fbpx
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

VANĐELIĆ NEMA TAJNI: Predstavio Fond za obnovu pa pokazao imovinsku karticu, otkrio hoće li se kandidirati za gradonačelnika

Autor: Matea Vidić/Hina

Fond za obnovu Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije, predstavio je njegov privremeni ravnatelj Fonda, Damir Vanđelić. Tom prilikom najavio je da će prije idućeg ljeta krenuti radovi na konstrukcijskoj obnovi zgrada, a da mu je Fon prioritet potvrdio je odbacivši nagađanja o kandidaturi za gradonačelnika Zagreba.

“Realno je očekivati da će se krajem proljeća, prvog kvartala početi odvijati stotine projektiranja, raditi istražni radovi, otklanjati određeni objekti, a prije ljeta će početi radovi na konstrukcijskoj obnovi, ovisno o tome je li nešto kulturno dobro i kakva je odluka vlasnika”, rekao je Vanđelić na konferenciji za novinare.

S druge strane, za obnovu Zagreba u planu ima velike novosti. Tako navodi kako će razviti IT alate koji će omogućiti zainteresiranima da pretraživanjem vide troškove Fonda, sve sklopljene ugovore i situacije na objektima, a instalirao bi i dodatne alate kontrole – internu i vanjsku reviziju te samostalnu službu za prevenciju prevara.

Konstituirajuća sjednica Upravnog vijeća Fonda odvit će se u ponedjeljak, 16. studenog, a Vanđelić je istaknuo da paralelno s time rade na financiranju obnove i operativnim tehničkim stvarima, poput izrade informatičkih aplikacija za praćenje e-obnove, pripremu svih tehničkih dokumenata i dokumentacije za javnu nabavu, projektiranje, stručni nadzor, operativne koordinatore i revidente.

Vezano za prioritete obnove, poručio je da građani sami mogu ubrzati obnovu tako da podnesu što kompletniji zahtjev resornom Ministarstvu koje donosi odluku, a Fond provodi. “Fond će provoditi odluke onim redoslijedom kako zahtjevi dolaze u Ministarstvo, a odluke u Fond”, rekao je pa najavio kako se planira javiti na natječaj za stalnog ravnatelja Fonda.
Dodao je također i pravila Fonda za obnovu kada je riječ o višestambenim zgradama, mnoge nemaju etažni elaborat, što će otežavati da se brzo obrade zahtjevi. Onome tko ne želi participirati u obnovi Fond će sjesti sa zalogom na nekretninu.

Vanđelić je istaknuo da škole i bolnice nisu pod ingerencijom Fonda, trebala bi odluka vlasnika da se proširi opseg rada Fonda i škole i bolnice dođu pod njegovu nadležnost.

Prema procjenama volontera i bazi Građevinskog fakulteta, za obnovu je 6500 zgrada. Po njegovoj procjeni, šteti od 42 milijarde kuna treba pridodati još 30 posto, a kvalitetnija procjena bit će kada se napravi elaborat utvrđena stanja i projektna procjena, te procjena troškova neke zgrade.
Sredstva za konstrukcijsku obnovu obiteljskih kuća, poslovnih, stambeno-poslovnih i višestambenih zgrada te gradnju zamjenskih obiteljskih kuća koje su neuporabljive, odnosno privremeno neuporabljive, uključujući i troškove privremene pohrane stvari, osigurat će Republika Hrvatska u državnom proračunu u visini od 60 posto, Grad Zagreb, Krapinsko-zagorska županija i Zagrebačka županija u visini po 20 posto i vlasnici, odnosno suvlasnici nekretnina u visini po 20 posto.

Naposljetku, na istom konferenciji za medije Vanđelić je p0kazao i svoju imovinsku karticu. Okvirna procjena vrijednosti imovine je nešto viša od 19 milijuna kuna.

Ukupan godišnji dohodak od samostalnog i nesamostalnog rada umanjen za porez i prirez za period od 2013. do 2019. iznosi nešto više od 13 milijuna kuna, a sa zbrojem eksternog financiranja iznosi oko 18 milijuna kuna.

Ugovor koji je sklopio za privremenog ravnatelja iznosi 17.000 kuna neto. Stanovi ukupne površine s parkirnim mjestima 271 četvornih metara mu vrijede otprilike četiri milijuna kuna. Jedan stan je u Rovinju, a drugi u Zagrebu.
Nije u sukobu interesa zbog NO Croatia osiguranja Na novinarski upit rekao je kako ne smatra da je u sukobu interesa jer je istovremeno u Nadzornom odboru (NO) osiguravajućeg društva Croatia osiguranja. Najavio je da će 31. prosinca izaći iz NO-a Croatia osiguranja, a zbog ugovornih obaveza to ne može ranije učiniti. Smatra da kao ravnatelj Fonda ne može ništa učiniti da pomogne bilo kojem osiguravajućem društvu.

Rekao je da će iz NO-a izaći prije odluke o natječaju za mandatnog ravnatelja Fonda. Još je uz to predsjednik NO-a Ina d.d. te je predsjednik Savjeta Hanfe.

Autor:Matea Vidić/Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.