Valentić za Božić Karamarku sastavio buduću vladu!

Autor: Ivica Stojić/7Dnevno / 26. prosinca 2014.

Okosnicu te vlade, po Valentićevoj zamisli, činili bi Božo Prka, predsjednik Uprave Privredne banke Zagreb, kojem je planirano mjesto ministra financija, Borislav Škegro, koji bi preuzeo gospodarski resor zajedno s bivšom HDZ-ovom ministricom financija Martinom Dalić, koja je nedavno, upravo zbog neslaganja s gospodarskom politikom stranke napustila HDZ. Spomenuti likovi bi tako, kada bi se pitalo Valentića, u budućoj vladi preuzeli sve vitalne funkcije u Ministarstvima financija i gospodarstva. Našlo bi se tamo mjesta i za nekoga iz moćne Todorićeve grupacije

Pred nama su predsjednički izbori koji će biti relevantan pokazatelj u kojem smjeru ide Hrvatska. Tu nužno ne mislimo na lijevi ili desni smjer, ovisno o tome hoće li pobijediti Josipović ili pak HDZ-ova kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović, nego tu prije svega mislimo na postizborno ponašanje pobjednika i poraženih, dostignutu razinu demokracije i spremnost svih stranaka i političara na civilizirani dijalog, prije svega, kada su u pitanju nacionalni interesi zemlje.

S obzirom na činjenicu da se većina građana, ako je suditi po brojnim anketama, u dobroj mjeri zasitila aktualnom vlašću, jer smatraju da Kukuriku koalicija nije ispunila svoja, na početku mandata data obećanja, te da se svakoga dana u svakom pogledu sve više kompromitira svojim nečinjenjem pogotovo kada je u pitanju gospodarski oporavak zemlje, oči su uprte u oporbenu koaliciju predvođenu najjačom hrvatskom strankom, HDZ-om. Mnogi se pritom pitaju, je li HDZ dovoljno sazrio preuzeti vlast na nacionalnoj razini, ali ne na način na koji je to uradila Kukuriku koalicija, nego se spremno uhvatiti u koštac s nagomilanim problemima i hrabro ih rješavati na dobrobit svih hrvatskih građana? To, dakako, prije svega ovisi o visini dostignute zrelosti unutar same stranke, te koliko je svaki pojedinac u njoj, pogotovo u samom vodstvu HDZ-a, naučio lekciju na nekim ranijim slučajevima.

Što je Valentiću milo, to mu se i snilo

Danas pak, godinu dana prije parlamentarnih izbora, oko predsjednika HDZ-a i najvjerojatnije budućeg premijera Tomislava Karamarka, počela se okupljati i ekipa bivših istrošenih političara, propalih tajkuna, koji vide šansu za svoj veliki povratak na političku scenu.

Među njima najagilniji je bivši premijer i propali poduzetnik Nikica Valentić, kojeg su tehnomenadžerski krugovi čak predlagali za predsjedničkog kandidata te stranke. Bilo je i onih koji su pokušali savjetovati Karamarku, da mjesto premijera, nakon izborne pobjede, prepusti upravo Valentiću, za kojeg drže da je bio najuspješniji predsjednik Vlade u Tuđmanovo doba. Kada im to nije pošlo za rukom, Valentića pokušavaju inaugurirati kao svojevrsnog Karamarkova glavnog mentora za gospodarska pitanja. U tom kontekstu su Valentić i tehno menadžerska grupacija na čelu s Franjom Gregurićem, ovih dana (po principu – što je babi milo, to joj se i snilo), kao božićni dar Karamarku, počeli sastavljati buduću HDZ-ovu vladu koja bi u narednom mandatu trebala Hrvatsku izvući iz gospodarskog gliba.

Okosnicu te vlade, po Valentićevoj zamisli činili bi Božo Prka, predsjednik Uprave Privredne banke Zagreb, Borislav Škegro, koji bi pak sa sobom povukao i bivšu HDZ-ovu ministricu financija, Martinu Dalić koja je nedavno, upravo zbog neslaganja s gospodarskom politikom stranke, napustila HDZ.

Nije Karamarko s Marsa pao




Spomenuti likovi bi tako, kada bi Valentić odlučivao, u budućoj vladi preuzeli sve vitalne funkcije u Ministarstvu financija i gospodarstva. Našlo bi se tamo mjesta i za nekoga iz moćne Todorićeve grupacije. No, da apsurd bude veći, ti “menadžerski krugovi” koji se pokušavaju približiti Karamarku, u optjecaj puštaju priču da će oni zamoliti Božu Prku da prihvati izazov i postane budući – ministar financija.

Kao da je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko s Marsa pao i kao da pred sobom nema čitavu jednu armiju sposobnih i probitačnih menadžera i poduzetnika koji bi ogrezlog, prepariranog i korumpiranog čelnika PBZ-a, strpali u mali džep po poštenju, znanju i stručnosti. Pogotovo kada se ima na umu da HDZ već izvjesno vrijeme surađuje s uglednim njemačkim Ekonomskim institutom IFO. Podsjetimo, s tim Institutom je Zaklada hrvatskog državnog zavjeta (ZHDZ) potpisala ugovor o suradnji na međunarodnom projektu pod nazivom “Kratkoročni i dugoročni uvjeti za jačanje održivog razvoja i zapošljavanja u Hrvatskoj”! Predsjednik HDZ-a, Tomislav Karamarko najavio je da će stranka taj projekt ugraditi u svoj program gospodarskog oporavka Hrvatske.

