Varaždinke koje su odselile u Dubai i Cork imaju poruku za mlade u domovini

Autor: dnevno.hr

"Nemojte se zakopati u jedno mjesto razglabajući i negodujući o političkim i gospodarskim prilikama. Nije u Hrvatskoj ni najbolje a ni najgore, neka se obrazuju i putuju koliko mogu. Neka ne čekaju da netko ili država nešto napravi za njih dok rade posao koji ne vole", poručila je Dijana

Da naši mladi odlaze raditi u inozemstvo – i to osobito otkako smo ušli u EU – već je dobro poznata činjenica. Svi mi poznajemo nekog iz našeg susjedstva koji je otišao trbuhom za kruhom u neku razvijeniju zemlju. Evarazdin donosi priču dvije Varaždinke koje su otišle na dva prilično različita mjesta – Ivana Kukec u Hrvatima već dobro poznati irski Cork, a Dijana Divjak u glamurozni Dubai. Ivana je završila inženjerstvo okoliša na Geotehničkom fakultetu u Varaždinu, a Dijana veterinu u Zagrebu. Razgovor za evarazdin prenosimo u cijelosti:

Počinjemo razgovor pitanjem zašto su otišle, premda već znamo da je dio odgovora u problemu s nalaženjem posla.

– Otišla sam jer mi u Hrvatskoj jednostavno nije bilo mogućnosti za naći posao. Za “obične poslove” sam prekvalificirana a za poslove u struci nemam iskustva, a nitko nije voljan dati priliku mladima da steknu to iskustvo. – govori Ivana, da bi nadodala kako je jedan od ključnih razloga njezinog odlaska i želja za avanturom.

Dijana ima nešto drugačije objašnjenje:

– Nakon završenog fakulteta, putovala sam po Europi nekoliko mjeseci i kroz to sam iskustvo razvila osjećaj koliko je korisno za osobni razvoj iskusiti život drugdje i upoznati druge kulture tako da nisam trazila posao samo u Hrvatskoj, nego sam u isto vrijeme slala molbe u više zemalja. U Hrvatskoj sam tad konačno i dobila odgovor iz jedne veterinarske stanice da bi mogla kod njih raditi stručno osposobljavanje, no ipak sam se odlučila za posao u Dubaiju, jer tu se mogu financijski samouzdržavati. I mogu završiti stručno usavršavanje u tradicionalnoj kineskoj medicini, vlasnici klinike su otvoreni za razne interese svojih zaposlenika i rado nas podržavaju. Sad radim kao veterinarski akupunkturist za male životinje.

Kako ste se snašle, radite li ono što ste htjele?

– Snašla sam se super, u roku dva tjedna pronašla sam posao, koji iako je plaćen minimalno, s njim se može normalno živjeti. – govori Ivana. Nije našla posao u struci, no prezadovoljna je i onime što sada radi u Trabolgan Holiday Village, omiljenom odredištu za odmor cijelih obitelji.




Dijana, pak, radi u struci. Počela je raditi svega tri tjedna nakon prvog kontakta s poslodavcima.

– Dočekali su me na aerodromu, dali mi privremeni smještaj na nekoliko mjeseci dok se nisam osamostalila. Prije nego sam dosla u Dubai kontaktirala sam neke poznanike koji tu žive već neko vrijeme, pa su mi pomogli svojim savjetima. Ovdje se radi puno, 48 sati tjedno, a vikendom – to jest, petkom i subotom – nešto kraće.

Obje imaju i svoj dosta bogati društveni život, a Dijana je čak nedavno doživjela da statira na snimanju Star Treka – i može ju se na tren vidjeti u jednoj sceni. Bavi se i jahanjem, a nakon ove svoje kratke filmske uloge počinje učiti pomalo i glumu.




Kako ste prihvaćene u novoj sredini?

– Prihvaćena sam super, Irci su stvarno fenomenalni ljudi, pristupačni i ljubazni, Iako ima nekih kojima smetaju stranci, ali takvi su u manjini. – govori očito zadovoljna Ivana.

Dijana daje u suštinu sličan, ali detaljniji prikaz.

– U Dubaiju je velika etnička raznolikost – moji šefovi su Austrijanci, kolege Hrvat, Bosanac, Lebanonci, Filipinci, Indijci, Rumunjka i Šrilančanin. Mnogi ljudi tu dolaze radi posla, sami su i željni upoznavanja. Moj dečko, isto Varaždinac, došao je u Dubai ubrzo nakon mene. Udvoje je puno lakše. – zaključuje Dijana, te nadodaje kako se i Hrvati sve češće međusobno sastaju, praktički na tjednoj bazi.

Planirate li se vratiti u Hrvatsku ili mislite duže ostati tamo?

– Ne planiram se tako brzo vratiti, ovdje mogu napokon živjeti svoj život a ne da živim na grbači roditeljima. – kaže odrješito Ivana.

Dijanini planovi su, međutim, nešto drugačji.

–  Vraćam se početkom sljedeće godine, jer ovdje ne mogu dobiti licencu da radim kao samostalni veterinar. Veselim se povratku, želim prenijeti svoje znanje i iskustvo u našu praksu. Optimistična sam u vezi rada u Hrvatskoj, nadam se da je okolina spremna na alternativne metode liječenja ljubimaca.

Na kraju Dijana ima i poruku mladim Hrvatima.

– Nemojte se zakopati u jedno mjesto razglabajući i negodujući o političkim i gospodarskim prilikama. Nije u Hrvatskoj ni najbolje a ni najgore, neka se obrazuju i putuju koliko mogu. Neka ne čekaju da netko ili država nešto napravi za njih dok rade posao koji ne vole. Treba imati ideje i snove, treba biti hrabar i krenuti ih ostvarivati i biti pozitivan. Nikad nije kasno za obrazovanje, uvijek možemo početi karijeru iz početka, ionako se uči cijeli zivot.

Izvor: evarazdin

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.