Google Maps, screenshot Nova TV, pixabay

Vapaj majke: Lažu o smrti mog sina, a život su nam pretvorili u pakao! Obitelj poginulog Bojana Bešića teroriziraju!

Autor: Marin Vlahović

Priča o Istri, navodno najrazvijenijoj hrvatskoj regiji ima dvije strane. Prva, ona službena istina govori o prekrasnom multikulturalnom otvorenom društvu u kojem svatko može pronaći svoje mjesto pod suncem. Druga strana priče čista je suprotnost slike kojom se Istra promovira kao svojevrsna pozitivna anomalija Hrvatske. Sumnjive smrti političara i stranačkih članova IDS-a, visok broj ovisnika o raznim drogama, brutalni obračuni kriminalnih skupina te podobnost kao osnovni kriterij zapošljavanja čine Istru veoma sličnom ostatku Hrvatske.

Uzaludni Kajinovi vapaji

Posebno zabrinjava praktična autonomija lokalnih vlasti, policije i pravosuđa koji praktički autonomno vladaju Istrom, bez straha od intervencija iz Zagreba. O svemu ovome puno puta govorio je Damir Kajin koji permanentno upozorava medija i javnost na povezanost pojedinih čelnika IDS-a s krajnje suspektnim poslovnim ljudima, ali i konkretnim investicijama i projektima. Prije gotovo dvije godine u pulskom zatvoru stradao je Bojan Bešić. Snimku njegove smrti objavila je emisija „Provjereno“ na Novoj Tv. Na stranici Dnevnik.hr i dalje je moguće pronaći tekst o njegovoj smrti. Iz snimke je vidljivo kako se Bojan gušio u agoniji koja je trajala nekoliko minuta. Za to vrijeme nitko nije intervenirao, iako postoje sigurnosne kamere. Nakon što je ovaj slučaj izazvao veliki interes javnosti, s vremenom je to zanimanje splasnulo, a Bojan je uskoro zaboravljen od sviju, osim od članova svoje obitelji koji i danas traže odgovore.

S njegovim bratom Vedranom Bešićem, razgovarao sam nekoliko puta. Dio kolega poslije je Bojanove smrti o Bojanu pisalo kao o „sitnom kriminalcu“, a jednako su okarakterizirali i njegovog brata Vedrana. Ali, istina je mnogo dublja i kompleksnija. Bešići svakako nisu imali lagan život i ne može se poreći da su braća bili i prijestupnici. Ipak, ne radi se o klasičnim kriminalcima. Vedran Bešić se nakon što mu je brat poginuo, ili bio ubijen (jer i ta verzija nije potpuno odbačena), posvetio borbi protiv sustava. Na društvenim mrežama među pojedincima je koji beskompromisno i hrabro prozivaju imenom i prezimenom, policijske inspektore i pripadnike pulskog kriminalnog miljea za međusobnu suradnju. U stvari, Vedran Bešić je borac za istinu, osoba koja vrlo dobro poznaje istarsku narko- scenu, kao i pravosudni-policijski sustav Istre. Po njegovim tvrdnjama policajci pokrivaju neke dilere droge.

Istra kao narko milje

Prije nekoliko godina MUP je pokrenuo veliku akciju protiv „prljavih policajaca“ u Istri, ali po svim dostupnim informacijama, problem i dalje postoji. Posljednji puta kontaktirali smo s njime prije nekoliko tjedana. Čekali smo da nam se Vedran javi, ali umjesto njega nazvala nas je njegova majka Katarina Bešić, koja nam je ispričala dramatičnu ispovijest o tome što njihova obitelj proživljava u godinama nakon Bojanove pogibije. „Život su nam pretvorili u pakao. Po Vedrana su neki dan došli da ga vode na Prekršajni sud. Bilo je tu šest vozila. Razvaljivali su vrata pa sam ih pustila unutra, a Vedran se zatvorio u svoju sobu i stavio ormar na vrata.

Tada su rekli da će srušiti pregradni zid. Došli su ga privesti zbog fizičkog sukoba koji je imao s pulskim kriminalcima koji su ga napali. Tada ga je policija privela i tukla. Tuku ga kriminalci ali i policajci. Što vam to govori? “ Povezujete li ovo što vam se događa s Bojanovim slučajem i sudskom tužbom koju ste pokrenuli protiv Republike Hrvatske? „Nikakve informacije ne dobivamo od institucija. Ja, kao majka, ne smijem vidjeti ni liječnički karton svog sina. Samo nas lažu o tome što se dogodilo Bojanu. Čuvari se ne pojavljuju na sudu i nikom ništa. S.J se nije pojavio na ročištu a u isto vrijeme je bio u Zagrebu. Još se i slikao za Facebook.




Kasnije ga je Vedran prepoznao kada su ga došli privesti na Prekršajni sud, a službeno je suspendiran. Znači, čovjek koji je optužen za smrt mog sina Bojana, sada privodi i Vedrana. To je užas! Gledajte, mi nemamo nikoga a u Istri su svi s nekime povezani. Da, vjerujem da nas se ovakvim agresivnim mjerama želi uplašiti i natjerati da odustanemo od traženja istine o smrti mog sina”.

Autor:Marin Vlahović
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.