Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

VEĆI PROBLEM OD KRALJEŽNICE JOJ JE JOSIPA RIMAC: Iz Remetinca optužuje Kolindu da je bila veza za prodaju oružja Siriji

Autor: Iva Međugorac / 7Dnevno

Kada je svojedobno zagrebački gradonačelnik Milan Bandić bio hospitaliziran, bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u bolnicu mu je poslala velikog smeđeg medvjeda. Plišanu igračku prvom čovjeku metropole uručio je predsjedničin prijatelj i savjetnik Tomislav Madžar, a nitko u tim trenucima nije ni slutio da se i sama Grabar-Kitarović muči s ozbiljnim zdravstvenim problemima.

Nije se to moglo naslutiti ni na nogometnom prvenstvu na kojem je strastveno grlila hrvatske nogometaše ni u kampanji za predsjedničke izbore, kada je proputovala cijelu Hrvatsku, neumorno se susrećući s brojnim građanima koji su se s njome željeli fotografirati, počastiti je ili pak zapjevati s njom. Da je njezino zdravstveno stanje poljuljano, doznalo se tijekom njezine kandidature za Međunarodni olimpijski odbor, kada je progovorila o zdravstvenim problemima, najavljujući uskoro više informacija. Više informacija stiglo je ovih dana s društvenih mreža na kojima je Grabar-Kitarović još aktivna.

Bivša predsjednica svojim se pratiteljima obratila iz KBC-a Rebro, gdje je prošla operaciju stenoze spinalnog kanala vratne kralježnice s mijelopatijom i radikulopatijom. Jednostavnije rečeno, predsjednicu je do te mjere boljela kralježnica da joj je onemogućavala normalno funkcioniranje, pisanje i ostale svakodnevne aktivnosti. Zbog toga je odlučila otići pod nož kod ekipe na Rebro koju predvodi profesor Miroslav Vukić. Na svojim je mrežama bivša predsjednica zahvalila osoblju Neurokirurgije na Rebru, ali i onima koji se godinama brinu o njezinoj kralježnici, ozljedama ruke i ramena.

Horvatinčićeva bolnica

Riječ je o Specijalnoj bolnici Sv. Katarina te o Radiochirurgiji Zagreb. Upravo se zbog Radiochirurgije Grabar-Kitarović svojedobno našla na meti kritičara jer se u toj klinici podvrgnula pretragama pa su se mnogi zapitali je li primjereno da se kao predsjednica pregledava u privatnoj klinici, a problematiziralo se i podmirivanje troškova za taj pregled. Bilo kako bilo, iza te ustanove stoji i više nego zanimljiva ekipa.

Na čelu klinike je dr. Dragan Schwarz kao njezin ravnatelj, a uz njega su i Mato Ćatić te Miroslav Kovačić. Klinika je smještena u Sv. Nedelji nedaleko od Zagreba, a vlasnici su u nju uložili oko deset milijuna eura, uz potporu HBOR-a i Unicredite leasinga te jamstva HAMAG BICRO. Schwarza u liječničkim krugovima opisuju kao uspješnog kirurga koji je godinama radio na Sv. Duhu, gdje je ujedno bio pomoćnik ravnatelja, dok je u vladi bivšeg premijera Ive Sanadera bio pomoćnik ministra znanosti i obrazovanja Dragana Primorca.

Ćatić se pak godinama bavio održavanjem poslovnih softvera, no u međuvremenu je tvrtku sa softverima prodao te se odlučio posvetiti nekim drugim poslovima. S bivšim premijerom Sanaderom blisko je surađivao Kovačić, s kojim se poznaje od početka devedesetih, kada su surađivali u Ministarstvu vanjskih poslova. Kao diplomat boravio je u Londonu, radio je i kao državni tajnik, no sa Sanaderovim odlaskom okreće se privatnom biznisu pa s Ratkom Mačekom osniva tvrtku za krizno komuniciranje, ali to je trajalo do 2015. godine, kada se i on okreće drugim poslovima i izazovima te s partnerima osniva kliniku koja danas ima više od 3000 pacijenata.




