fbpx
Foto: EMSC

‘VALOVI POTRESA ZA 12 MINUTA STIGLI U HRVATSKU’: Seizmolog otkrio da su podrhtavanja na Tajvanu zabilježili i naši uređaji

Autor: M.P.

Najmanje je jedna osoba poginula u potresu magnitude 6,8 po Richteru koji je u nedjelju pogodio Tajvan, dan nakon što je otok zatresao nešto slabiji potres.

Po podacima Središnjega meteorološkog ureda nedjeljni potres dogodio se u 14.44 po mjesnom vremenu na dubini od 7 kilometara. Epicentar je bio oko 42,7 kilometara sjeverno od okruga Taitung u istočnom Tajvanu.

Zasad se zna da je poginula jedna osoba, radnik tvornice cementa u okrugu Hualien. Muškarac je umro nakon što ga je poklopio stroj.


Potres zabilježili i uređaji u Hrvatskoj

Potres na južnom Tajvanu su zabilježili i seizmološki uređaji u Hrvatskoj.

“Valovima potresa je trebalo 12 minuta do Hrvatske od mjesta nastanka. Bilo koji jači potres iznad 6. magnitude se može zabilježiti na svakoj kvalitetnoj seizmiološkom instrumentu iako je epicentar daleko”, otkrio je seizmolog Krešimir Kuk za 24 sata te dadao kako je potres zabilježen u Hrvatskoj na više od nekoliko desetaka instrumenata.

Zapis potresa zabilježen je na desetak postaja Seizmološke službe RH – Lobor, Puntijarka, Kalnik do Dugog Otoka i Žirja.

“Sa zapisa je vidljivo da su izraženije oscilacije tla (kod nas) trajale približno do 08:30”, objasnio je Kuk, te dodao kako period oscilacija i njihove amplitude nisu bile takve da su ih mogli osjetiti ljudi, već samo osjetljivi seizmološki instrumenti.

Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.