Photo: Igor Soban/PIXSELL

VEĆE PLAĆE ZA HRVATE?! Marićeva porezna reforma krije i svoju mračnu stranu

Autor: Dražen Katalinić

Iako će Plenkovićev kabinet ući u povijest kao prva vlada koja će smanjiti opću stopu PDV-a s maksimalnih 25 na 24 posto, obrtnici, poduzetnici , ekonomski stručnjaci i oporba i nisu previše zadivljeni najavljenim paketom poreznih reformi. Pri tom se svi slažu da smanjenje PDV-a za jedan postotni bod neće donijeti ama baš nikakve efekte na gospodarstvo, a kamoli do pada cijena osim što će, tvrdi predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec, dovesti do dodatnih troškova jer će poslodavci morati prilagođavati poslovne knjige zbog promjene poreza. A stalnim izmjenama poreznih zakona – napominje profesor s Ekonomskog fakulteta i saborski zastupnik stranke Promijenimo Hrvatsku dr. Ivan Lovrinović – opet šaljemo lošu poruku stranim investitorima.

“Porezna presija u Hrvatskoj je dosegla plafon, a najavljena porezna reforma je nastavak stare loše gospodarske politike koja se svela isključivo na poreznu politiku bez da se vodi računa o realnom sektoru ili monetarnoj politici”, poručuje dr. Lovrinović i napominje da su poslodavcima i građanima potrebni konkretniiji koraci poput rasterećenja plaća radnika ili smanjenja trošarina.

“Ako Vlada želi konkretno djelovati , evo, pozivam je neka odmah smanji trošarine na gorivo koje čine čak 55 posto cijene litre goriva u Hrvatsko”, pojašnjava Lovrinović.

Ministar financija Zdrako Marić zasad je oprezan u najavama mogućeg rasterećenja davanja na plaće u vidu smanjenja poreza no dohodak, no Lovrinović sumnja da će do toga doći iz jednostavnog razloga što je taj porez Vlada prepustila lokalnoj upravi, koja se neće tako olako odreći tog prihoda.

“Zato i imamo prevelik broj općina koje postoje samo da bi vladajućim strukturama omogućile ostanak na vlasti na način da u njima dobivaju biračko tijelo i glasove na izborima i teško da će Vlada u cilju rasterećenja plaće smanjiti porez na dohodak jer  njime kao i parafiskalnim nematima financira svoje uhljebe i birokrate”, zaključio je Lovrinović.

Da bi daleko kvalitetniji efekt na gospodarstvo od smanjenja PDV-a imalo smanjenje poreza na dohodak i cijene rada smatraju i u Hrvatskoj obrtničkoj komori.

“Oko 28 posto ljudi radi bez registriranog obrta ili trgovačkog društva i suzbijanjem takvog poslovanja na crno uvelike bi se pomoglo obrtnicima i  malim poduzetnicima, čak bi se otvorio prostor da se ugostiteljima vrati PDV na hranu od 13 posto”, ističe predsjednik Obrtničke komore Dragutin Ranogajec podsjetivši da je velikim hotelskim lancima PDV na hranu i dalje 13 posto, zbog čega im mali obrtnici i poduzetnci jedva mogu konkurirati.

Najavljena porezna reforma tako će imati samo jedan konkretan i ne baš značajan utjecaj na gospodarstvo i to je smanjenje PDV-a od nove godine, tvrde naši sugovornici, dok će ozbiljnije reforme opet izostati.  Ekonomski stručnjaci i obrtnici samo u ovom razgovoru za Dnevno.hr naveli su nekoliko konkretnih rješenja koja bi imala značajan utjecaj na gospodarstvo i plaće radnika, no u najavljenom paketu porezne refrome o tome zasad ništa ili, kako bi rekao ministar financija Zdravko Marić, ‘tome se pristupa oprezno’. Drugim riječima, Vlada očekuje da trošak smanjenja nameta na plaće podnesu poslodavci i poduzetnici o svom trošku po staroj balkanskoj nagodbi : Mi smo vama smanjili PDV, ajd’ sad vi ljudima povećajte plaće! Smanjenje PDV-a,napominju naši sugovornici, stoga neće dovesti ni do većih plaća ni do pada cijena.

Autor:Dražen Katalinić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.