Da im dobro ide, svjedoče podaci kako su im prihodi u godini osnutka iznosili 14,7 milijuna kuna, a gubitak 1,7 milijuna kuna. Klinika se spominjala u medijima jer se u njoj skrasio i neurokirurg Josip Paladino, a da priča bude do kraja intrigantna, nalazi se u Hoto centru Tomislava Horvatinčića koji je time nastojao revitalizirati poslovno-trgovačke objekte u svojem čuvenom stambenom naselju. Radiochirurgia je inače svoja vrata prvim pacijentima otvorila 2017. godine, a otvorenju je, uz Grabar-Kitarović, nazočio i tadašnji ministar zdravstva Milan Kujundžić, dok je bivša predsjednica bila česta gošća njihovih domjenaka. Dok se bivša predsjednica oporavlja i iščekuje dugotrajne terapije, njezino ime u remetinečkoj ćeliji spominje depresivna i očajna bivša kolegica Josipa Rimac, koja nastoji saprati grijehe sa sebe pa u svoju mrežu povlači sve koji joj padnu na pamet.

Među prvima je tako istražiteljima spomenula aktualnog ministra Tomislava Ćorića, bivšeg ministra Ivana Vrdoljaka, ali i bivšu predsjednicu Grabar-Kitarović, povezujući je sa sumnjivom nabavom oružja od NATO-a preko MORH-a. Navodno je upravo zbog toga predsjednica u kampanji progovarala o korupciji u obavještajnim službama, jer se među djelatnicima VSOA—e govorilo o zalihama kalašnjikova koje su sa sumnjivim papirima iz vojnog skladišta na Trsatu završile u Siriji.

Pršte optužbe




Koga uistinu Rimac za sobom povlači i koliko u svim tim pričama ima istine, trebalo bi pokazati vrijeme, no činjenica je da na aktualnoj političkoj sceni rijetki mirno spavaju. Prošlog su tjedna tako mediji bili puni napisa o ministru Ćoriću, čiju imovinu Rimac dovodi u pitanje, a sam Plenković strahuje tko bi mogao biti idući na njezinu popisu s obzirom na to da je bivša kninska gradonačelnica u probleme uvalila pola administracije bivše vlade. Koji bi bili njezini motivi za spominjanje bivše predsjednice nije poznato, njih dvije bile su u korektnim odnosima. Kako god bilo, nije ugodno ni jednoj ni drugoj dami. Dok jedna čeka izlazak iz Remetinca, drugu čeka oporavak koji bi mogao biti složen.

“Ova je operacija bila nužna, vjerojatno još i ranije. Nije bila riječ samo o bolovima nego i o funkcionalnim i motoričkim smetnjama koje su počele utjecati na moj život. I to ne samo na onaj protokolarni, zbog poteškoća sa stajanjem, gubitka ravnoteže i slično, već i na svakodnevni život. Bilo je već teško potpisati se i općenito pisati rukom, zakopčati dugmad, otvoriti bočicu vode, našminkati se, prinijeti žlicu ustima… Sad slijedi dulji oporavak u kojem se oslanjam na potporu obitelji, prijatelja i svih dobrih ljudi. Svima želim svako dobro, zdravlja i snage, posebno svim djelatnicima u hrvatskom zdravstvu koji daju sve od sebe kako bi nas zaštitili i liječili, napose u ova neobična vremena”, poručila je na društvenim mrežama bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja se bez obzira na sve politikom više ne zamara – čak se nije ni vratila u HDZ.

Ovo je ljeto provela u krugu obitelji i prijatelja, daleko od medija i znatiželjne javnosti, posvetila se kuhanju, čitanju i svojoj novoj, međunarodnoj karijeri.

Autor:Iva Međugorac / 7Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.