Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Vakula je najavio da stiže nova promjena vremena: Ove osobe će biti posebno pogođene!

Autor: Dnevno

U naše krajeve stiže nova promjena vremena koja će se tijekom četvrtka primijetiti po jačanju jugozapadnjaka i juga, padu tlaka zraka te gomilanju oblaka iz kojih mjestimice već može pasti i malo kiše, a i po promjeni raspoloženja, razdražljivosti i nesanici kod meteoropata, prognozira Zoran Vakula u novoj prognozi za HRT.

Uvod je to u novo prilično promjenjivo razdoblje, koje će potrajati i početkom novoga tjedna. Osim povremene kiše, opet češće i obilnije na Jadranu i područjima uz njega, bit će i razmjerno vjetrovito, uz često umjeren, gdjekad i jak, na Jadranu i jači jugozapadni i južni vjetar te osobito jugo. Uz sve to, nakon prolaznog osvježenja prošlih dana – sljedećih će temperatura zraka ponovno biti barem oko prosječne za doba godine, većinom čak i viša, posebice u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj. Stoga će i početak listopada, kao i ovogodišnji rujan – jedan od toplijih u povijesti mjerenja – pridonijeti ostvarenju i prošlih i aktualnih dugoročnih prognoza za jesen i posljednju četvrtinu ove iznadprosječno tople godine.

Još poneku meteorološku zanimljivost, kao i u srijedu poslijepodne aktualnu detaljnu prognozu po područjima, za HRT je pripremila dr. sc. Tanja Renko iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a.

U četvrtak će u istočnoj Hrvatskoj biti umjereno oblačno, prijepodne ponegdje i oblačnije, a većinom će u Podunavlju pasti i malo kiše. Slab i umjeren sjeverozapadni vjetar okrenut će poslijepodne na južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka između 10 i 13°C, a najviša dnevna od 17°C u oblačnijem Podunavlju do 20°C u zapadnim predjelima.

U središnjoj Hrvatskoj djelomice sunčano s promjenljivom naoblakom, a ujutro ponegdje i maglom. Prijepodne će proteći uz slab vjetar, dok će popodne zapuhati jugozapadnjak. Najviša dnevna temperatura podjednaka kao u srijedu, pa i malo viša.

Na zapadu će se oblaci tijekom dana sve više skupljati kako bude puhao jugozapadnjak, zatim i jugo, pa će sunčanih razdoblja posvuda biti više prijepodne. Mjestimice će pasti i malo kiše, vjerojatnije popodne i navečer, a ujutro će po gorskim kotlinama biti i magle. Jutro u gorju i unutrašnjosti Istre svježe, uz temperaturu zraka od 4 do 7°C. Duž obale i na otocima sjevernog Jadrana od 10 do 15°C, a dnevna između 17 i 22°C.

Na srednjem i južnom Jadranu te u unutrašnjosti Dalmacije barem djelomice sunčano, no uz gorje će se skupljati oblaci. Mjestimice će pasti i poneka kap kiše. Vjetar još uglavnom slab, uz obalu ujutro većinom burin, sredinom dana jugozapadnjak, a prema večeri sve češće jugo. More će biti mirno ili malo valovito. Dnevna temperatura od 20 do 23°C.




“Već u petak će na Jadranu biti i oblačnije i vjetrovitije, uz češću kišu. Puhat će jako i vrlo jako jugo koje će u subotu jačati mjestimice na olujno. U subotu će lokalno biti i izraženijih pljuskova, a zatim će nedjelja duž većeg dijela obale ipak biti manje kišovita i manje vjetrovita.

U kontinentalnom području će u petak povremene kiše biti uglavnom u gorju te u unutrašnjosti Dalmacije, gdje će biti i vjetrovitije. Subota posvuda vrlo vjetrovita, a bit će i česta kiša, ponegdje i obilna. Nedjelja će većini predjela donijeti predah od kiše”, prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.