Ustavni sud oslobađa Glavaša: Isti suci produljili pritvor i presudili

Autor: dnevno.hr

Ustavni sud mogao bi vratiti postupak na početak jer smatra da niti jedan član sudskoga vijeća koji sudi nekom optuženiku nije mu ranije smio niti produljiti pritvor.

Ustavni sud 29. travnja ove godine donio je odluku koja mogućnost da se iz proceduralnog razloga ukine presuda za ratni zločin nad osječkim Srbima Branimiru Glavašu i šestorici suoptuženika, javlja Slobodna Dalmacija. Ustavni su suci ukinuli presudu za prodaju droge Puljaninu D. T. jer je u njezinu donošenju kao članica vijeća Županijskog suda sudjelovala sutkinja koja je “također bila član vijeća istog suda koje je donijelo rješenje o produljenju pritvora” D. T.-u.

S obzirom da se isto dogodilo i u slučaju Glavaš, da su u vijeću zagrebačkog Županijskog suda koje ga je osudilo na deset godina zatvora sjedili suci koji su ranije odlučivali o pritvoru, više je nego izvjesno da bi Ustavni sud mogao vratiti postupak osječkom ratnom zločincu na početak.

Visokopozicionirani pravosudni dužnosnik Slobodnoj je rekao kako se čini da je Ustavni sud “donio ovakvu odluku da bi omogućio rušenje presude protiv Glavaša. Riječ je o sasvim novoj praksi koja nema uporište u našim zakonima”. Drugim riječima, Ustavni sud smatra da niti jedan član sudskoga vijeća koji sudi nekom optuženiku nije mu ranije smio niti produljiti pritvor.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.