Večernjakovci dobili potporu u Saboru, Uprava razočarana zastupnicima

Autor: Miroslav Edvin Habek

Saborska rasprava o štrajku u nekad najmoćnijoj hrvatskoj dnevnoj novini, rasplamsala je rat Uprave i novinara, većine stalno zaposlenih u Večernjaku – zasad, na sreću, samo priopćenjima.

Večernjakovci u štrajku u petak su, napokon, uzbunili i Sabor. Zastupnici SDP-a i čelnik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar zatražili su hitno očitovanje ministra gospodarstva Đure Popijača te njegovo izjašnjavanje štiti li Državni inspektorat Upravu Večernjeg lista jer za vrijeme štrajka tu novinu pišu honorarci u ‘prikrivenom radnom odnosu’ koji nemaju pravo na štrajk. Barem ne ako ne žele riskirati ‘brzi otkaz’, kako tvrde u sindikatu Večernjaka

– Ovaj Sabor više ne može prešućivati kršenje radnih prava, rekao je zastupnik SDP-a Nenad Stazić koji je zatražio da se uz ministra Popijača pojavi i glavni državni inspektor Kruno Kovačević. Prema riječima istaknutog SDP-ovca, pitanje je li Državni inspektorat ne djeluje zbog nesposobnosti ili po nečijem nalogu, a njegove stavove dijeli i Dragutin Lesar, predsjednik Hrvatskih laburista. No, ono što je mnoge začudilo, potpora je i Andrije Hebranga, HDZ-ovca koji se složio sa svojim političkim suparnicima u Saboru te poručio treba li ispitati cijeli slučaj – odnosno je li bilo pogodovanja Upravi Večernjeg lista.

Saborska rasprava o štrajku u nekad najmoćnijoj hrvatskoj dnevnoj novini, rasplamsala je rat Uprave i novinara, većine stalno zaposlenih u Večernjaku – zasad, na sreću, samo priopćenjima.


Večernjakovci u štrajku: Nema predaje!

VIDEO/FOTO: Štrajkaši Večernjeg poniženi, odsječeni od redakcije

‘Državni inspektorat nema razloga za oklijevanje’ u slučaju Večernjeg lista

Kaos u Večernjaku: Uprava gazi štrajkaše i nemilosrdno otpušta honorarce





‘S razočaranjem moramo konstatirati da se radi o još jednom neodgovornom istupu koji se temelji na netočnim i neprovjerenim informacijama. Od saborskih zastupnika za istupe u Saboru u najmanju ruku očekujemo da o svim temama, pa i ovoj, govore temeljem pripreme i prethodne provjere činjenica te dobivanja cjelovitih informacija’, stoji u priopćenju Uprave Večernjeg lista, kako to prenosi Index.hr, te dodaju da u Upravi poručuju da se birači prozvanih saborskih zastupnika ‘zbog ovakvog istupa moraju ozbiljno zabrinuti’ te da većina Večernjakovaca ne štrajka i da štrajkašima i dalje nude veća prava, mnogo veća od onih koja propisuje Zakon o radu. Kako je u međuvremenu stari kolektivni ugovor istekao, tvrde iz Uprave Večernjaka, sada je na snazi Pravilnik o radu.

No, reagirali su i Večernjakovci u štrajku. Sa čak dva priopćenja, prvo je bilo adresirano saborskim zastupnicima.

Tema od velikog društvenog značaja




– Zahvaljujemo vam što ste o problemu štrajka u Večernjem listu progovorili u Saboru. To je doista tema od velikog društvenog značaja jer se kroz naš štrajk oslikava situacija na ukupnom hrvatskom medijskom prostoru. Bez kolektivnih ugovora u medijima nema slobodnog novinarstva a bez slobodnog novinarstva nema istinske demokratizacije hrvatskog društva. Da u Hrvatskoj postoji pravna država, naš bi štrajk bio samo jedno nadmetanje između zaposlenika i poslodavca, kakvo je i predviđeno zakonom, našim i većine europskih država, no sad se vidjelo da u Hrvatskoj novinarski štrajk gotovo da i nije moguć. Poslodavac i dalje može izdavati novine jer se koristi uslugama 100-ak honorarnih suradnika, tzv. RPO-ovaca. Trebali bi to biti slobodni novinari kakvih ima i u ostalim europskim zemljama, no oni su sve samo ne slobodni. Rade u prostoru poslodavca, na sredstvima poslodavca (iako formalno imaju prijavljene urede u svojim stanovima), smiju obavljati istovrsni posao samo za poslodavca (u ovom slučaju za Večernji list), imaju pravo na točno određenu plaću, godišnji odmor, plaćeni dopust, božićnicu… Poslodavac im može otkazati kad god to poželi, piše u priopćenju kojeg potpisuje šef Sindikata Večernjeg lista Anton Filić i u kojem podsjeća da su Večernjakovci već 17. dan u štrajku, a inspekcija rada koja je došla tek 10. dan štrajk s njima uopće nije razgovarala.

Osim toga, u drugom su svom priopćenju Večernjakovci otvorili i novu frontu u ratu s Upravom. Naime, upozoravaju na skriveni rat Uprave koja, navodno potajice, lobira kod zastupnika za poslodavca, a protiv radnika u štrajku. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

– Obavještavamo i upozoravamo javnost i kolege u svim medijima da vanjski kolumnist Večernjeg lista Tihomir Dujmović obilazi državne institucije i pojedine zastupnike lobirajući za poslodavca, a protiv zaposlenih urednika, novinara, grafičara i lektora koji su u zakonitom štrajku. Nadamo se da Dujmović nije svojim postupcima uspio utjecati na pojedince u državnim institucijama te da njegov pohod neće utjecati na bilo koju od tih institucija u obavljanju njihova posla i postupanja prema zakonu.

Ističemo da poslodavac i preko Dujmovića nelegalno krši naše ustavno pravo na štrajk, piše u priopćenju kojeg je potpisao opet Anton Filić, ali sada u ime Štrajkaškog odbora Večernjeg lista.

Autor:Miroslav Edvin Habek
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.