Photo: Marko Dimic/PIXSELL

UVERTIRA U LOCKDOWN? Imenovan ministar koordinator: Priprema za rad ‘od doma’

Autor:

Premda premijer Andrej Plenković i članovi njegove Vlade kao i članovi Nacionalnog stožera nastoje pod svaku cijenu izbjeći novi lockdown koji se u prvom valu korona krize negativno manifestirao na hrvatsku ekonomiju, izgleda da taj scenarij ipak nije posve nemoguć.

Naime, zbog pogoršanja epidemiološke situacije, Vlada je zadužila tijela državne uprave, urede i druge stručne službe da poduzmu mjere za sprječavanje koronavirusa i osiguraju uvjete za redovno obnavljanje poslova, odnosno utvrde mogućnost rada od kuće ili u skupinama.

Upućeni iz Vlade svjedoče kako je to korak na kojega se pripremaju za svaki slučaj te priznaju da bi to uistinu mogla biti uvertira u veliko zatvaranje kakvom smo svjedočili proljetos, kada je i broj zaraženih bio osjetno niži.

”Moramo biti pripravni i spremni na sve. Moguće je da situacija izmakne kontroli, ne smijemo dopustiti da nas situacija zatekne, iz prvog vala smo ipak ponešto naučili pa bi situacija sada ipak mogla biti funkcionalnija”, tvrdi naš sugovornik iz Vlade koja je ministra Ivana Malenicu ovlastila da uz suglasnost s Plenkovićem donese obvezujuću uputu kojom će utvrditi mjere ovisno o epidemiološkoj situaciji.

“Uputom će se, ovisno o epidemiološkoj situaciji, detaljnije odrediti slučajevi i mogućnost rada od kuće, kao i mogućnost organizacije rada u skupinama, a u cilju osiguravanja kontinuiranog i redovitog obavljanja poslova tijela državne uprave te sprječavanja širenja bolesti covid-19”, objasnio je Malenica.

Odluka bi se trebala primijeniti na odgovarajući način i na javne službe s izuzetom onih na području zdravstva, socijalne skrbi te znanosti i obrazovanja. Posebnim propisima neće biti podložni ni policijski službenici, pripadnici Oružanih snaga kao ni službenici Civilne zaštite.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.