Photo: Luka Stanzl / POOL / PIXSELL

VEĆINA NAŠIH MAJKI NIJE CIJEPLJENA! Ovako je to riješila Alemka sa svojom mamom: Dala je svim građanima lekciju!

Autor: 7dnevno/ Ivana Violić

Malo je onih koji prije nešto više od mjesec dana nisu kritizirali doktoricu Alemku Markotić koja se na svoju ruku i preko reda odlučila cijepiti vlastitu majku u klinici koju vodi. Niz ljevičara, raznih analitičara i stručnjaka iz zdravstva dovodio je u pitanje moral jedne od najpoznatijih članica Nacionalnog stožera, koja je zbog tog poteza ušla u sukobe s predstavnicima medija, zamjerajući se novinarima koje je također prozivala za cijepljenja preko reda.

Nikada Markotić nije otkrila tko su novinari koji je nazivaju i od nje mole različite usluge niti je ikada snosila ozbiljnije posljedice zbog tog svojeg poteza za koji je dio javnosti ipak uspio pronaći opravdanje.

Naime, majka ove doktorice u poznim je godinama, živi s njom koja je koronavirusu neprestano izložena pa su neki komentirali kako je razumljivo da je Markotić i sebe i majku željela zaštititi od rizika koji sa sobom nosi pandemija s kojom se bori cijeli svijet.

Tu borbu s pandemijom trebala su zaustaviti cjepiva, pa i kampanja koja se u Hrvatskoj povela. Svi relevantni predstavnici domaće politike, medija i društvene scene na svoje su revere stavili bedževe s porukom “Misli na druge, cijepi se”, pred kamerama su procjepljivanju pristupili političari, saborski zastupnici, ministri, predsjednik Zoran Milanović pa na koncu i premijer Plenković te resorni ministar Vili Beroš. Njih su se dvojica cijepila AstraZenicinim cjepivom kako bi pokušali umanjiti kritike na račun tog cjepiva koje je u nekim zemljama dovođeno u pitanje, međutim, u Hrvatskoj više nije pitanje čime se cijepiti, nego je upitno kada će se i hoće li se uopće obični smrtnici, bez veza, moći na vrijeme cijepiti.

Ozbiljna borba

Već je sada jasno kako su veliki momci ovdje zamiješali karte pa su cjepiva isporučena onim zemljama koje imaju dovoljno novca da namire duboke džepove farmaceutskih divova. Hrvatska, razumljivo, u tu skupinu ne spada, pa slijedom toga propada Plenkovićev plan o procjepljivanju nacije do ljeta i početka turističke sezone. Dok turistički djelatnici strepe i zahtijevaju da se cijepe među prvima, pred Plenkovića stižu zahtjevi prosvjetara koji se također žele probiti u prve redove, tu su, razumljivo,  i ostali zdravstveni radnici, ali i umirovljenici koje se u kampanji za cijepljenje predstavljalo kao rizičnu skupinu i kao one koji bi se trebali cijepiti među prvima.

Sve to ostalo je na razini “trebali bi”, dok se Plenković premišlja i pregovara s Europom o odobravanju cjepiva, umirovljenici su na listama čekanja, a svi oni koji nemaju veze cijepljenju se ni ne nadaju pa se ispod glasa zaključuje kako je Markotić bila u pravu kada je majku odlučila progurati mimo reda.

Očito je kao članica Stožera mogla naslutiti što nam predstoji pa je nadigrala sustav u kojem sama sudjeluje kao važan kotačić Stožera, iz čijih se redova i dalje grčevito bore za cjepivo, upozoravajući na njegovu važnost. Većina naših majki još nije cijepljena, a na red nekom logikom dolaze i oni mlađi od 40 godina. Nacionalni stožer i Plenkovićeva vlada nisu uveli jasna pravila pa se stječe dojam da namjerno potenciraju metodu “preko veze”, i to mjesec i pol dana prije lokalnih izbora!




