fbpx
Photo: Dusko Marusic/PIXSELL

VELIKA ANALIZA IZBORA: POTRESI NA POLITIČKOJ SCENI! ‘Ovo je njihov kraj, pitanje je hoće li se od poraza oporaviti’

Autor: Daniel Radman

U izbornoj noći gotovo svi su se proglasili izbornim pobjednicima. Svaki od političkih lidera našao je svoju matematiku u kojoj je svoje pobjede uveličavao, a poraze pretvarao u pobjede.

Jedino oko čega se većina može složiti jest da je pobjedila – mladost. U velikim gradovima, uz izuzetak Ivice Puljka (koji s 51 godinom nije star političar), izbore su dobile mlade snage, a i neki od političkih veterana, poput Radimira Čačića ili Darka Milinovića od sutra će postati bivši.

“Hrvatska stranačka politika općenito ima veliki problem kad je riječ o smjeni generacija. Stranke se nedovoljno bave obrazovanjem svojih članova i njihovom promocijom, vi nemate situaciju da se u svakom četverogodišnjem mandatu generira nova politička generacija. Do neke mjere to sad mijenja situacija u Osijeku, donekle u Rijeci i Zagrebu, a iako Puljak ne spada u ‘rosno mlade’ političare, čovjek je u najboljim godinama kad se postižu i u poltičkom smislu postižu najbolji rezultati. Pomlađivanje u politici je condicio sine qua non, ako hoćete funkcionirati vi morate stalno mijenjati elite, inače vam dolazi do regresije, dolazi do zasićenja, dolazi do zaustavljanja procesa. To jednostavno sve demokratske države rade. U Hrvatskoj imate situacija da vam po šesti ili sedam mandata u lokalnoj zajednici ista osoba obavlja izvršne poslove. Čak i ako to radi jako dobro, to nije dobar signal za tu lokalnu zajednicu”, kaže politički analitičar Davor Gjenero o smjeni generacija nakon ovih lokalnih izbora.


Pad Bajsa je najveće iznenađenje

Kao najveće iznenađenje izbora ocijenio je pad Damira Bajsa.

“Kao župan s kontinuitetom pristojne vladavine, kao centristički kandidat, bio je u prednosti u toj trci, ali on je napravio strašno veliku grešku pristavši na koncept koji inače prevlada u Saboru – svi protiv HDZ-a”, naglašava.

Nastavimo s najvećim gradom, Tomislav Tomašević odnio je na koncu uvjerljivu pobjedu.

“Kad vidite da je u Zagrebu Tomašević dobio gotovo 200.000 glasova u odnosu na skoro 140.000 u prvom krugu, to vam govori da je oko 60.000 ljudi koji u prvom krugu nisu glasali za njega glasalo kako bi se zaustavio stravičan pritisak populista oko Škore”, smatra Gjenero.

“Analizirajući rezultate po gradovima, HDZ je pretprio neugodnu situaciju u Splitu, naravno prije toga i u Zargebu, međutim niti splitski niti zagrebački poraz nisu nešto što bi bilo tako dramatično za Plenkovića. To pogotovo nije poraz u Šibensko-kninskoj županiji gdje je pobjednik Marko Jelić, akter koji pripada umjerenom desnom centru. On je kao gradonačelnik Knina surađivao s Plenkovićevom i vladom puno bolje nego što bi Josipa Rimac. Dosadašnji HDZ-ov župan Pauk je inako počeo ‘ispadati iz tračnica’ i to nije nešto što bi posebno uzdrmalo Plenkovića. Velika pobjeda za Plenkovića je neočekivana pobjeda u Bjelovarskoj i Varaždinskoj, velika pobjeda je Lika, tako da oni – kad govorimo o županijama, što je bilo potpuno neočekivano – prolaze bolje nego što su prošli pred četiri godine”, dodaje.

SDP je izgubio potencijal u Slavoniji i Dalmaciji

Posebno je naglasio bitnu pobjedu HDZ-a u Vukovarsko srijemskoj županiji.
“Bitno je kako se ne bi uspostavila vertikala između grada i središta županije”, naglašava i dodaje da je Penavina pobjeda biti “vrlo neugodna situacija za Vladu i artikuliranje prema Vukovaru”.

SDP kao tradicionalno druga najjača opcija u Hrvatskoj također je prošla solidno po njih, no moraju se pomiriti s dva velika gubitka.

