fbpx

Vapaj hrvatskih očeva: ‘Ovo je napad na obitelj! Socijalne službe nagovaraju majke da ne daju djecu očevima!’

Autor: Snježana Vučković

Našu udrugu nedavno je nazvala jedna majka koja je imala dogovor sa svojim bivšim suprugom o ravnopravnom viđanju njihovog zajedničkog djeteta i kazala kako je socijalni radnici nagovaraju da to dijete potpuno preuzme! Većina majki zna važnost zajedničkog odgoja djeteta i to žele, ali takve majke doživljavaju osude, pa čak i prijetnje – iznosi nevjerojatne detalje ove priče Oliver Čanić.

Referendum “U ime obitelji” pokazuje koliko Hrvati vole obitelj, koliko je žele zaštititi i koliko im je stalo do tradicionalnih vrijednosti. Značajan dio očuvanja obitelji su djeca koja trebaju oba roditelja jednako i koja bi na to trebala imati neprikosnoveno pravo.

Ipak, pojedine stavke obiteljskog zakona opasno ugrožavaju sliku idealne, hrvatske obitelji koja bi mogla nastaviti život u takvom ozračju čak i nakon rastave roditelja. Rastava braka, prilikom koje se uzdrmaju temelji sigurnosti obiteljske zajednice, najviše pogađa najnježniju i najmanje krivu populaciju – djecu. Uz svu patnju koju tada prolaze, nailaze i na jedan neprijateljski zakon koji se po svoj prilici neće mijenjati, a riječ je o skrbništvu. Na ozbiljan napad na obitelj i djecu kojoj se oduzima pravo na ravnopravno viđanje obaju roditelja, upozorio nas je predsjednik Udruge za ravnopravno roditeljstvo, Oliver Čanić:

– Udruga za ravnopravno roditeljstvo osnovana je krajem 2009. godine zbog niza problema s kojima se suočavaju naši članovi, djeca i roditelji, u centrima za socijalnu skrb i na sudovima.


Našoj udruzi većinom se javljaju očevi, ali javljaju se i majke, bake, djedovi, tete…. svi oni koji su pogođeni nemogućnošću viđanja vlastitog djeteta ili unuka. Ovo što ću vam reći nije izmišljotina. Zastrašujuć je podatak Državnog zavoda za statistiku za 2011. godinu koji kazuje da su se djeca u 87,2 % slučajeva bez ikakvih kriterija, gotovo automatizmom povjeravala majkama! Naša udruga raspolaže nizom prevedenih znanstvenih radova najeminentijih svjetskih stručnjaka koji se bave mentalnim zdravljem djece i koji ukazuju na važnost oba roditelja, i mame i tate, u djetetovom životu. Ipak, naš zastarjeli, lijeni zakon koji jako dobro zna da ide na štetu djeteta, po tom pitanju ne čini ništa. Možemo, dakle, o očuvanju obitelji, a napose mladih naraštaja, brujiti u nedogled, ali činjenica je da je naš problem ostaje u sjeni ćirilice, referenduma, braka i svega onog što se naveliko aktualizira. Ovo je jedan od grubljih napada na svetinju – djecu koja žele ravnopravno odrastati u društvu mame i tate – kazao je Oliver Čanić.

Predsjednik ove udruge izrazio je zabrinutost jer se u javnoj raspravi o obiteljskom zakonu ovo jako važno pitanje koje treba hitne promjene uopće ne spominje. Kazao je, također, da članovi udruge, a naročito u posljednje vrijeme objavama u pojedinim medijima kako homoseksualni parovi odgajaju zdraviju djecu, te raznoraznim inicijativama koje potiču na razmišljanje o mogućnosti posvajanja djece od homoseksualnih parova, izražavaju veliku zabrinutost.

– Prema svemu sudeći, očevi su stavljeni na marginu. Europske zemlje su taj problem detektirale prije 25 godina i uredile zakon koji ide u korist djece, ali i roditelja. Rastava braka je vrlo neugodan događaj koji nitko ne želi. Ali on je realan i često prolazi u neprijateljskom tonu. Ipak, dosta je i sporazumnih rastava pri čemu su roditelji spremni na jednako viđanje i odgovornost spram djeteta. Ali onda vam se događa nešto nevjerojatno. Iskustva očeva su takva da umjesto da dobiju pomoć i podršku u njihovim nastojanjima da zaštite djetetovo legitimno pravo na oba roditelja i na podjednako vrijeme sa oba roditelja, pojedini centri za socijalnu skrb i sudovi kao da se takmiče u tome koji će više djece odvojiti od očeva i koji će razbiti više obitelji. Našu udrugu nedavno je nazvala jedna majka koja je imala dogovor sa svojim bivšim suprugom o ravnopravnom viđanju njihovog zajedničkog djeteta i kazala kako je socijalni radnici nagovaraju da to dijete potpuno preuzme! Većina majki zna važnost zajedničkog odgoja djeteta i to žele, ali takve majke doživljavaju osude, pa čak i prijetnje – iznosi nevjerojatne detalje ove priče Oliver Čanić.

Saznali smo i da ova udruga, koja je očigledno usamljena u svom problemu, da svaki dan prime barem četiri poziva i da su zaprimili oko 3.000 mailova obespravljenih roditelja po kojima se zakonom, mučki i u potajici, udara na ono najosjetljivije – njihovu vlastitu djecu.

 

 
Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.