“Ne treba naglašavati koliko je taj projekt važan, s obzirom na tešku gospodarsko-socijalnu situaciju u Hrvatskoj, posebno što ni Vlada ni predsjednik Republike ništa konkretno ne poduzimaju u smjeru zaustavljanja negativnih trendova, te pokretanja rasta i razvoja”, rekao je tom prigodom Karamarko. Inače, minhenski Institut IFO, osnovan 1949., jedan je od najuglednijih ekonomskih instituta u svijetu. Vodi ga ugledni ekonomski stručnjak Hans-Werner Sinn, koji je član Savjetodavnog vijeća Ministarstva gospodarstva SR Njemačke, Bavarske akademije znanosti, Njemačke akademije znanosti Leopoldine, Europske akademije znanosti i umjetnosti i dr.




Škegro, Prka i Valentić – za političku ropotarnicu

Sigurno je da se Karamarko ne bi kockao ni s ugledom svoje stranke, a pogotovo ne s ugledom jednog od najprestižnijih ekonomskih instituta u svijetu, pa da u buduću vladu trpa iskompromitirane i potrošene političare, bankare i posrnule tajkune, ukratko sve one kojima je već odavno rezervirano mjesto u političkoj ropotarnici.

A koliko je Valentić dobar poduzetnik, potvrđuju i sve njegove firme u stečaju. Podsjetimo i da je njegov favorit Božo Prka, dok je obnašao funkciju ministra financija u Tuđmanovo doba, dokapitalizirao Privrednu banku Zagreb s 2 milijarde i 300 tisuća maraka, a onda tako dokapitaliziranu banku prodao Talijanima za 640 milijuna maraka!? Potom je ostao na vlasti u toj banci narednih 20 godina. Radi li se tu o sukobu interesa, ali i o klasičnom ratnom profiterstvu, pitanje je na koje bi odgovor trebale dati nadležne institucije.

No, najveći problem novoj vladi i gospodarskoj strategiji koju će provoditi HDZ u suradnji s njemačkim institutom, mogao bi biti koncern Agrokor, koji je inače uspješno proveo transakciju spajanja s Merkatorom. Međutim, gospodarska klima i drastičan pad potrošnje mogli bi i Agrokor baciti na koljena ukoliko se sljedeće godine ne uspije spojiti s nekim od svjetskih lanaca. Pritom i tajkunima, napokon, mora biti jasno da je s državnim poticajima gotovo, jer ih više neće moći davati niti jedna naredna vlada. Naime, svaka buduća vlada morat će gurati u orbitu one koji su uspješni, koji izvoze, jer je svima jasno da nerealni tečaj kune koji je kod nas na snazi, samo pogoduje uspješnim uvoznicima, među kojima se izdvajaju upravo Ivica Todorić i Emil Tedeschi.

Neće cijela država raditi samo za dvojicu tajkuna

Jasno je kao dan da je nerealan tečaj kune doveo ekonomiju do sloma, te više neme rasprave oko toga da je upravo to uzrok kraha proizvodne ekonomije, te neotplativosti vanjskog i unutarnjeg duga. Taj model u sebi ima ugrađene destruktivne mehanizme i ukoliko ne dođe do slabljenja kune, naša agonija će se nastaviti pa i produbiti. Tako više nije pitanje – hoće li doći do pada kupovne moći, što je jasno kao dan jer se na dug više ne može živjeti – pitanje je samo, hoće li doći do klasične devalvacije s ukidanjem valutne klauzule ili interne devalvacije s nastavkom politike kvazi fiksnog tečaja?

Ovako ispada da cijela država radi samo za dvojicu moćnih tajkuna – Ivicu Todorića i Emila Tedeschog. Izvoznicima se ionako ne bi ništa dogodilo kada bi tečaj kune dostigao realnu razinu, jer bi tek tada razlikom u tečaju mogli servisirati sve svoje obveze. Sada pak, za razliku od njih, uvoznici tu razliku u tečaju ostavljaju na računima Kajmanskih otočja ili u bankama u švicarskom Zugu. Dakle, pred predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom su veliki izazovi i velike obveze. Jer, za buduću HDZ-ovu vladu je najbitnije provesti reforme u suradnji s njemačkim Institutom.

S tim u svezi Karamarko mora biti jači od granita i već sada od sebe odbiti brojne posrnule i propale političare i tajkune iz prošlih HDZ-ovih vremena, jer je već evidentno da se HDZ-u primaknuo takav čitav jedan korpus. Oni, pak, čekajući HDZ-ov povratak na vlast, čekaju i svojih novih pet minuta za realizaciju bolesnih ambicija i osobno bogaćenje na račun državne blagajne.

Među te posrnule tajkune i političare svakako spada i bivši premijer Nikica Valentić, kojeg neki u stranci već zlurado nazivaju – “premijerom u sjeni”, jer preko leđa nove stranačke garniture pokušava provesti neostvarene ambicije vječne tehnomenadžerske struje HDZ-a, za koju se opravdano sumnja da je financijski poharala Lijepu našu, dok je uporedo gradila svoja nepregledna tajkunska carstva. Pobjednički HDZ mu to ne smije dopustiti!

Autor:Ivica Stojić/7Dnevno / 26. prosinca 2014.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.