Ozbiljna borba zbog cjepiva prije nekoliko tjedana vodila se i u Vladi pa je tako dio ministara od svojeg šefa zahtijevao da se ugleda na mađarskog kolegu Orbana i procjepljivanju nacije pristupi suverenistički te da okrene leđa Europi, a otvori vrata Rusima i njihovu cjepivu. Na to Plenković, naravno, nije ni mogao ni htio pristati bez obzira na pritisak koji je vršen na njega, jer vrlo dobro zna da okrenuti leđa Europi i europskim šefovima znači okrenuti leđa europskim financijskim injekcijama koje su našoj zemlji prijeko potrebne ne samo zbog koronakrize nego i zbog krize koju su uzrokovali potresi u Zagrebu i Banovini.

Znajući za to, Plenković je svojim ministrima poručio da stanu na loptu, da prihvate realnost i prestanu s kritiziranjima. Sve i da nije imao tako uvjerljive argumente, teško da bi se HDZ-ovi ministri nastavili protiviti velikom vođi. Protivljenja nema ni među narodom, Hrvati su, kad je o cjepivu riječ, odlučili potražiti alternativna rješenja, pa se tako dio građana poput, primjerice, književnice Vedrane Rudan cijepio u susjednoj Srbiji, dok se drugi dio odlučio upisati za cijepljenja u Bosni i Hercegovini, točnije u Grudama, gdje se stvorila lista čekanja za ruski Sputnik.

Kao da nam svi problemi s cjepivom sami po sebi nisu dovoljni, na tom pitanju javno su se sukobili Beroš i predstavnica liječnika obiteljske medicine Nataša Ban-Toskić koja je u svojim televizijskim nastupima kritizirala vlast žaleći se baš na situciju u kojoj su se zbog cijepljenja našli liječnici obiteljske medicine. “Kako ćemo istim brojem doza docijepiti već cijepljene i drugim pacijentima pružiti prvu dozu, mi to ne znamo. Da ne kažem da to naš posao otežava i opterećuje. Apeliram na sve one koji donose odluke da konačno stave u funkciju centralnu digitalnu platformu za naručivanje i počnu provoditi cijepljenje na centralnim velikim punktovima”.




Na svoju ruku

“S jedne stane pacijente zovemo da se cijepe, provodimo pozitivnu kampanju, a s druge strane nema dovoljno doza. Kroz naše ordinacije prolaze te frustracije i dnevne konfliktne situacije”, otkrila je Ban-Toskić, čije je riječi Beroš bezuspješno nastojao demantirati. Hrvatsku strategiju s cijepljenjem demantiraju uspješni primjeri drugih zemalja, u Velikoj Britaniji barem jednu dozu cjepiva primilo je više od 26 milijuna ljudi, u najvećem programu cijepljenja koji je ikada pokrenut u toj zemlji, no Britanci zaostaju za Izraelcima koji su cijepili više od polovice svojeg stanovništva.

Usprkos tome, Britanci se ne predaju, njihovo ministarstvo zdravstva plan programa masovnog cijepljenja pokrenulo je i prije nego što je potvrđen prvi slučaj Covida-19 u njihovoj zemlji, a njihovi mediji uspjeh u tome uglavnom pripisuju naporima koji su uloženi u planiranje koje je u ljeto prošle godine dovelo do toga da je njihova vlada potpisala ugovor za 100 milijuna doza cjepiva Oxford-AstraZenece i 30 milijuna doza cjepiva Pfizer-BioNTech. Europa je u tom pogledu ozbiljno zakazala, kao i Hrvatska. Ponuđeno nam je 50 milijuna doza, a mi smo se predbilježili za samo osam milijuna. Hrvatska očito nema izbora, cjepiva nema, upitno je hoće li biti turističke sezone, a onda se u pitanje dovode i državne financije. No to je trenutno u Vladi tema koja se ne načinje jer Hrvatska ionako nikada nije imala ni planova ni strategija, zato je Markotić pokazala i dokazala da planirati treba samostalno i na svoju ruku.

Autor:7dnevno/ Ivana Violić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.