fbpx

Većina Hrvata protivi se ulasku Hrvatske u Europsku uniju

Autor: dnevno.hr

Za razliku od naručenih anketa koje plaćaju hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova i Delegacija EU, koje pokazuju povoljne rezultate za naručitelje, Eurobarometar 75 potvrđuje kontinuitet negativnog raspoloženja hrvatskih građana prema članstvu u Uniji, ističe Bošnjak.

Po najnovijoj anketi Eurobarometra, koji za potrebe Europske komisije svakih šest mjeseci mjeri raspoloženje u svim zemljama članicama i kandidatkinjama Europske unije, ima više Hrvata koji se protive ulasku Hrvatske u EU nego onih koji to podupiru, stoji u priopćenju stranke Jedino Hrvatska.

Po upravo objavljenom Barometru 75, postotak Hrvata koji se protive ulasku Hrvatske u Uniju porastao je za 5 posto na 34 posto, a broj Hrvata koji su za ulazak u Uniju porastao je za 3 posto na 30 posto. Postotak neodlučnih pao je za 9 posto na 32 posto. To znači da je od svih triju kategorija brojno najslabija ona koja želi ulazak u Uniju.

Na koju stranu naginju neodlučni građani, pokazuju odgovori na pitanje bi li Hrvatska imala koristi od članstva u Uniji. Na to je pitanje 47 posto Hrvata odgovorilo da ne bi, a 42 posto da bi.


Eurobarometar 75 otkriva i sve dublje nezadovoljstvo Unijom u nekim njezinim članicama. Samo 35 posto građana Engleske misli da im je Unija donijela korist, a čak 54 posto smatraju da nije. U Madžarskoj 40 posto građana misli da je članstvo korisno, a 49 posto smatra da nije. Više građana i u Austriji (46% : 44%) i Grčkoj (50% : 47%) misli da im je članstvo u Uniji donijelo više štete nego koristi.

Čak 62 posto svih Europljana smatra da je njihov glas nevažan u Europskoj uniji, a sve više Europljana smatra da Bruxelles ne vodi računa o njihovim nacionalnim interesima. U Grčkoj to misli čak 75 posto građana, u Letoniji 73%, Češkoj 66%, Sloveniji 64%, Britaniji 62% i Austriji 61%.

Obje ankete ne mogu biti istinite

– Za razliku od naručenih anketa koje plaćaju hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija i Delegacija EU u Hrvatskoj, koje redovito pokazuju povoljne rezultate za naručitelje, Eurobarometar 75 samo potvrđuje kontinuitet negativnog raspoloženja hrvatskih građana prema članstvu u Uniji. Istraživanja Eurobarometra u zadnjih pet godina pokazuju da potpora hrvatskih građana članstvu nikada nije bila veća od 35 posto (Jesen 2007), a zadnjih godina je bila manja i od 25 posto – ističe Jedino Hrvatska.

– Umjesto da hrvatskoj javnosti predoči rezultate ankete Eurobarometar 75, koju je naručila Europska komisija, bizarno da izaslanik te iste komisije, šef Delegacije EU u Hrvatskoj Paul Vandoren, smatra potrebnim naručivati, plaćati i plasirati u hrvatske medije svoje zasebne ankete s rezultatima posve različitim od onih iz Eurobarometra 75 – stoji u priopćenju koje potpisuje glavni tajnik Marjan Bošnjak.
– Kada se već tako grubo upleće u unutarnje poslove Republike Hrvatske, gospodin bi Vandoren hrvatskim građanima trebao reći koja je anketa lažna, ona koju je platila Europska komisija ili ona koju je naručio i platio on. Obje naime ne mogu biti istinite – zaključuje Bošnjak.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.