“SDP je spasio poziciju u Rijeci i to lakše nego se očekivalo, bilo je jasno da će Komadina izboriti mandat za stranku u županiji, Kolar je bez problema dobio svoj mandat u Krapinsko-zagorskoj, tako da oni imaju dvije županije što ih čini ‘jednakima’ kao i prije četiri godine. No, osjeća se da su u Rijeci jako oslabljeni i vidi se da nisu više stranka koja ima potencijala u Slavoniji i većem dijelu Dalmacije, niti da u Zagrebu uopće ozbiljno sudjeluju u političkom životu što ih dovodi u vrlo neugodnu poziciju.”
Pitanje je hoće li se Čačić oporaviti

SDP je izgubio svoju utvrdu Čakovec, gdje je Stjepan Kovač vladao u zadnja dva mandata, no uspio je to nadoknaditi.

“U Čakovcu se radi o vrlo očitom jačanju političke pozicije Matije Posavca kao lokalnog lidera, uspostavlja se kao ključni liberalni akter na sjeveru Hrvatske. Uspostavili su tu vertikalu i grada i županije, dobili su još nešto općina u županiji, tako da je Matija Posavec jedan od najvećih pobjednika ovih izbora. SDP je gubitak Čakovca kompenzirao dobitkom Varaždina.”

Kad već govorimo o prilikama na sjeveru, spomenuta dva veterana, Čehok i Čačić, postali su bivši.

“Čačić? Poraz je za njega vrlo bolan, što dolazi istovremeno s porazom Darinka Dumbovića koji je bio gradonačelnik Petrinje. Reformisti za koje se činilo da bi mogli btii nekakva regionalna liberalno-demokratska snaga jako gube utjecaj, ostaje im Čačićevo mjesto u Saboru, ali to je jako malo s obzirom na velike projekte koje Čačić imao unutar ovog kruga županija kojeg čine sjeverozapad Hrvatske. To je ozbiljan poraz, vidjet ćemo hoće li se Čačić od njega oporaviti. Čehok je završio loš mandat i jednostavno građani više nisu htjeli imati neefikasnog gradonačelnika koji je još k tome povezan s rizikom od korupcije, to je definiralo njegovu političku poziciju.”

IDS ne smije ostati ‘sindikat gradonačelnika’

Među gubitike svako ide i IDS, oni će teško naći opravdanje za ono što im se dogodilo.

“Iz ovih izbora IDS izlazi bitno oslabljen, izgubili su četiri grada na ovim izborima, izgubili su Pulu, najveći grad u županiji, izgubili su Vodnjan u prvom krugu, izgubili su Pazin i Buzet. Buzet im je naročito bolan jer su ga izgubili od bivšeg IDS-ovca Damira Kajina tako da je tu za njih situacija bitno lošija nego što je bila pred četiri godine. IDS mora u najkraćem mogućem roku – ako želi ostati nacionalno relevantna stranka – nešto promijeniti i ponovno postati stranka koja je temelj liberalno-demokratskih politika u Hrvatskoj. Ako to ne uspiju, ako se svedu kao ‘sindikat gradonačelnika’ koje još imaju, to znači da za četiri godine sigurno neće moći obraniti većinu u županiji. To je ozbiljno zvono na uzbunu.”

Među gubitnike Gjenero svakako dodaje i Darka Milinovića i Krešu Beljaka.

Milinović je politički gotov, to je jedna od većih pobjeda predsjednika HDZ-a Plenkovića. Pokazalo se da je bio u pravu kad ga je potisnuo iz predsjedništva stranke i pokazalo se da time nije pretrpio neku veću štetu. Situacija u Ličko-senjskoj ostaje jednaka kao i nakon prošlih izbora, pokazuje se da iako HDZ i LiPO na razini županije izgledaju kao dominantni partneri, no niti jedna ni druga strana nije mogla ugroziti poziciju gospićkog gradonačelnika Starčevića. Uvijek je problematično imati županiju, a nemati ‘glavni grad’, to će i IDS-u biti problem.

Beljak? Bilo je to jasno i prije, ali sad je potpuno gotovo. Vidjet ćemo kako će se sada pozicionirati u Saboru. Interesantno je da uoči drugog kruga krenuo u napad na Grbina što govori da su odnosi onoga što je ostalo od HSS-a sa SDP-om na kraju. Vidjet ćemo i što će to značiti za ponašanje dva HSS-ova parlametarna zastupnika u Saboru. Stranka kojoj je jedini resurs ostao dva mandata u Saboru redovito pristupa većini zbog toga što na svaki način mora spriječiti eventualno raspuštanje parlamenta“, zaključuje Gjenero.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.