Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Uživo: Plenković se usplahirio zbog konkurencije! Je li ovime ušutkao Kovača?

Autor:

Hrvatski sabor danas će na izvanrednoj sjednici glasovati o sedam novih ministara i dva potpredsjednika u hrvatskoj Vladi. Tijekom prijepodneva održat će se sjednice sedam matičnih saborskih odbora na kojima će premijer Andrej Plenković predstaviti kandidate za nove članove svoga kabineta, pa će se na odborima raspravljati o budućim ministrima dok će se na plenarnoj sjednici, koja je zakazana za 17 sati, o njima samo glasati.

08:30 Odmah ujutro Andrej Plenković stigao je s ministrima u Hrvatski sabor na Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav, gdje će se raspravljati o iskazivanju povjerenja Davoru Božinoviću i Zdravku Mariću za obavljanje dužnosti potpredsjednika Vlade te Ivanu Malenici za obavljanje dužnosti ministra uprave. Novinarima je premijer rekao da je vladajuća većina stabilna. Na pitanje kako misli pomiriti nezadovoljnike u stranci koji su nezadovoljni odlaskom ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, odgovorio je kako je Đakić jučer rekao da je nesretan što Tolušić odlazi, ali i da će svejedno podržati nove ministre i ministricu Vesnu Bedeković.

09:00 Nakon sastanka u Klubu HDZ-a, premijer Plenković je vrlo kratko rekao novinarima kako su HDZ-ovci i parlamentarna većina zadovoljni s novim ministrima.

09:42 Na početku Odbora za Ustav, okupljenima se obratio Željko Reiner: “Znam da molim uzalud. Molim da vodimo računa da su Božinović i Marić ministri i da mi sada na ovom Odboru nećemo procijeniti kakvi će oni biti ministri. Mi procjenjujemo kakvi će oni biti predsjednici Vlade. Nemam iluzije da kolege iz oporbe neće ići u druge vode”.

09:53 Peđa Grbin uputio je pitanje HDZ-ovcima: “Pažljivo sam slušao predsjednika Vlade i čekao sam da čujem hoće li reći zašto smo danas uopće ovdje. Hoće li reći zbog čega su gospoda koja si dosad obnašali dužnost otišli iz Vlade” te dodao: “”Raspravu o Malenici i Mariću ne bi provodili da se nisu dogodile afere, da Kuščević nije izvlačio novac i da nije sustavno kršio zakon. To je činjenica koja za Plenkovića ne postoji. Malenica će svoju dužnost obnašati pod teretom”.

09: 57 Ministra Božinovića koji će biti zadužen za ljudska prava pitao je misli li da je u redu “push back” i primjena nasilja na granici, je li u redu nepoštivanje odluke Ustavnog suda, posebno oko Vukovara te je li u redu da premijerov savjetnik Robert Kopal ima pristup povlaštenim podatcima.

10:00 “Neću dopustiti da meni i mojoj Vladi, ni HDZ-u lijepite etiketu korupcije”, rekao je Premijer dodavši da mu je jasno da neki mrze Vladu i pogledao prema oporbi, pa je Mostov Miro Bulj poručio “samo ljubav, ništa mržnja”. Plenković je prvo rekao kako je u rekonstrukciju išao da Vlada nastavi s radom neopterećena negativnim konotacijama, ali da sam ne želi govoriti je li netko od ministara kriv za afere koje im se pripisuju.

10:19 HRAST-ov Hrvoje Zekanović kazao je Plenkoviću i HDZ-u da su izigrali Sabor jer mijenjaju pola Vlade, a nemaju saborsku raspravili o tome. Novi potpredsjednik Vlade Božinović odgovorio je Grbinu kako Hrvatska policija provodi zaštitu hrvatske granice u skladu s nacionalnim zakonima i schengenskim zakonodavstvom.

10:23 “O postupanju ste se mogli informirati iz službenih izvora Vlade i policije, i od nas niste mogli čuti termin “push back”, odbijam da postoji takva praksa iako se bavimo ilegalnim migracijama”, kaže i dodaje da je sve veći pritisak na granice od migranata koji više ne dolaze iz ratnih područja. Ako bude pritužbi na postupanje, koje, tvrdi, uglavnom dolaze od stane ilegalnih migranata koji su po 20-ak puta pokušavali ući u Hrvatsku, nadležne službe ih istraže. Tek u nekoliko slučajeva, dodaje, su se optužbe potvrdile i ti policajci su bili sankcionirani.

