VAŽNO! Djecu ne uvoditi u kuće sedam dana nakon poplava!

Autor: I.Galešić

Ovo su važna upozorenja kojih se morate pridržavati. Djeca ne smiju u kuće sedam dana nakon povlačenja vode! Madrace, jastuke, prekrivače najbolje je baciti.

Kako se ponašati nakon poplava te što smijete, a što ne smijete savjetuju vam liječnici i građevinari. Nije se za igrati. Pridržavajte se uputa.
Pri čišćenju i dezinfekciji prostora koji je poplavljen, koristite zaštitne rukavice, obuću i maske za disanje zbog štetnih mikroorganizama i kemikalija.

Djecu se ne smije uvoditi u kuću najmanje sedam dana nakon povlačenja vode, prvo je upozorenje liječnika, piše Maglaj info. Također, nemojte zagrijavati prostor prije nego dezinficirate zidove jer grijanje ubrzava razvoj štetnih mikroorganizama. Nemojte sušiti zidove grijalicama i sličnim, već dobro provjetrite prostor.

Najbitnije je, upozoravaju stručnjaci, dobro očistiti i dezinficirati kuću, jer razvoj gljivica i plijesni je jedna od najvećih opasnosti nakon poplava kuće. Njima je dovoljno tek 48 sati da se razviju, a opasne su jer izazivaju infekcije, astmu, alergijske reakcije i brojne druge bolesti.
Uklonite tepihe, a najbolje bi bilo da ih bacite jer se u njima razvijaju i najopasniji mikroorganizmi. Odjeću treba odmah oprati i dobro osušiti.

Namještaj od punog drveta se može spasiti, dok onaj od iverice uglavnom ne. Odvojite taj namještaj od mokrog poda aluminijskom folijom koja za razliku od plastične dozvoljava isparavanje vlage. Operite nečistoće sredstvima za čišćenje drveta ili parketa i dobro osušite krpom ili papirnatim ubrusima. Izbjegavajte sredstva na bazi klora jer ćete uništiti površinu drveta.

Krevete i tapacirani namještaj najbolje je baciti. Gotovo ih je nemoguće potpuno očistiti i dezinficirati a poplavljeni tapicirani namještaj je moguć izvor bolesti. Jastuke i prekrivače bacite.
Laminate odmah uklonite. Ako je poplava trajala nekoliko sati, parketi će nabubriti pa je najbolje što prije ih ukloniti da se omogući čišćenje i sušenje podne glazure.
Vrijedne knjige i dokumente treba zamrznuti u zamrzivaču. Smrzavanjem isušujemo vlagu iz papira, listovi se lakše odvajaju i zaustavlja se propadanje tinte na papiru! Knjige i dokumente ostavite u zamrzivaču nekoliko dana do čak nekoliko tjedana.

 

 




Autor:I.Galešić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.