POLICIJA OPKOLILA HOTEL PORIN! Izbjeglice krenule pješke prema Sloveniji

Autor: J. Jakšić / Z. Kasapić / M. Marić

Azilanti koji su upućeni u Kutinu zbog dolaska izbjeglica negoduju zbog nastale situacije pitajući se kakav je to zakon koji ih prvo prihvaća, a zatim tjera.

Prve izbjeglice u četvrtak su počele pristizati u Prihvatilište za tražitelje azila u zagrebačkim Dugavama. Do sada je stigao jedan autobus Zagrebačkog električnog tramvaja (ZET), a očekuje se da će tijekom dana u Prihvatilište pristizati nove izbjeglice ovisno o prihvatnom kapacitetu tog objekta. Azilanti koji su u Dugavama smješteni već neko vrijeme primorani su potražiti smještaj na nekoj drugoj lokaciji.

 

U 18 sati  iz hotela Porin puštene su izbjeglice koje traže put za Sloveniju i Njemačku. Petstotinjak izbjeglica koji su tijekom noći i jutra stigli u hotel Porin jasno žele vlastima dati do znanja da u Hrvatskoj ne žele ostati.

Stotinjak njih u kasnim popodnevnim satima međunarodnim vlakom krenuli su iz Beograda prema Ljubljani. Radi se o ljudima koji su danas bili evidentirani u hotelu Porin. Nakon što ih je policija pustila, kupili su željezničke karte i ukrcali se na vlak. Nadaju se kako će ih slovenska policija pustiti da prijeđu hrvatsko-slovensku granicu.

Marko Lukunic/PIXSELL
Marko Lukunic/PIXSELL

Među izbjeglicama u prijepodnevnim trenutcima je zavladao potpuni kaos budući da su im nakon legitimacije podijeljeni dokumenti s kojima se moraju javiti u paviljon broj 1 na Zagrebačkom velesajmu gdje će biti organiziran privremeni smještaj. RTL javlja kako se na zagrebačkom Velesajmu očekuju oko 20, 20 i 30 sati.

dnevno.hr
dnevno.hr

Skupina legitimiranih  i izrazito pristupačnih Sirijaca kazala nam je da putuje već tri tjedna te kako se u Hrvatskoj ne žele zadržavati, cilj im je prvenstveno Italija ili Njemačka. U razgovoru s našim novinarkama otkrili su da čekaju da druga skupina izađe iz hotela, a zatim će se svi uputiti autobusima dalje.

Dio izbjeglica koji je legitimiran pušten je iz hotela Porin, dok je interventne policije u Dugavama sve više. Situacije je trenutno nešto mirnija, a azilante se više ne može vidjeti na prozorima hotela. Doznajemo da je dio građana privatnim prijevozom odlučio pomoći izbjeglicama i organizirati im prijevoz prema Sloveniji.
Razgovarali smo s azilantom iz Sirije koji nam je prijateljskim tonom kazao kako je njegova jedina želja stići do željno iščekivane Njemačke, te da mu nije važno gdje se trenutno nalazi. Mladić je novinarima pokazao svoju osobnu  iskaznicu i opovrgnuo tvrdnje kako izbjeglice ne dolaze iz Sirij dodavši kako mu legitimiranje ne predstavlja problem.

Oko 13.10 iz hotela je istrčao azilant gol do pasa vičući:“Sve ću da vas pobijem!” i bacio kamen prema novinarima. Kamen je pogodio snimatelje Mreže TV i HTV-a. Azilant je svladan, a interventni policajci odveli su ga u hotel.

Izbjeglice koje su stigle u hotel Porin novinarima poručuju da odlaze jer su nepoželjni, bacaju namještaj, krevete i metalne konstrukcije kroz prozor, te uzvikuju “Sloboda, sloboda”. Također, bacaju WC papire i šalju jasne poruke da svoj put namjeravaju nastaviti te da u Hrvatskoj ne žele ostati, a spominju i Angelu Merkel.
Djelatnici hotela našim su novinarkama poručili da se izbjeglice ponašaju izrazito neugodno. Istodobno, u Dugave pristiže sve veći broj pripadnika interventne policije.

Azilanti koji su upućeni u Kutinu zbog dolaska izbjeglica negoduju zbog nastale situacije pitajući se kakav je to zakon koji ih prvo prihvaća, a zatim tjera. U Dugavama su se, kažu, potpuno integrirali, a za odlazak nemaju niti dovoljno novca. Mjesečno dobivaju tek oko 1000 kuna.

Azilanti naglašavaju kako je pogrešno mišljenje da većina izbjeglica dolazi iz Sirije. Najveći dio njih pristiže iz Maroka, Alžira, Afganistana i okolnih zemalja.

Autor:J. Jakšić / Z. Kasapić / M. Marić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.