10:27 “Premijer mora otići s Odbora za Ustav”, rekao je Reiner dodajući da premijer mora ići dalje na Odbore gdje će predstaviti ministre. Podolnjak je rekao da premijer ne može otići. Nastala je prepirka između Reinera i Podolnjaka. “Ne može predsjednik Vlade napustiti sjednicu. Niste otvorili raspravu o Mariću i Malenici”, rekao je Podolnjak. “Vi morate dopustiti da svaki član Odbora pita premijera”, rekao je. Reiner mu je rekao: “Zašto niste postavili pitanje?”. Premijer se ispričao i otišao na druge Odbore. Podolnjak je još malo negodovao, a sjednica je nastavljena. “Mi smo uviđavni i nismo vas htjeli ovdje držati nekoliko dana”, rekao je premijer na odlasku.

10:30 – Premijer Plenković je otišao na Odbor za poljoprivredu gdje će predstaviti kandidatkinju za obavljanje dužnosti ministrice poljoprivrede Mariju Vučković

11:07 Na sjednici Odbora za Ustav SDSS-ov Milorad Pupovac rekao je da će kao član vladajuće većine podržati predložene kandidate za nove ministre i potpredsjednike Vlade, Što se tiče migranata, Pupovac je poručio je kako treba naći balans između kontrole granica i postupanja policije.

11:36 – Premijer Plenković na Odboru za regionalni razvoj i EU fondove predstavlja Marka Pavića kandidata za dužnost ministra EU fondova

11:52 – “Trudila sam se govoriti istinu. Bilo je kritika. Takav način razgovora znači da smo napravili značajan iskorak”, kazala je Vučković nakon završetka Odbora za poljoprivredu Na pitanje hoće li imati probleme s ‘agrarnom bandom’ i je li je ministar Tolušić upozorio nije željela konkretno odgovoriti. “Uvijek može biti sukoba, nastojat ćemo raditi jasno, zakonito, učinkovito”, kazala je. “Ja sam od svoga ministra Tomislava Tolušića dobila sve ono što mi je potrebno za obavljati posao. Davao mi je savjete”, kazala je.

11:57 – SDP-ov Gordan Maras je htio postaviti pitanje na Odboru za poljoprivredu Plenkoviću, no premijer je morao otići na idući Odbor. Panenić ga je odbio pa je Maras napustio dvoranu

12:00 – Na Odboru za regionalni razvoj i fondova EU premijer predstavlja novog resornog ministra Marka Pavića, bivšeg ministra rada i mirovinskog sustava. – Ima značajno iskustvo u povlačenju fondova EU, kako kao ministar, tako i kao angažirani mladi stručnjak koji je vodio procese vezane uz EU fondove. Osobno ga poznam, znam njegove ljudske i profesionalne kvalitete, uvjeren sam da će znati pronalaziti rješenja za ova resor – kazao je dodavši da je plan da do kraja godine dođemo do 80 posto konzumiranja europske financijske omotnice za Hrvatsku, a iduće godine do punog konzumiranja europskog novca. Jedna od bitnih tema, kaže, jest novi okvir statističke podjele Hrvatske koja uvazava sve krajeve zemlje na najprimjereniji način. Posebno je naglasio kako očekuje daljnje aktivnosti po pitanju Projekta Slavonija. Marko Pavić je rekao da će se sav uspješan posao koji se radio u ministarstvu koje preuzima nastaviti. Pohvalio se svojim dosadašnjim radom po pitanju povlačenja EU sredstava, ali i najavio kako će osigurati kontinuitet ugovaranja i korištenja EU sredstava, zatim novo financijsko razdoblje i završetan Nacionalne razvojne strategije do 2030. godine. SDP-ov Damir Mateljan pitao je koji su kriteriji zašto je Pavićeva prethodnica Gabrijela Žalac morala otići, zbog afera ili nesposobnosti. – Gospodinu Paviću, smatrate li da se posao od 13 milijuna kuna može implementirati za 30 dana – zanimalo ga je, referirajući se na posljednju priču koja je pratila Žalac i davanje posla vrijednog 13 milijuna kuna firmi s jednim zaposlenim. Plenković je odgovorio kako je već jasno precizirao razloge za rekonstrukciju.

