Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

USTAVNI STRUČNJAK OTKRIVA JESU LI NOVE KAZNE U SKLADU S USTAVOM RH: Predviđa i kada bi zakon mogao biti na snazi

Autor:

Vlada je danas donijela prijedlog za dopune Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, kojima će se regulirati kažnjavanje nepridržavanja epidemioloških uputa.

Prema prijedlogu Vlade kazna za fizičke osobe iznosila bi 500 kuna, a za vlasnika privatnog posjeda koji koji organizira nedopušteno okupljanje kazna je od 5 do 10 tisuća kuna.

“Propisuje se mjera obaveznog nošenja maske za lice i medicinske mjere, zabrana javnih i privatnih okupljanja. Propisuje se da mjere provode policijski službenici, civilna zaštita, inspektori Državnog inspektorata. Propisuje se kazna za pravne osobe od 10.000 do 40.000 kuna”, rekao je na sjednici Vlade ministar zdravstva Vili Beroš.

Sporni zakon podijelio je javnost te ostavio brojne upitnike. Je li nametanje obaveznog nošenja maski kršenje ljudskih prava ili su ovakve mjere nužne zbog brojnih osoba koje se ne pridržavaju preporuka Stožera?

“Te preporuke svakako moraju biti u formi zakona. Što se samog prijedloga dopuna Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti i usklađenosti s hrvatskim ustavom tu nema ništa sporno”, kaže nam profesor ustavnog prava s osječkog Pravnog fakulteta Mato Palić.
“Sada je na redu Hrvatski sabor, odnosno njegov predsjednik Gordan Jandroković koji prijedlog zakona mora dostaviti svim zastupnicima i predsjednicima onih radnih tijela koja se moraju o zakonu očitovati, a to su Odbor za zakonodavstvo i Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku te oni u roku od osam dana moraju održati sjednicu. To će biti vrlo brzo. Nakon toga ide rasprava u Saboru o konačnom prijedlogu zakona”, kaže nam profesor Palić.

“Nakon što se završi rasprava može se pristupiti zakonu. Ako sve prođe uredu taj zakon bi mogao biti izglasan najranije u petak“, dodao je.

Što se tiče ustavnosti zakona smatra kako on nije sporan. “Sama činjenica da se uvodi novčana kazna za fizičke i pravne osobe nije protuustavna jer mogućnost kažnjavanja za prekršaje različitih vrsta već postoji u našem ustavu i ove visine novčanih kazne koje su predviđene su odmjere”, govori nam prof. Palić.
S ustavne strane vlast ima pravo da propisuje zabranjena ponašanja, a da za one koji se ponašaju suprotno onome što je propisano predviđa sankcija”, zaključuje ovaj profesor ustavnog prava.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.