometnom i širem društvenom planu. Dinamo je više od nogometa. Jedan je od ključnih identiteta i snaga grada Zagreba.”

Davor Nađi: Dinamo je svetinja, tu se politika ne smije miješati

Kandidat Fokusa kratko poručuje, grad ne treba imati utjecaj na Dinamo.

“Budućnost Dinama vidim u skladu sa Zakonom o udrugama. Grad ne treba i ne smije imati utjecaja na Dinamo. Dinamo je svetinja i politika se tu ne smije miješati. Nogomet se igra zbog navijača, a klubovi kojima upravljaju navijači su jedni od najuspješnijih, primjerice Barcelona.”

Vesna Škare Ožbolt: Grad treba biti potpora, no nogometašima se ne treba miješati u posao

I neovisna kandidatkinja Vesna Škare Ožbolt mišljenja je da grad ne treba ulaziti u klub, osim kao potpora.

“Dinamo je simbol i ponos grada Zagreba. Svojim sportskim rezultatima proteklih godina, postigao je visoko 35. mjesto na UEFA-inoj listi najboljih europskih klubova. Koliki je to uspjeh, pokazuje činjenica da je sljedeći hrvatski klub, Rijeka na 115. mjestu. Vjerujem da Dinamo čeka još svjetlija budućnost, ukoliko politika potpuno ‘odmakne prste’ s Dinama i nogometa u cjelini. Grad treba biti potpora Dinamu, ali nogometašima i nogometnim djelatnicima ne treba se miješati u posao.

Zvonimir Troskot: Oni koji su štitili Mamića trebaju dati ostavke!

“Mostovac” je jedini od kandidata za gradonačelnika koji je igrao za Dinamo, sve do juniorskih kategorija. Stoga je i očekivano da je emotivnije govorio o stanju u klubu.

“Dinamo je u svojoj povijesti bio simbol hrvatstva i Zagreba. Kao navijač i bivši igrač Dinama, itekako sam svjestan te uloge. Dinamo nakon presude braći Mamić se mora otvoriti svojim članovima kojih ima na tisuće. Vidim svjetlu budućnost Dinama, ali oni koji su štitili braću Mamić moraju dati ostavke kako bi na čelo kluba došli ljudi u koje navijači imaju povjerenja, koji su stručni, koji vole Dinamo i koji u njemu ne vide bankomat za svoj vlastiti džep. No neovisno o hrvatskom pravosuđu i politici, Dinamo će uvijek imati svijetlu nogometnu budućnost upravo zbog svoje nogometne škole koja je u samom europskom nogometnom vrhu.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.