fbpx
Photo: Sandra Simunovic/PIXSELL

VELIKA ANALIZA MEGAAFERE U HNB-u! Pravnik upozorava kako bi se slučaj mogao zataškati: Prozvao institucije pravne države

Autor: Iva Međugorac

”Nije sporna činjenica da je Hrvatska zemlja u kojoj su jedino kriminal i korupcija organizirani. Nema područja u zemlji u kojima organizirani kriminal i korupcija ne djeluju. Da je tome tako zorno potvrđuje novo otkrivena financijska afera da su šefovi i zaposlenici Hrvatske narodne banke trgovali dionicama i obveznicama banaka koje nadziru”, analizira pravni ekspert Pero Kovačević posljednju veliku aferu HNB-a te podsjeća na razmijere cijelog slučaja.’

‘Podaci odnosno dokumentacija povijesnih transakcija Središnjeg Klirinškog i Depozitarnog Društva (SKDD), ukazuju da su među onima koji su trgovali vrijednosnim papirima banaka nalazi guverner Boris Vujčić, aktualna zamjenica guvernera Sandra Švaljek, bivši viceguverneri, aktualni i bivši direktori unutar HNB-a te više od 40 ostalih zaposlenika unutar sustava HNB-a. Zabilježeno je ukupno više od 400 transakcija u vrijednosti većoj od deset milijuna kuna. Iako Europska središnja banka strogo zabranjuje svojim zaposlenicima trgovanje svim vrijednosnicama financijskih institucija, HNB-ovci su masovno trgovali na burzi. Riječ je, nakon pljačke i grabeži u sanaciji banaka i njihove prodaje, o dosad najvećoj aferi unutar bankarskog sustava”, navodi pravnik koji je u osvrtu objavljenom na HKV-u iznio nadanja da će posljednju riječ u ovoj aferi imati strani regulator odnosno Europska središnja banka i Europsko nadzorno tijelo za bankarstvo, jer bi u suprotnom afera mogla biti zataškana.

”Unatoč činjenici da sve spoznajne informacije upućuju na to da se radi o kaznenom djelu zlouporabe povlaštenih informacija, iluzorno je očekivati profesionalno i stručno postupanje Državnog odvjetništva. Vjerojatno će se prikloniti „suludom“ obrazloženju iz HNB-e koji brani svoje šefove tezom da je po Zakonu o HNB-u njihovim šefovima dozvoljeno trgovanje obveznicama banaka, ali ne i dionicama. Primjerice Sandra Švaljek, aktualna zamjenica guvernera, trgovala je obveznicama. Napominjem, Europska središnja banka ne čini razliku između obveznice i dionice, već zabranjuje svim svojim zaposlenicima, a ne samo šefovima, trgovanje bilo kojim vrijednosnim papirom banaka, odnosno i obveznicama i dionicama. Bilo koji financijski stručnjak će vam reći kako nema razlike između obveznice i dionice u kontekstu trgovanja vrijednosnim papirima za šefove i zaposlenike HNB-a. Jednako tako će reći da kupci dionica i obveznica trguju jer očekuju prinos”, navodi Kovačević podsjećajući na ulogu Hrvatske narodne banke.


U uređenim zemljama bi bili smijenjeni

”HNB obavlja nadzor banaka prikupljanjem i analizom izvješća i informacija te kontinuirano prati poslovanje banaka. Zaposlenici HNB-a u određenom trenutku tako raspolažu povlaštenim informacijama o poslovanju banaka koje nisu dostupne javnosti i na temelju kojih onda mogu donositi odluke o trgovanju vrijednosnim papirima tih istih banaka o kojima imaju povlaštene informacije. Nedvojbeno je jasno zašto zaposlenici HNB-a ne bi smjeli trgovati vrijednosnim papirima institucija koje izravno nadziru. HNB je supervizor banaka, ali isto tako provodi monetarnu politiku kojom može izravno utjecati na financijski položaj banke, u ovom slučaju izdavatelja vrijednosnica u koje ulažu zaposlenici HNB-a.

Ante Samodol, bivši šef Hanfe s punim pravom kaže: „Drugim riječima, kad zaposlenik HNB-a, a naročito član Savjeta HNB-a, kupi neki vrijednosni papir od banke, može npr., unatoč utvrđenim nepravilnostima u poslovanju banke, staviti svoj financijski interes ispred zakona i tako propustiti djelovati po zakonu, a sve da bi sačuvao svoj ulog u dionice ili obveznice. Zapravo, zaposlenici središnje banke ne samo da imaju povlaštene informacije pa su insajderi, već zbog ovlasti provođenja monetarne politike postaju “superinsajderi”, rekao je Samodol u razgovoru za jedan portal.

Znači šefovi i zaposlenici HNB-e su nesporno raspolagali i raspolažu povlaštenim informacijama te se osnovano sumnja da su počinili kazneno djelo zlouporabe povlaštenih informacija iz članka 259. Kaznenog zakona”, analizira Kovačević te dodaje da sve ovo pokazuje da institucije pravne države svoj posao ne rade stručno i profesionalno. ”U uređenim zemljama šefovi HNB-e bi bili smijenjeni po kratkom postupku, kao i čelnici svih institucija pravne države koji su „promatrali lopovluk“ u HNB-i. Naravno da je to iluzorno očekivati u Hrvatskoj. U Hrvatskoj će i dalje guvernera Borisa Vujčića, Sandru Švaljek i ostale sudionike ove velike financijske afere prikazivati „moralnim uspravnicama“ i „stupovima“ društva”, zaključuje Kovačević.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.