12:22 –  Zaiskrilo je između SDP-ovog Gordana Marasa i premijera Andreja Plenkovića.  Plenković je odgovorio kako je već jasno precizirao razloge za rekonstrukciju, ali nije detaljnije govorio o Žalac, pa je SDP-ov Branko Grčić inzistirao da doznaju razlog za odlazak baš Gabrijele Žalac. “Mi ne možemo ostati slijepi i gluhi na napise istraživačkih novinara, mi ne tvrdimo ništa, ali želimo da ovo bude prekretnica, čisti početak za Vladu i zato vas podržavam u ovoj rekonstrukciji. Posebno sam osjetiljiv na svoje bivše ministarstvo, treba im lider koji će imati jasne kriterije upravljanja tom institucijom”, rekao je Grčić. SDP-ov Gordan Maras osvrnuo se na premijerovu izjavu kako neće dopustiti da se njegovu Vladu etiketira kao korumpiranu. “Ovo je najkorumpiranija Vlada od početka ’90-ih, nije opozicija parkirala Mercedes u dvorište Žalac ni nakrcala imovinom Kuščevića i Marića, ili ušla u deal s franjevcima. Kako onda imate obraza ovo reći, a vi i vaši ministri ste pvu vladu napravili najkorumpiranijom. Temeljem čega tražite čisti početak”, zanimalo je Marasa koji obilazi sve odbore, a posebno se naljutio kad mu nisu dali da se javi na Odboru za poljoprivredu. Podsjetio je i na 750 tisuća prikupljenih potpisa za referendum protiv mirovinske reforme, odnosno, kako tvrdi, protiv Pavića koji je sad nagrađen.

“Maras kao ‘stalker’ koji me slijedi po odborima, čestitam mu na brzini trčanja za mnom po odborima”, rekao je Plenković dok je Maras vikao kako je sramotno vrijeđanje zastupnika. “Bez argumenata napada mene i vladu, a kad mu se odgovori, plače. Vi očito ne trpite kritiku, malo ste mi netolerantni. Ne da ste me uvrijedili, nego ste me smrtno uvrijedili kad kažete da sam korumpiran, a ovo što ste vi stocker, to je drugo. Ako želite, plačite, ne samo da ste bezobrazni i upadate u riječ, nego ne znate ništa”, govorio mu je Plenković komentirajući Marasu da je izgubio na izborima. Bez ozbiljnih optužbi za korupciju, dodaje, njemu neće predstavljati preporeku nikakav medijski kontekst da radi u korist građana. “Za razliku od vaše vlade i demagogije koju govorite, doveli ste u zabludu javnost i birače da je HDZ pomaknuo dob za umirovljenje na 67 godina, iako ste vi to napravili. Mi smo odlučili da mirovinski sustav bude fiskalno održiv i zato smo malo pomaknuli rok koji ste vi uveli”, objasnio je Plenković. “Plačljivko je sad napustio Odbor”, rekao je Plenković na kraju.

12:58 – Nakon okršaja s premijerom Plenković, Maras se oglasio na Facebooku. “Jedva čekam da bahatlija dođe na Odbor kojim ja predsjedam u 16.00 neka pripremi odgovore na jednostavno pitanje. Zašto je smijenio ministre optužene za korupciju koje je do jučer podržavao?”, napisao je.  “Bahatlija vrijeđa i ne odgovara na pitanja o korupciji. Katastrofa je kakvog premijera ima Republika Hrvatska!”, napisao je Maras.

13:52 – Plenković na Odboru za europske poslove i vanjsku politiku predstavlja Gordana Grlića Radmana, kandidata za obavljanje dužnosti ministra vanjskih i europskih poslova.

13:40 – “Za pobjedu HDZ-a na idućim izborima potrebna je rekonstrukcija stranke”, izjavio je predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku Miro Kovač. Vrlo brzo je stigao odgovor od premijera Plenkovića:”Treba najprije Vladu rekonstruirati, a HDZ konsolidirati. Vidjet ćemo tko će biti glavni u toj igri.”

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

13.43  –  Plenković uzvratio Kovaču:” Prvo treba Vladu rekonstruirati, a HDZ treba konsolidirati, vidjet ćemo tko će biti glavni u toj igri.”

 

Autor:
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.