Sanjin Strukic/PIXSELL

VAKULA UPOZORIO NA MOGUĆE POPLAVE: Otkrio nam i kakvo nas vrijeme očekuje za vikend i sljedeći tjedan

Autor: Dnevno

Pred nama je nova promjena vremena, što je i uobičajeno za ovogodišnji srpanj. Najavio je to u HRT-ovoj prognozi meteorolog Zoran Vakula.

“Za razliku od ekstremnog vremena proteklih dana, temperatura zraka sljedećih će tjedan dana biti oko prosječne za drugi dio srpnja, u većini unutrašnjosti čak i malo niža”, rekao je Vakula.

Niže temperature koje nas očekuju od petka će biti popraćene promjenom vremena koja će većini Hrvatske donijeti kišu, grmljavinu te ponegdje i tuču.

Stižu obilni pljuskovi

I dok će oni na južnom i srednjem Jadranu i u petak imati suho, pretežno sunčano pa i vruće vrijeme, sjevernije će biti znatno oblačnije i nestabilnije, uz pljuskove i grmljavinu, koji će još češći i žešći biti za vikend, osobito u subotu. Od petka navečer mjestimična ograničenja u prometu na Jadranu, posebice sjevernom, stvarat će i olujni udari bure i tramontane.

Podjednako razmjerno toplo za sredinu srpnja, ali ne i vruće, bit će i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će osjećaj sparine ublažavati slab do umjeren sjeveroistočni i sjeverni vjetar. Kiša će biti rjeđa nego na istoku. Štoviše, do večeri će pljuskovi i grmljavina u većini mjesta i izostati.

Od petka do nedjelje, ponegdje i u ponedjeljak atmosfera će biti nestabilna i to zbog približavanja visinskog vrtloga vlažnog zraka koji je ovoga tjedna snažno pogodio zapadnu Europu.

Obilni pljuskovi najprije se očekuju u Slavoniji, Baranji i Srijemu u poslijepodnevnim satima, s najvišim temperaturama do 29 Celzijevih stupnjeva. U ostatku Hrvatske može se očekivati umjeren vjetar, no većinom neće padati kiša.




Kakav nas vikend očekuje?

U subotu te u nastavku vikenda će i na Jadranu biti nestabilno, a na mjestima će puhati i olujna bura i tramontana, dok se na kopnu očekuju olujna nevremena te bujične poplave. I na Jadranu sljedećih dana nestabilno, većinom ponajviše u subotu, pri čemu, osim na neverine, za vikend valja upozoriti i na često jaku, na udare i olujnu buru i tramontanu na sjevernom dijelu, a povremena ograničenja u prometu moguća su i južnije.

Već početkom novoga tjedna opet mirnije, stabilnije i toplije, u većini unutrašnjosti bez brige zbog vrućine.

Temperatura zraka nakon rekordnih vrijednosti, sljedećih će tjedan dana biti oko prosječne za drugi dio srpnja, u većini unutrašnjosti čak i malo niža.




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.